Skocz do zawartości

Znalezione na allegro i nie tylko - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, szymon09875 napisał:

Polska więcej bierze jak daje, jak juz piszesz to pisz prawde :o ponad 160 mld euro przez 15 lat wzielismy a dalismy chyba 53 mld wiec sporo mniej

polska wiecej bierze ? większość z tym pieniędzy co "dostajemy" idzie do germańców a wiadomo że oni już prawie rządzą unią ;)

• Thanks 1
Opublikowano

Jakby ktos szukal to pozbede sie tego Tolmeta Polonek 3m, jak dobrze pamietam to 2017r, ma za soba jakies 40 ha.  W zestawie moge dorzucic siewnik Nordstena 3m... golas.

3.png

Opublikowano
22 minuty temu, danielursus3p napisał:

Sporo taniej u dilera wychodzi jak w agrolifcie. Popytaj u okolicznych sprzedawców ile będzie wychodzić.

Do dealerów napisałem 2 czy 3, to mnie zlali i nikt nie odpisal

Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, szymon09875 napisał:

Polska więcej bierze jak daje, jak juz piszesz to pisz prawde :o ponad 160 mld euro przez 15 lat wzielismy a dalismy chyba 53 mld wiec sporo mniej

A ile pieniędzy do nich wróciło w postaci zapłaty za maszyny rolnicze?  a inne gałęzie gospodarki?

Edytowane przez szpeloch
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, szymon09875 napisał:

żeby to chodziło tylko o kasę z dotacji która  jest policzalna i jest kasą w dosłownym znaczeniu tego słowa.

Nie zapominaj o wymianie handlowej która dzięki UE kwitnie owszem, ale czy bilans jest dodatni?

Na antypolskim portalu informacyjnym podają że za 2018 r bilans jest ujemny. Więcej ściągnęliśmy towarów do kraju niż sprzedaliśmy.

,,Polska wyeksportowała towary o wartości 940,4 mld zł. W tym samym czasie sprowadziliśmy produkty za 961,8 mld zł - wynika z najnowszych danych Głównego Urzędu Statystycznego. ,,

https://www.money.pl/gospodarka/bilans-handlu-zagranicznego-na-minusie-gus-podsumowal-2018-rok-6348303334492289a.html

I tak działają właśnie te dotacje. Napędzają sprzedaż w zagranicznych fabrykach. Oni dają nam 50% czyli przysłowiowe 50zł a my kupujemy od nich ciągnik za 100zł. Czyli drugie 50% musimy mieć z własnej kieszeni albo najczęściej z zagranicznego banku w kredycie / leasingu.

I kto ma podwojoną kasę a kto jest goły i wesoły z jakimś szrotem gorszego gatunku przeznaczonego na rynek wschodnioeuropejski??

Najpierw naucz się myśleć samodzielnie, otwórz oczy a później tak zachwalaj uzyskanych 160 mld w porównaniu do danych 53 mld. Bo oddajmey wszystką kasę jaką otzymamy a często oddajemy ją podwójnie.

Powinni skasować PROW, wprowadzić księgowość w gospodarstwach i dopłty przyznać do ha tylko dla prawdziwych rolników ktorzy wykażą przychód w danym gospodarstwie domowym (nie ważne czy w separacji czy w rozwodzie czy sztucznym podzile majątku) na poziomie minimum 75% z gospodartwa rolnego.

Ale dobrze że przynajmniej kaczor teraz zakazał dublowania maszyn z PROW to trochę niemieckie fabryki na tym ucierpią, bo myślieli że co 5 lat będą nam sprzedawać nowiutkie maszyny, a używki sami będziemy utylizwać w PL.

pisiory zmniejszył pulę kasy przeznaczoną na maszyny, tylko budowlankę teraz wspierają dotacjami aby ta kasa zostałą w PL. bo na budowlankę dają po 500 tys jak nie więcej na jakieś prosiaki, a na maszyny max 200 tys.

I dobrze!

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano (edytowane)
48 minut temu, szymon09875 napisał:

Nie temat na te dyskusje. Fakt jest taki ze jakby wszystkie zachodnie firmy sie zwinely z pl to nie bedzie tu nic...

Fakt jest taki że jesteśmy dla nich rynkiem zbytu i tanią siłą roboczą. Więc nie bardzo im na rękę będzie się tak zwijać bo z francuzów czy anglików nie zrobią sobie białych murzynów tak jak zrobili sobie z nas.

Jedynie z ukraińców na ukraińskiej ziemi mogą zrobić białych murzynów i do tego już się szykuje ta cała UE z hitlerowcami na czele.

Już kupili sobie tamtejszego prezydenta który w tym roku całkowicie sprywatyzuje wszystkie największe państwowe firmy takie jak poczta ukraińska, bank ukraiński, ubezpieczalnie itp, kluczowe państwowe firmy. Do tego wprowadzi reformę rolną, uwalniającą grunty rolne dla zagranicznego kapitału.

Tak samo jak kiedyś u nas kupili sobie kastę PO-paprańców z TUSKIEM na czele którzy wtedy wiele sprzedali za bezcen i ograbili naród, ale dobrze że chociaż LOTu i lasów państwowych nie zdążyli przepuścić.

Także nie wciskaj nikomu kitu o zagranicznych firmach które są naszym gwarantem dobrobytu.

Niech nam dadzą w tych zagranicznych firmach takie same pensje jak mają w swoich rodzimych zachodnich krajach wtedy powiem: ,,tak to są nasi wspaniali przyjaciele, zamiast dać porządnie zarobić swoim rodakom, to oni szlachetni włodarze firm przyszli nas uszczęśliwiać,, ale na na razie tak nie jest, sieją tu tylko wyzysk zezwierzęcenia i pogardę dla naszego narodu na którym się dorabiają nic więcej.

Opublikowano
39 minut temu, szymon09875 napisał:

@bratrolnika brudne jeszcze i nie przygotowane za bardzo, takie kupilem

20200203_182131.jpg

Pomyślę

Elektryczne które wsadziłem w sylwestra do c360 w zeszly piatek zdechlo, brat nie zdążył nawet sie nim dobrze przyjechać

Póki co zamówiłem kolejne elektryczne, zobaczymy

Najwyżej elektryczne pójdzie do c330 a hydraulika do c360...

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Chłopie d*pą kręcić na rusztowaniu w różowych spodenkach to zdaje się że każdy szlauf potrafi aby tylko tam wlazł i kupił odpowiednie wdzianko, a ta z filmu wątpię aby była wprawionym budowlańcem tylko  przypuszczam że na potrzeby video się na to zdecydowała, aby zdobyć oglądalność, subskrypcje i w efekcie kasę.

Aczkolwiek kiedyś bywałem w środku stadionu narodowego w trakcie jego budowy i była tam ekipa babek w przedziale wiekowym 40 - 60 lat, która zajmowała się montażem ciągów wentylacyjnych. Wiesz o co chodzi te prostokątne otwory z blachy ocynkowanej którymi na filmach złodzieje wkradają się aby okraś bank. A także wełną okładały rury i mówiły też że u siebie w okolicy biorą zlecenia elewacji wełną.

Opublikowano
damianzbr napisał:

Chłopie d*pą kręcić na rusztowaniu w różowych spodenkach to zdaje się że każdy szlauf potrafi aby tylko tam wlazł i kupił odpowiednie wdzianko, a ta z filmu wątpię aby była wprawionym budowlańcem tylko  przypuszczam że na potrzeby video się na to zdecydowała, aby zdobyć oglądalność, subskrypcje i w efekcie kasę.

Aczkolwiek kiedyś bywałem w środku stadionu narodowego w trakcie jego budowy i była tam ekipa babek w przedziale wiekowym 40 - 60 lat, która zajmowała się montażem ciągów wentylacyjnych. Wiesz o co chodzi te prostokątne otwory z blachy ocynkowanej którymi na filmach złodzieje wkradają się aby okraś bank. A także wełną okładały rury i mówiły też że u siebie w okolicy biorą zlecenia elewacji wełną.

pare km odemnie para budowała dom a z pieniazkami bylo krucho to jeden mieszał zaprawe drugi z żoną murowal i nie to ze ona patrzyła sie tylko normalnie drugą sciane wciągnęła

Opublikowano

A moja żona od małego nauczona na gospodarce,że nawet wcześniej jeździła ciągnikiem niż ja. Talerzowanie, agregatowanie, wożenie bel to dla niej łatwe rzeczy. Śrutę zrobi, przy wożeniu obornika też pomaga. Ogólnie robocza kobieta. Tylko jedną ma wadę, podczas moich kłótni z teściem to bardziej za nim stoi, ale to już dawno o tym pisałem.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v