Skocz do zawartości

Znalezione na allegro i nie tylko - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Pany w bizonie wybuchł mi akumulator. Włożone były dwa różne i z tego co wiem to parę lat w takiej konfiguracji chodziło to bez problemu (u mnie 3sezon). 

Jak budziliśmy go po zimie, go jak pochodził chwilę, to było słychać lekkie jakby syczenie. Dolalem elektrolitu - w obu były chyba po 2 cele odsłonięte (nie wiem jak to pominąłem, no ale teraz to już nieważne). No i normalnie palil, chodzil, nic nie syczalo, nic się nie grzało itd.  Znajomy kosił i po któryms odpaleniu jeden z aku roz** - górę podniosło. Ten co ocalał to go part 120Ah 900A. Dołożyliśmy mu do pary przełożona z zetorka centrę duża  - tylko taki napewno sprawny miałem, a chcieliśmy zjechać choć do domu. Kontrolki się paliły, ale nie odpalił. Tzn po wciśnięciu startera było słychać taki jakby syk gdzieś z tyłu i nic. Przy drugiej próbie już kompletna cisza. Wróciliśmy do domu. Przełożyłem centrę z powrotem do zetorka - zapalił od strzala. Tego ocalałego goparta podpiąłem pod prostownik - niby nie jest rozladowany, ale zostawiłem go do ładowania.

No i po tym długim ( jak zwykle) wstępie, część zasadnicza.

Czy jak jebnal ten jeden aku, to coś mogło się po drodze ro***erdolic, jeśli tak to co i jak to sprawdzić bez elektryka pod ręką? Wizualnie wszystko wygląda ok. 

Jakie najmniejsze Aku można wsadzić w bizona żeby to odpalalo. W temacie o akumulatorach oczywiście rozstrzał straszny. A nie wiem czy bawic się w wymianę jednego, czy od razu dwa nowe.

Czy ten ocalały jak przeloze do zetorka i ten odpali, to raczej pewne, że akumulator jest sprawny? 

Ten ocalały jak podłączyłem do prostownika, to popuscilem korki i w tym od celi przy + było ciśnienie

Edytowane przez daron64
Opublikowano
17 minut temu, daron64 napisał:

Ten ocalały jak podłączyłem do prostownika, to popuscilem korki i w tym od celi przy + było ciśnienie

niedrożne odpowietrzenie celi w korku i dlatego rozsadziło akumulator

Opublikowano
11 godzin temu, stempos1980 napisał:

Opis  ciągnika za***isty😀

bardzo konkretny o rzeczowy opis.za takie pieniadze jezeli odpali i ruszy to wszystko w temacie. madry to rozumie,glupek bedzie za 19tys sie dopytywal czy cos dziala czy n ie a to ma 35lat i kosztuje tyle co nic. konkret gosc

Opublikowano

Tobie to by odpowiadali tacy klienci co o nic nie pytają i najlepiej żeby cena była taka jak zaproponujesz. :D

Opublikowano

ja tam jak coś starego sprzedaję(bardzo rzadko) to jeszcze gwarancję rozruchową daję.  jak stare i tanie to musi być złom?

Opublikowano
1 godzinę temu, stempos1980 napisał:

Ten drugi też jest duże prawdopodobieństwo że yebnie

Tego właśnie się boje i nie wiem czy od razu kupować dwa

1 godzinę temu, slawek74 napisał:

A miernik masz?

Niestety nie

1 godzinę temu, jedrus2020 napisał:

jakie masz napięcie lądowania?Jebnac mógł przez to ze było za duże napięcie lądowania i się zbierały gazy w korkach gdzieś jakas iskra poszła doszło do zapłonu i wodór wybuchł

Kurcze konkretnej liczby nie pamietam

1 godzinę temu, witejus napisał:

Sprawdzę w tym co się ostał jak to wyglada

1 godzinę temu, stempos1980 napisał:

Ten drugi też jest duże prawdopodobieństwo że yebnie

Tego właśnie się boje i nie wiem czy od razu kupować dwa

1 godzinę temu, slawek74 napisał:

A miernik masz?

Niestety nie

1 godzinę temu, jedrus2020 napisał:

jakie masz napięcie lądowania?Jebnac mógł przez to ze było za duże napięcie lądowania i się zbierały gazy w korkach gdzieś jakas iskra poszła doszło do zapłonu i wodór wybuchł

Kurcze konkretnej liczby nie pamietam

1 godzinę temu, witejus napisał:

Sprawdzę w tym co się ostał jak to wyglada

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v