Skocz do zawartości

Znalezione na allegro i nie tylko - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
28 minut temu, MF675ursus napisał:

A trzeba było sieciowego z Juli za pół ceny tego Parka kupić...

Właśnie zamówiłem tego z juli zobaczymy czy faktycznie taki dobry. Jak przetestuje to dam znać. Chociaż ten z juli też nie robi na mnie wrażenia. 

Opublikowano
50 minut temu, hubertb napisał:

To już w tedy był standard. Tylko nie mogę pojąć co nim kierowało że założył takie a nie inne charakterystyki w domu to praktycznie nie dopuszczalne. 

Są dwie odpowiedzi:bo takie miał i chciał wyrobić

Albo drugą odpowiedź: panie, damy większe to nie będą za często wybijac

W pracy kiedyś jakiś fachura gniazdo 3f 16A i do tego z niego wyprowadzone  2x230V zabezpieczył bezpiecznikiem C32A, i chłopaki bardzo chwalili, bo inne zabezpieczenia spadają, a tutaj co by nie podpieli to działa

Opublikowano

Ale że co u mnie jest źle?

Mieszkanie widzę większość c10, część b16, siła na gospodarstwo c20, ostatnie zabezpieczenie pod licznikiem  c25.

Opublikowano

C25 to bezpiecznik ograniczający moc, ja wolał bym topikowy ale może być i taki. C20 na gospodarstwo też poprawnie. RCD40A może być. C10 zadziała tylko w chwili zwarcia. 

Opublikowano

Dobra, nie dowiedziałem się to poszukałem.

Dowiedziałem się że zabezpieczenie typu B zareaguje szybciej od C i przy byle większym obciążeniu będzie wywalać. Stosuje się najczęściej przy oświetleniu mieszkaniowym i gniazdkach elektrycznych. C do urządzeń z większym prądem rozruchowym. 

Tylko czy to aż taki błąd?

Opublikowano (edytowane)

Popatrz C to 10x10 = 50-100A prądu w czasie 0,1S B to 30-50A w  nieco krótszym czasie. Czasem elektryk ratuję się charakterystyką C jak obwód który położył ma dużą impedancję(np. mały przekrój i duża długość).  

Teraz popatrz na moc: 10Ax230V= 2300W wiesz jaka musiała by być to lampa:D

Teraz jeszcze w chwili zwarcia nie masz selektywności i wywali C10+różnicówkę+ główne.

Edytowane przez hubertb
Opublikowano
17 minut temu, hubertb napisał:

C25 to bezpiecznik ograniczający moc, ja wolał bym topikowy ale może być i taki

Jest jeszcze jedna dodatkowa stara tablica siłowa z zabezpieczeniem topikowym chyba 20A. Tak więc nie zdarza się wywalanie pod licznikiem bo wcześniej przepala bezpiecznik lub wywala c20 w skrzynce.

Ale to tylko jak np w krajzedze zblokuje piłę.

Opublikowano

@Agrest

charakterystyka B wybija przy 5cio krotności prądu rozruchowego 

c przy 10cio krotności 

d przy 20sto lub 25cio ale nie pamiętam 3 lata temu miałem o tym zajęcia

a charakterystyka A ( tak jest taka) nie ma opcji prądu rozruchowego lub jest marginalny ( do elektroniki) 

ale jak ci pobór przekracza  5-10% to ci może przez godzinę trzymać a i przez miesiąc zwłaszcza te tanie

Opublikowano

@hubertb wybacz ale nie moja bajka 😉

Teraz tak wrócę do tego co po wyżej pisałem, bo nie wiem czy się zrozumieliśmy.

W mieszkaniu nie wywalało mi światła przy włączaniu żarówki, tylko często paliło żarówkę podczas zapalenia i wówczas wywalało któreś zabezpieczenie. Powodem były poluzowanie styki no i  lipne żyrandole/oprawki w nich. Bo @bratrolnika zażartował sobie o sodowej i w sumie nie wiem w kontekście czego to było.

Opublikowano

To już ustaliliśmy. Mnie się rozchodzi o to czy jak wybije różnicówkę to można światło zaświecić. Powód jej wyskakiwania może być luźny styk lub np. "zerowanie" w gniazdach w twoim warsztacie. 

Opublikowano

no jak wybija różnicówkę to znaczy że prąd gdzieś sp***rza lub walnięta już jest różnicówka, najprościej jest wziąść elektryka żeby każdy obwód obadał i zapłacić 200 zł za podsatwowe poiary bo rozbierać każde gniazdko, puszkę i łączenia z dużym prawdopodobieństwem uszkodzenia/spowodowania szkody jest wysokie 

Opublikowano (edytowane)

zależy od czułości w mieszkaniach powinno być 50mA a przy urządzeniach np w warsztacie 150mA ale generalnie nie powinno, 

Edytowane przez igor10246
Opublikowano (edytowane)

No nie, ja bym dołożył 30mA zostawił bym na kuchnie i łazienkę, 50mA na obwody mieszkalne, 100mA do warsztatu gdzie powiesił bym dodatkową rozdzielnie. 

Drogi Agreście sprawdź lub zrób zdjęcie punktu rozdziału PEN to taki punkt z którego zaczyna się przewód żółto-zielony. Będzie w okolicy przyłącza. 

Edytowane przez hubertb
Opublikowano
30 minut temu, hubertb napisał:

Mnie się rozchodzi o to czy jak wybije różnicówkę to można światło zaświecić. 

Wywalenie różnicówki równa się zero prądu w mieszkaniu.

Mam teraz majstrów od tynkowania i właśnie oni twierdzą że różnicówka może być już nadpalona.

Na dniach sprawdzę dwa ,trzy punkty w których jest opcja poluzowania przewodu na styku.

A czy sam odbiornik może być wadliwy?

Opublikowano (edytowane)

Błędem jest stosowanie jednej różnicówki na całe mieszkanie właśnie jak wywali to brak prądu w całym mieszkaniu. Jak już wcześniej było pisane najlepiej oddzielne różnicówki na obwody jedna na kuchnię kolejna na łazienkę i kolejna na resztę obwodów mieszkania. 

Co do samego odbiornika też może być wadliwy jak podłączysz minuta czy dwie i wywali miałem tak z pompą w studni do brudnej wody że wywalało gdzieś była jakaś nieszczelność zachodziła woda i wywalało. Mało tego jak masz różnicówkę i na jakimś silniku elektrycznym jak ktoś nie sprawdził i na obudowie masz podpięte N zamiast PE oczywiście po podziale PEN, za różnicówkę N nie może nigdzie stykać się z PE(wcześniej PEN był na obudowie zerowanie) to silnik metalową obudową zetknie się z ziemią i wywali. Sąsiad tak miał po modernizacji nikt nie sprawdził i ciągle mu wywalalo jak silnik był koło krajzegi i stał na metalowym stelarzu na ziemi. Sprawdzenie podłączenia i podpięciu tak jak powinno być czyli metalowej osłony do PE problem przestał występować bo do praci silnika 3F nie jest potrzebne N tylko L1, L2, L3 i ochronny PE

Edytowane przez Roki212
  • Like 1
Opublikowano

Tak, odbiornik może być uszkodzony. 

Różnicówka w 2007 kosztowała nie mały pieniądz stąd oszczędność i tylko jedna u ciebie i brak FR. Dziś nikt by tak nie zrobił. Po pierwsze elektrycy zarzucili by brak oświetlenia przy zwarciu gniazd zasilających. 

• Like 1
Opublikowano

Nie wiem czy o to chodzi?

Jeśli nie to do głównej puszki mi się nie chce iść i rozkręcać😉

20200331_143734.jpg

Opublikowano

Ten przełącznik na dole służy do ? 

Nie o to chodzi ale trudno. Ja bym na sam początek sprawdził gniazda w garażu i dokręcił śruby mocujące przewody. Podkręcanie dwóch przewodów pod jeden zacisk dziś też już by nie przeszło. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v