Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, RU68 napisał:

Jakby nie było to QQ potrzebuje czasu aby oddać wilgoć ze środka ziarniaka stąd suszenie dwuetapowe bardzo mokrej QQ moim zdaniem ciągniecie temperatury ziarna ponad 55 stopni to obniżanie  wartości paszowej QQ no i oczywiście wzrost kosztu paliwa .W przypadku takich suszarni czy odmian wystarczy zrobić 30min do 1 godz przerwy w suszeniu a następnie skończyć .Mam suszarnię na wadze i dokładnie przetestowałem różne warianty .Można też obniżyć na początku temperaturę powietrza dając czas na przemieszczenie wilgoci na zewnątrz -wówczas ziarno nie będzie popękane 

Ja tak robię ze przed schladzaniem wylaczam ją na godzinke i potem schładzam , rada goscia co na kukurydzy zęby zjadł i faktycznie to działa .

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, karolr2 napisał:

Jak na skupię liczą wilgotność skoro standard 30% a ja zawiozłem 27.37 to za ile procent dopłaca 2 czy 3 

U mnie było tak ze po 10zł dopłaty czyli każda setna procenta to 10gr czyli byś miał dopłaty 26,30zł dopłaty.

A jeszcze na innych by ci dodali 20zł bo zawsze na swojo korzyść liczą no i na miernikach w skupie zawsze wilgotniejsza wychodzi.

I tak samo jak mokrzejsza jak 30% ujmują, na innych skupach ujmują 15zł od procenta a u mnie 10zł na szczęście.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
2 godziny temu, Strongman napisał:

U mnie było tak ze po 10zł dopłaty czyli każda setna procenta to 10gr czyli byś miał dopłaty 26,30zł dopłaty.

A jeszcze na innych by ci dodali 20zł bo zawsze na swojo korzyść liczą no i na miernikach w skupie zawsze wilgotniejsza wychodzi.

I tak samo jak mokrzejsza jak 30% ujmują, na innych skupach ujmują 15zł od procenta a u mnie 10zł na szczęście.

Tak policzyli tylko ze po 7ziko 

Opublikowano
18 godzin temu, LukaszBONQ napisał:

Przy jakiej wilgotności wyłączasz i odpoczywać zaczyna?

ja przy 17 -18% wysypuję na przyczepę z podwójnym dnem 1h odpoczywa i 1,5 h podsuszam lekkim strumieniem gorącego po czym schładzam 

Opublikowano

I co jest biznes z tej kukurydzy ? 

Policzyć nawozy , nasiona , usługa siewu ,zbioru i transport 🤔 to ile zostanie ?   Wchodzić w to warto ?

Opublikowano
8 minut temu, Ursus932 napisał:

Policzyć nawozy , nasiona , usługa siewu ,zbioru i transport 🤔 to ile zostanie ?   Wchodzić w to warto ?

Nie warto. Wszyscy producenci kukurydzy do interesu dokładają.

• Haha 1
Opublikowano
42 minuty temu, Ursus932 napisał:

Zależy jaki plon jesteś w stanie uzyskać, u nas jeden zawsze krzyczał że ma ładne kukurydze , zawsze ciął na kiszonke, w tym roku zostawił kilka ha na nasienie a tam 7ton z hektara ... Ja liczę w tym roku że wyjdę dużo lepiej jak na pszenicy , z dopłatami koło 10tys przychodu więc jak dasz i tonę nawozu po 3tys to koło 5 zostanie 

Opublikowano
49 minut temu, DamianRolnikSkup napisał:

Jednak w tym roku zaczynam zabawę z mokrą, jak ktoś jest zainteresowany wyceną to priv, interesuje mnie tylko północno-wschodni region bo tu mam samochody.

W porę się obudziłeś jak 80% skoszone. 

• Thanks 1
Opublikowano
11 minut temu, pawel885 napisał:

Zależy jaki plon jesteś w stanie uzyskać, u nas jeden zawsze krzyczał że ma ładne kukurydze , zawsze ciął na kiszonke, w tym roku zostawił kilka ha na nasienie a tam 7ton z hektara ... Ja liczę w tym roku że wyjdę dużo lepiej jak na pszenicy , z dopłatami koło 10tys przychodu więc jak dasz i tonę nawozu po 3tys to koło 5 zostanie 

Na glinie słabo rośnie , a jak przyjdą ulewy po zasiewie jak w tym roku to masakra , w okolicy nie słyszałem żeby ktoś więcej niż 12 zebrał , to mogę liczyć średnio z 10 ton przy dobrych wiatrach oczywiście 

Opublikowano
1 godzinę temu, DamianRolnikSkup napisał:

Jednak w tym roku zaczynam zabawę z mokrą, jak ktoś jest zainteresowany wyceną to priv, interesuje mnie tylko północno-wschodni region bo tu mam samochody.

Jaka cena

Opublikowano
1 godzinę temu, Ursus932 napisał:

u mnie 3 rok z rzędy kukurydza najlepiej wyszła ( mam jeszcze pszenice i rzepak ) 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Neveragain
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2024? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną.
    • Przez weronikasa
      Witam serdecznie i zapraszam do kontaktu w razie potrzeby przewiezienia maszyny rolniczej.
      Przewozimy niemal wszystkie urządzenia i maszyny rolnicze. Do każdego Klienta podchodzimy indywidualnie. Staramy się tak planować trasy, aby móc zapewnić jak  najlepszą stawkę.
      https://www.eu-transport.pl/transport-maszyn-rolniczych
      Zostawiam odnośnik,  pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2022? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Link do tematu z roku 2021:

• Przez yaroslaw
      No  to  sezon kukurydziany  2021 uznajemy  za  rozpoczęty  Gorzelnia Rąbczyn 650zł/t przy 30%   każdy dodatkowy procent wilgotności  to 12zł mniej  a za każdy procent  poniżej trzydziestu  to plus 8zł  Przy większych  ilościach   można a nawet  warto  się  potargować  .  Zaprzyjaźniona  suszarnia  dzisiaj  pierwszy  transport  w tej samej  cenie   plon  około 10t/ha
    • Przez danielhaker
      Kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v