Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

podejrzewam że jak kukurydza przejdzie przez kombajn to trzeba doliczyc te 3-4%, jakimi mierzycie wilgotnościomierzami? najwiarygodniejsze w kukurydzy na zmielenie, potem zgniot a na końcu zasypowe?

to jest duża róznica bo np w miejscu zarodka przewaznie jeszcze mleko, dolna część ziarniaka jedna jego strona a pokazuje wtedy "na zgniot" np 36%

Edytowane przez proxy8441
Opublikowano
35 minut temu, Damian24424 napisał:

Dziś mierzyłem 45% jeszcze ma Cena 420zł/t Sochaczew.

Jakie fao I jaki miernik bo mi po kombajnie na zwykłym wyszło 42 Na mielony 28 -37 % a na skupie 33 % 

A z kolby na zwykłym 28 też było 

Opublikowano
1 godzinę temu, mf25 napisał:

Tam to mają ustawiony jedną wartość. Rok temu woziłem różne kukurydze przed deszczem 21.1% po deszczu to samo  21.1%. Ten sam dzien tylko że popadało w trakcie koszenia. 

3 godziny temu, Emil39 napisał:

To albo ja wróżbita Albo nie wiem bo ja to z dnia na dzień się potrafię awizować 

No nie wiem, ja dzwonie to mi mowia ze od 12 do 16 pazdziernika wolne a potem od 19 listopada dopiero

Opublikowano
2 godziny temu, Murphys napisał:

Tam to mają ustawiony jedną wartość. Rok temu woziłem różne kukurydze przed deszczem 21.1% po deszczu to samo  21.1%. Ten sam dzien tylko że popadało w trakcie koszenia. 

No nie wiem, ja dzwonie to mi mowia ze od 12 do 16 pazdziernika wolne a potem od 19 listopada dopiero

Nawet nie zwracałem uwagi czy mieli 

Do 16 to już nie będę miał co wozić 

Opublikowano
18 minut temu, Emil39 napisał:

chyba że pogoda plany pomiesza 

To jak ci pomiesza to na 24 listopada najbliższy termin :D Ja mam 15/16 październik dwie dostawy a potem 19/24 listopad

Opublikowano
25 minut temu, Murphys napisał:

To jak ci pomiesza to na 24 listopada najbliższy termin :D Ja mam 15/16 październik dwie dostawy a potem 19/24 listopad

Jak pomiesza to ja już wiem co mam robić żeby mieć i na 20 awizację 

a wipasz nie wiem 

Opublikowano
44 minuty temu, Emil39 napisał:

Jak pomiesza to ja już wiem co mam robić żeby mieć i na 20 awizację 

a wipasz nie wiem 

Podaj swój magiczny sposób to tez użyje 

Opublikowano

JAk Pan S w Pełkinie  płaci ponoć 430 za 30 % Ale chyba brutto 

2 minuty temu, Pajej napisał:

to w zadabrowiu bedzie 350

Jak tam po tyle by była to lokalne skupy musiały by kupić po 320 

Opublikowano

Grzelak Skarszew 94a koło Kalisza ogłasza się na IGRIT. Do końca tyg. cena za mokrą 470/480zł za tonę. Niestety jest to oszust,którego miernik z dramińskiego zasypowy pokazuje 43.4% A mój mielący z Krampa 29.7%. Z Farmpointa na całe ziarna zakręcanym pokazał 31,4%. Próbka zmierzona w AWW Wawrzyniak Lubczyna pokazała 35% i 36%. Koleś oszukał znajomego o 100zł na tonie bo z ceny 480 zrobił 380zł.Wiec uważajcie na tego naciągacza.

• Thanks 2
Opublikowano
1 godzinę temu, Emil39 napisał:

JAk Pan S w Pełkinie  płaci ponoć 430 za 30 % Ale chyba brutto 

Jak tam po tyle by była to lokalne skupy musiały by kupić po 320 

Pan S.....ny czy S.....ki?

430 brutto to ok 400 netto. jak podstawi samochód to jeszcze ok

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Neveragain
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2024? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną.
    • Przez weronikasa
      Witam serdecznie i zapraszam do kontaktu w razie potrzeby przewiezienia maszyny rolniczej.
      Przewozimy niemal wszystkie urządzenia i maszyny rolnicze. Do każdego Klienta podchodzimy indywidualnie. Staramy się tak planować trasy, aby móc zapewnić jak  najlepszą stawkę.
      https://www.eu-transport.pl/transport-maszyn-rolniczych
      Zostawiam odnośnik,  pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2022? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Link do tematu z roku 2021:

• Przez yaroslaw
      No  to  sezon kukurydziany  2021 uznajemy  za  rozpoczęty  Gorzelnia Rąbczyn 650zł/t przy 30%   każdy dodatkowy procent wilgotności  to 12zł mniej  a za każdy procent  poniżej trzydziestu  to plus 8zł  Przy większych  ilościach   można a nawet  warto  się  potargować  .  Zaprzyjaźniona  suszarnia  dzisiaj  pierwszy  transport  w tej samej  cenie   plon  około 10t/ha
    • Przez danielhaker
      Kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v