Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
25 minut temu, kibix napisał:

Po  ile w tym roku płaciła bio agra za mokrą ?

Na początku żniw 600 netto a na koniec 730 netto za 30% skup Elżbietów koło Sochaczewa.

Opublikowano

na początku tygodnia kosiliśmy fao 300, plon 17.6 t/ha na 1 i 2 klasie przy wilgotności 29,5, cena 740/t.  U klientów mamy jeszcze 40 ha ale na razie przerwa

Opublikowano (edytowane)
22 godziny temu, 90210grzesiu napisał:

W piątek kończyłem mas 30m fao chyba 270 to plon 16 przy 21%.

niezły plon, jaki region kraju, nawożenie, termin siewu i gleba?

Dnia 12.12.2021 o 11:32, sxAnia napisał:

na początku tygodnia kosiliśmy fao 300, plon 17.6 t/ha na 1 i 2 klasie przy wilgotności 29,5, cena 740/t.  U klientów mamy jeszcze 40 ha ale na razie przerwa

to bez szału wilgotność, nawet fao 300 powinno mieć juz poniżej 25%, plon ok choc na 1 klasie to 20t powinno być :)

Dnia 15.11.2021 o 20:01, jacus napisał:

i po zniwach-gdyby nie cena to kiepsko. ledwo ok. 9 ton przy 27 %. swoje zrobila pogoda,tak nisko to nie bylo nigdy, reszte juz zbieraja poszukiwacze zlotych kolb, 

podstawa 600 zl netto wiec wyszlo 627 -zrobila sie konkurencja i podniesli ceny. 

sporo jeszcze na polach-niektorzy jeszcze nie zaczeli.

gdzie sprzedawałeś w końcu? dlaczego tak niski plon u Was?

@solek01 podobno pod 800zł za mokrą...

Edytowane przez proxy8441
Opublikowano (edytowane)
Dnia 19.12.2021 o 22:09, Jurek87 napisał:

Suszysz czy mokrą? Jaka cena?

Wszystko suszę i na magazyn.

Dnia 20.12.2021 o 12:55, proxy8441 napisał:

niezły plon, jaki region kraju, nawożenie, termin siewu i gleba?

to bez szału wilgotność, nawet fao 300 powinno mieć juz poniżej 25%, plon ok choc na 1 klasie to 20t powinno być :)

gdzie sprzedawałeś w końcu? dlaczego tak niski plon u Was?

@solek01 podobno pod 800zł za mokrą...

Okolice Łodzi, siane ostatnia dekada kwietnia. w większości 3a trochę 3b. 200 soli, 200 fosforanu, 300 mocznika Drugi rok kukurydza na ziarno. Dwa albo trzy opryski z mikro plus siarczan magnezu. Obsada ok 86tys. Deszczu nie brakowało.

Wagę znam bo mam na podwórku.

Edytowane przez 90210grzesiu
Opublikowano
19 minut temu, 90210grzesiu napisał:

Wszystko suszę i na magazyn.

Okolice Łodzi, siane ostatnia dekada kwietnia. w większości 3a trochę 3b. 200 soli, 200 fosforanu, 300 mocznika Drugi rok kukurydza na ziarno. Dwa albo trzy opryski z mikro plus siarczan magnezu. Obsada ok 86tys. Deszczu nie brakowało.

Wagę znam bo mam na podwórku.

U mnie praktycznie takie samo nawozenie ziemia tez 3-4 plon podobny choc wypowiem sie jak sprzedam suchą bo wagi nie mam.

Opublikowano (edytowane)

Jakaś odmiana z pioneera była obok na tym polu i przy tej samej technologii 3 tony mniej. Druga pioneer dała tylko tonę mniej. pioneera nie biorę w tym roku. A zawsze siałem te 15 ha. MAS już drugi rok wychodzi taniej i plon lepszy.

Edytowane przez 90210grzesiu
Opublikowano
2 godziny temu, 90210grzesiu napisał:

Jakaś odmiana z pioneera była obok na tym polu i przy tej samej technologii 3 tony mniej. Druga pioneer dała tylko tonę mniej. pioneera nie biorę w tym roku. A zawsze siałem te 15 ha. MAS już drugi rok wychodzi taniej i plon lepszy.

U mnie byl dekalb i pionier ale wyszly porownywalnie , ale u mnie to na oko nie mam wagi ale chodzi mi po glowie taka inwestycja

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Neveragain
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2024? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną.
    • Przez weronikasa
      Witam serdecznie i zapraszam do kontaktu w razie potrzeby przewiezienia maszyny rolniczej.
      Przewozimy niemal wszystkie urządzenia i maszyny rolnicze. Do każdego Klienta podchodzimy indywidualnie. Staramy się tak planować trasy, aby móc zapewnić jak  najlepszą stawkę.
      https://www.eu-transport.pl/transport-maszyn-rolniczych
      Zostawiam odnośnik,  pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2022? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Link do tematu z roku 2021:

• Przez yaroslaw
      No  to  sezon kukurydziany  2021 uznajemy  za  rozpoczęty  Gorzelnia Rąbczyn 650zł/t przy 30%   każdy dodatkowy procent wilgotności  to 12zł mniej  a za każdy procent  poniżej trzydziestu  to plus 8zł  Przy większych  ilościach   można a nawet  warto  się  potargować  .  Zaprzyjaźniona  suszarnia  dzisiaj  pierwszy  transport  w tej samej  cenie   plon  około 10t/ha
    • Przez danielhaker
      Kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v