Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

250zł to trochę drogawo. Kwestia jeszcze o ile procent w dół. Ja raczej tylko swoją suszę i z zakupu, ale jak kiedyś maszuna wolna stała to brałem 13zł/tonoprocent. Drzewiczem na gaz z zasypem ok. 21 ton. Średni biznes dla klienta szczerze mówiąc

Opublikowano
36 minut temu, malorolny121 napisał:

13 zl/ tonoprocent tyle biorą  w tym roku za suszenie . Lubelskie ok łuków

No ja w tym roku tak liczyłem. Widziałem ogłoszenia że nawet ktoś za 10zł usługę robi. Na mojej suszarni to by pokryło koszt gazu i energii z małą nawiązką... Ale widziałem też ogłoszenia po 15zł

Opublikowano

Nie wiem kto w tym sezonie suszy za 150 zł, ale musi mieć albo super wydajną i oszczędna suszarnie albo nie potrafi liczyć. U mnie na wysuszenie tony z 30 do ok. 14-13 suszarnia zużywa ok 50l gazu, przy obecnej cenie to już mamy prawie 150 zł do tego energia elektryczna, amortyzacja suszarni to jakieś 190 zł to są koszty. Żeby jako tako na tym wyjść trzeba by było brać min 220 zł za tonę

Opublikowano
9 godzin temu, Marcin133 napisał:

Jaka suszarnia i na co masz?

pedrotti wchodzi 12300 kg -12800kg  opalana słomą więc 100 do 150  zł słoma 50zł prąd (a tak naprawdę z fotowoltaiki za darmo ) 

• Haha 1
Opublikowano

Jak gaz kosztował 1-1.3 to wychodziło fajnie, a teraz niestety jest słabo, dlatego dziwię się, że ktoś mając suszarnie na gaz, suszy za 150zł tona, bo ja przy tej cenie musiałbym dołożyć do tego interesu

Opublikowano

Policzylem oplacalnosc suszenia moja suszarnią , u mnie 600 netto za mokrą płacą kosilem kukurydze 25% +10zl za %to wyszloby 650 x1.07vat =695zl x30ton =20850zl , wyuszyłem te 30t spalilem rowne 800l gazu za 2200zł , z 30t mokrej zostało 26,4 suchej . 26.4 x1000zl + vat daje 28.2tys . Minus gaz 2.2 tys i prad i robota dajmy 800zl zostaje 25.2tys . Czyli zarobku kolo 4 tys , niech mnie ktos poprawi jak sie gdzies jebłem +-🙃

• Like 1
Opublikowano
5 godzin temu, LukaszBONQ napisał:

za darmochę instalację dostałeś? ;)

kosztowało i to dużo ale się po dwóch latach zamortyzowało .Nie trzeba być w życiu zdziercą żeby  było dobrze . Wysuszyłem 600 t mojej na każdym zasypie 2,5 tyś - 3tyś do przodu przy cenie 10000  jest z czego żyć a mam na młyn więc 1100- 1150

Opublikowano
27 minut temu, RU68 napisał:

kosztowało i to dużo ale się po dwóch latach zamortyzowało .Nie trzeba być w życiu zdziercą żeby  było dobrze . Wysuszyłem 600 t mojej na każdym zasypie 2,5 tyś - 3tyś do przodu przy cenie 10000  jest z czego żyć a mam na młyn więc 1100- 1150

Co na młyn?

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, RU68 napisał:

z którym momencie jestem zdziercą? Też mam fotowoltaikę, ale nawet 50kW w takich miesiącach jak październik czy listopad nie wystarcza na bieżące potrzeby gospodarstwa (sam śrutownik 30kW kilka godzin pracy na dobę), a gdzie mowa i suszarni pracującej non stop. W mojej strony nie było ataku, ale raczej trzeźwa ocena sytuacji

2 godziny temu, Jurek87 napisał:

Policzylem oplacalnosc suszenia moja suszarnią , u mnie 600 netto za mokrą płacą kosilem kukurydze 25% +10zl za %to wyszloby 650 x1.07vat =695zl x30ton =20850zl , wyuszyłem te 30t spalilem rowne 800l gazu za 2200zł , z 30t mokrej zostało 26,4 suchej . 26.4 x1000zl + vat daje 28.2tys . Minus gaz 2.2 tys i prad i robota dajmy 800zl zostaje 25.2tys . Czyli zarobku kolo 4 tys , niech mnie ktos poprawi jak sie gdzies jebłem +-🙃

Wychodzi dobrze, z tym że ja płacę 650 podstawę

Edytowane przez LukaszBONQ
Opublikowano
34 minuty temu, LukaszBONQ napisał:

z którym momencie jestem zdziercą? Też mam fotowoltaikę, ale nawet 50kW w takich miesiącach jak październik czy listopad nie wystarcza na bieżące potrzeby gospodarstwa (sam śrutownik 30kW kilka godzin pracy na dobę), a gdzie mowa i suszarni pracującej non stop. W mojej strony nie było ataku, ale raczej trzeźwa ocena sytuacji

U mnie na poczatku zniw tez tak placili ,ale jak wilgotnosc na polach zaczela spadac to z cenami zjechali 🙃

Opublikowano
1 godzinę temu, LukaszBONQ napisał:

Nikogo nie atakowałem nawet mi to nie przyszło do głowy że to tak odczytasz - a gdzie napisałem że jesteś zdziercą? -napisałem ogólnie ale jak się odezwałeś to może się poczułeś ? Instalację foto mam  tak wyliczoną aby nazbierało się na suszenie . Co do cen skupu mokrej to według podaży i potrzeb dostosowują cenę w szczycie zbiorów firma z Kietrza płaciła podstawę 550 i też wozili a na dyskusję była odpowiedź kosice po 15 ton i jeszcze mało?

Opublikowano
Dnia 2.11.2021 o 09:06, kristof85 napisał:

kurcze ale ja mam nową suszarnie.. serwisant z drzewicza stwierdził że jedyną opcją jest zwiększenie temperatury nagrzania ziarna. jeśli przy 65 stopniach zbija mi do 16.5-17% to na ile ustawić temperaturę nagrzania ziarna?( w instrukcji jest podana 55-60)

kolega w tym roku na perdotti w jednej odmianie musiał ustawić 70 stopni bo nie chciało wysuszyć. Inne szły normalnie na 50 pare stopni i były suche.

Opublikowano
1 godzinę temu, Jurek87 napisał:

Są co do niego jakies szczegolne wymagania?

Chcąc uzyskać na prawdę dobrą cenę trzeba zacząć od odmiany z dobrą wymiałowością (nie tylko flint ale odpowiednia gęstość nasypowa  do tego ilość ziaren jaka w roztworze azotanu amonu zatoną  (to też związane z gęstością ) mykotoksyny poniżej norm brak nasion obcych szczególnie zawierających  gluten suszenie z wymiennikiem  -młyny mają dodatkowo  różne wymagania . Jedni twierdzą że siejąc dent plon wyższy i suszenie łatwiejsze ale nadal są zwolennicy  qqgrysowej   

Opublikowano
Dnia 5.11.2021 o 14:21, fabio napisał:

ma ktos jeszcze kukurydze na polu jak ja

40 ha jeszcze stoi i schnie. W czwartek miałem uruchomienie nowego kombajnu i przystawki to koszony w deszczu jakiś pioner fao 240 miał 21%. EZD

Opublikowano
8 minut temu, 90210grzesiu napisał:

kolega w tym roku na perdotti w jednej odmianie musiał ustawić 70 stopni bo nie chciało wysuszyć. Inne szły normalnie na 50 pare stopni i były suche.

Jakby nie było to QQ potrzebuje czasu aby oddać wilgoć ze środka ziarniaka stąd suszenie dwuetapowe bardzo mokrej QQ moim zdaniem ciągniecie temperatury ziarna ponad 55 stopni to obniżanie  wartości paszowej QQ no i oczywiście wzrost kosztu paliwa .W przypadku takich suszarni czy odmian wystarczy zrobić 30min do 1 godz przerwy w suszeniu a następnie skończyć .Mam suszarnię na wadze i dokładnie przetestowałem różne warianty .Można też obniżyć na początku temperaturę powietrza dając czas na przemieszczenie wilgoci na zewnątrz -wówczas ziarno nie będzie popękane 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Neveragain
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2024? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną.
    • Przez weronikasa
      Witam serdecznie i zapraszam do kontaktu w razie potrzeby przewiezienia maszyny rolniczej.
      Przewozimy niemal wszystkie urządzenia i maszyny rolnicze. Do każdego Klienta podchodzimy indywidualnie. Staramy się tak planować trasy, aby móc zapewnić jak  najlepszą stawkę.
      https://www.eu-transport.pl/transport-maszyn-rolniczych
      Zostawiam odnośnik,  pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2022? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Link do tematu z roku 2021:

• Przez yaroslaw
      No  to  sezon kukurydziany  2021 uznajemy  za  rozpoczęty  Gorzelnia Rąbczyn 650zł/t przy 30%   każdy dodatkowy procent wilgotności  to 12zł mniej  a za każdy procent  poniżej trzydziestu  to plus 8zł  Przy większych  ilościach   można a nawet  warto  się  potargować  .  Zaprzyjaźniona  suszarnia  dzisiaj  pierwszy  transport  w tej samej  cenie   plon  około 10t/ha
    • Przez danielhaker
      Kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v