Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przed chwilą, Murphys napisał:

To jak dzisiaj miales 29,1%. To realnie miałeś pewnie z 25-26%. 

Ja uważam wyniki ich wilgotnościomierza za prawdziwe i nie oszukiwane ,wyniki tych dramińskich i innych za 1200zł to można o kant du.. y potłuc 

Opublikowano
56 minut temu, lassie napisał:

Ja uważam wyniki ich wilgotnościomierza za prawdziwe i nie oszukiwane ,wyniki tych dramińskich i innych za 1200zł to można o kant du.. y potłuc 

Ale żeby aż 5-7% się rożniły? Rok temu to samo miałem w domu 17% a tam 21.5

Opublikowano
58 minut temu, lassie napisał:

dramińskim z przyczepy 34% na skupie 34.5% skupy też oszukuja jak mogą, bo na tym jest niezła kasa. Np jeden skup płaci 10zł mniej to wioza do niego, bo blisko i bez kolejek co to 10zł. ale 3-4% jebnie więcej po -12zł i już jest 50zł. Wykipujesz on ładuje i wiezie 20km dalej na ten drugi skup i ma zarobek.

Opublikowano
8 godzin temu, Tomasso napisał:

Elewarr w Bielsku Podlaskim dziś 440 zł/t netto za 30% procent powyżej -10 zł procent poniżej +6 zł, na bieżąco idzie sprzedałem dziś bez kolejki ale wilgotność 33,4%

A podobno mają tam koronę i zamknęli skup co ptawda na cenniku 440 netto i GR Parcewo też nie zostaje z tyłu i dorównali z ceną ciekawe kto wiecej upier....

Opublikowano

Dziś skoszony Chromixx wilgotność na swoim mierniku łuskana z ręki 31% po kombajnie 32% swoim na skupie 32,25%. Conexxion około 35% ukosiłem przyczepę i zjechałem.

Odstawiałem do Wipaszu, to tak na bieżąco wszystko szło.

Opublikowano
5 minut temu, solek01 napisał:

Dziś skoszony Chromixx wilgotność na swoim mierniku łuskana z ręki 31% po kombajnie 32% swoim na skupie 32,25%. Conexxion około 35% ukosiłem przyczepę i zjechałem.

ile placi

Opublikowano

bardzo dobry plon, mocniejsze stanowiska trzymają wilgotnpsc ziarna ( mam tu na mysli juz 4 klasę) na ktorych u mnie tam do 40% z kolby dalej a na słabszych tp 30-35% z kolby, makabra, stay green duży, teraz to juz nie te tempo oddawania wody co we wrzesniu, choć pogoda dopisuje to z 2tyg bedzie trwało aż 5% zejdzie wg mnie

Opublikowano
14 godzin temu, solek01 napisał:

Solek a jak tam wydajności z ha ? zadowalające ? masz dobry miernik jak tak dokładnie pokazuje bo ja mam mielony Unimeter i pokazuje mi tylko dobrze (+/- 1.3 %) kukurydze poniżej 30% a jak powyżej 30 to pokaże >37 ,muszę go skalibrować na skupie na mokrzejszym ziarnie bo ma w pamięci złe dane wpisane fabrycznie, 

• Like 1
Opublikowano
25 minut temu, lassie napisał:

bo ja mam mielony Unimeter i pokazuje mi tylko dobrze (+/- 1.3 %) kukurydze poniżej 30% a jak powyżej 30 to pokaże >37

bo one tylko do 37% i to nie całe pokazują ,a tak to są dość dokładne ,porównywane z wilgocią mierzoną w Bioagrze w Goświnowicach to pokazał 1do 2% mniej ale to mogło wynikać z tego że nieraz po 18 godzin czekała na rozładunek a podobno na przyczepie wilgoć nieco wzrasta ,a poza tym niech go szlag

Opublikowano

to miernik znajomego ale taki typ https://www.grene.pl/wilgotnosciomierz-do-ziarna-wile-55-1168117.html  

ale jak widać to bardzo dobrze pokazuje. Chromixx trochę słabo wyszedł około 10 ton, Conexxion lepiej ale narazie ciężko mówić o wydajności bo obkoszone gorsze działki gdzie kukurydza częściowo wymokła. Z tego co rozmawiałem ze znajomymi i kombajnistą to sypie około 13 ton mokrej. Narazie mało się dzieje bo każdy czeka aż wilgotność trochę spadnie. Ale jak ktoś ma FAO tak do 240 na wschodzie Polski to można sobie wyłuskać jedną dwie i zobaczyć co pokazuje miernik bo może być miłe zaskoczenie.

Opublikowano (edytowane)

wczesne denty dkc ok 250 fao też już ładnie doschły bo znajomi zbierali ok. 30 % ale zdażało się 34,5 zależy od kawałka.My jutro jedziemy z dkc 4098 fao 290, ale południowy skłon więc może być już w miarę ok.

Edytowane przez lassie
Opublikowano

U mnie Barman z kolby 36 a rośliny całkiem suche dostał we wrześniu przymrozku i chyba nie ma na co czekać bo wiatr położy

Opublikowano
2 godziny temu, solek01 napisał:

to miernik znajomego ale taki typ https://www.grene.pl/wilgotnosciomierz-do-ziarna-wile-55-1168117.html  

ale jak widać to bardzo dobrze pokazuje. Chromixx trochę słabo wyszedł około 10 ton, Conexxion lepiej ale narazie ciężko mówić o wydajności bo obkoszone gorsze działki gdzie kukurydza częściowo wymokła. Z tego co rozmawiałem ze znajomymi i kombajnistą to sypie około 13 ton mokrej. Narazie mało się dzieje bo każdy czeka aż wilgotność trochę spadnie. Ale jak ktoś ma FAO tak do 240 na wschodzie Polski to można sobie wyłuskać jedną dwie i zobaczyć co pokazuje miernik bo może być miłe zaskoczenie.

i jak mu się sprawuje ten WILE? dobrze mierzy?

nie wiem czemu macie takie obawy o wyłożenie kukurydzy przez wiatr no słyszałem że jedne odmiany podatniejsze, moja stoi sztywno wczoraj kontrolowałem, w ub.r. też wczesnie przymrozek bo w drugiej dekadzie wrzesnia zdajesie ale wszystko stało do końca października i dłużej od znajomych i nic

Opublikowano
9 minut temu, bercik9894 napisał:

Kiedy taka kukurydza może być gotowa do zbioru na ziarno? Jestem początkujący w uprawie kukurydzy i mam pytanie czy to prawda, ze taka kukurydza szybciej oddaje wilgoć ?

20201025_113313.jpg

10. listopada bedzie miala 25 %

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Neveragain
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2024? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną.
    • Przez weronikasa
      Witam serdecznie i zapraszam do kontaktu w razie potrzeby przewiezienia maszyny rolniczej.
      Przewozimy niemal wszystkie urządzenia i maszyny rolnicze. Do każdego Klienta podchodzimy indywidualnie. Staramy się tak planować trasy, aby móc zapewnić jak  najlepszą stawkę.
      https://www.eu-transport.pl/transport-maszyn-rolniczych
      Zostawiam odnośnik,  pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2022? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Link do tematu z roku 2021:

• Przez yaroslaw
      No  to  sezon kukurydziany  2021 uznajemy  za  rozpoczęty  Gorzelnia Rąbczyn 650zł/t przy 30%   każdy dodatkowy procent wilgotności  to 12zł mniej  a za każdy procent  poniżej trzydziestu  to plus 8zł  Przy większych  ilościach   można a nawet  warto  się  potargować  .  Zaprzyjaźniona  suszarnia  dzisiaj  pierwszy  transport  w tej samej  cenie   plon  około 10t/ha
    • Przez danielhaker
      Kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v