Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, robert1226 napisał(a):

I tylko i wyłącznie handlarzowi 

Nie wiem jak u Ciebie ale koledze mojemu rolnik w tamtym roku oferował mniej niż handlarz i rozmiar beli taki sam. Tylko że ta po handlarzu wrzuciłby sam na busa. A ta co robił rolnik trzeba było by 2 ludzi do wrzucenia na busa 🤣

Także nie pisz że to handlarz chce Cię zawsze oszukać 

Edytowane przez PAN88
Opublikowano

raczej ceny słomy powinny w tym roku spaść dość mocno, można powiedzieć że jestem już po żniwach i nigdy tyle słomy nie miałem, żyto dało średnio 27 bel/ha 120cm a pszenżyto 25 bel/ha (Podlaskie)

Opublikowano

Dziś sprasuje po jęczmieniu zimowym to napiszę ile wyszło bel bo ziarna to dobre 9 to z ha .

1 minutę temu, Michał18 napisał(a):

Wątpię,że cena spadnie . A płaca minimalna spada ?

Płaca minimalna jak to się ma do słomy , płaca minimalna to po to ja podnoszą by mieć większe wpływy do budżetu nie po to byś ty więcej zarabiał .

• Like 1
Opublikowano
15 minut temu, przemo5040 napisał(a):

raczej ceny słomy powinny w tym roku spaść dość mocno, można powiedzieć że jestem już po żniwach i nigdy tyle słomy nie miałem, żyto dało średnio 27 bel/ha 120cm a pszenżyto 25 bel/ha (Podlaskie)

To niby dużo jest? 

Opublikowano
1 godzinę temu, tytanowyJanusz napisał(a):

Ja nie tyle kwestionuje co ich naocznie nie widzę w polu. Wiadomo że to jest szeroko rozłożone w czasie no ale nie widać tego NPK. Gdy ktoś tutaj napisze że nie daje wieloskładnika podczas drożyzny nawozowej to wielka jazda po nim że obidza pole, skreśla wysoki plon, a na chłopski rozum ta słoma powinna to nadrobić.

Zostawić a zostawić słomę to różnica, zależy czym koszone i jak koszone, jak zagospodarowane resztki, jakie ph gleby i ogólnie nie samo NPK tutaj gra rolę. 

Nie spodziewałem się od ciebie takiego posta. 

1 godzinę temu, robert1226 napisał(a):

Geniusz normalnie tone polifoski zastępuje tobą słomy rób tak dalej , jak nie wiesz to nie obrażaj .

Kto pisze o tonie polifoski ciemnogrodzie

• Haha 1
Opublikowano
17 minut temu, robert1226 napisał(a):

Dziś sprasuje po jęczmieniu zimowym to napiszę ile wyszło bel bo ziarna to dobre 9 to z ha .

Płaca minimalna jak to się ma do słomy , płaca minimalna to po to ja podnoszą by mieć większe wpływy do budżetu nie po to byś ty więcej zarabiał .

9t ważone 🤔 zależy od rozmiaru belki 

Opublikowano
15 minut temu, Michał18 napisał(a):

Wątpię,że cena spadnie . A płaca minimalna spada ?

A co ma jedno do drugiego? 

Oprócz jęczmieni jeszcze wszystko stoi, gdy będzie na półmetku młocek różne ruchy mogą być z ceną 

Taka sytuacja: 

23r 100zł (w połowie żniw było już 80) handlarz 11tys belek naturlał 

24r 50zł i 6tys belek 

Obecna propozycja 60zł, belki 150

Opublikowano
9 minut temu, Tomek90 napisał(a):

Nie spodziewałem się od ciebie takiego posta.

To znaczy? 

Już dawno pisałem że nie widzę tych tabelkowych wyliczeń z pozostałości ze słomy w polu. Tak samo już dawno pisałem że sprzedaż słomy pozwala ładnie podbić pieniążki z hektara.

A to co pisze to tylko moje przemyślenia, moje zdanie, znając też inne profesorskie regułki.

Obserwuję co się poprawia, co się pogarsza, plusy minusy.

Wcześniej płodozmian był, obornik z hodowli był, teraz nic z tych rzeczy nie ma, przyznaje się bez bicia że idę na łatwiznę. 

Raz udało się wymienić słome za obornik, 4ha słomy za 1ha pola w gnoju bez mojej roboty 😎

W tym roku sprzedając słomę robię sobie "grunt" pod gnojowicę, ale ten temat to za jakieś 2 lata.

Podlasie to stan umysłu z głodem na słome

Opublikowano
25 minut temu, PAN88 napisał(a):

Nie ważone , z 2,2 ha trzy i pół zbiornika tucano 440. Pełen zbiornik 6 t  tylko liczę bo ziarno naprawdę grube w 

IMG_20250723_081538.jpg

Opublikowano
robert1226 napisał:

25 minut temu, PAN88 napisał(a):

Nie ważone , z 2,2 ha trzy i pół zbiornika tucano 440. Pełen zbiornik 6 t  tylko liczę bo ziarno naprawdę grube w 

IMG_20250723_081538.jpg

to dobrze liczysz 🤭 zresztą jak wszystko 🤣🤣🤣🤣 tukano i 6 ton 🤦

jak był 4tony to dobrze...

Opublikowano
48 minut temu, Michał18 napisał(a):

Dobra to 100-120 z pokosa za belkę 125x120 tak jest na podlasiu

Za  taką  kasę  to  rowerami  na plecach    by  wozili  po 100 km 

• Haha 1
Opublikowano
22 minuty temu, slawek74 napisał(a):

Te 6 ton w zbiorniku to liczone na luzie , 4,5 tony to było w tucano 320 .

Na wieltonkie wchodzi 3 pełne zbiorniki i czwarty jak się koguty włącza to jest 70% zbiornika to wtedy jest 22-23 tony sobie policz.

Opublikowano
robert1226 napisał:

22 minuty temu, slawek74 napisał(a):

Te 6 ton w zbiorniku to liczone na luzie , 4,5 tony to było w tucano 320 .

Na wieltonkie wchodzi 3 pełne zbiorniki i czwarty jak się koguty włącza to jest 70% zbiornika to wtedy jest 22-23 tony sobie policz.

bajki opowiadasz 🤣 najpierw zważ albo chociaż gęstość zmierz....