Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, marek15261 napisał(a):

Na pewno nie pudło. To kto ma na wsi pieniądze jak nie krowiarze?

Bo krowiarz wie jak sprasować słomę, to jest proste i logiczne.

W prasie ustawia się ciśnienie zgniotu na maksymalne i prasowanie zygzakiem. Aby bela była równa i twarda na brzegach, przejeżdżaj naprzemiennie lewą i prawą stroną pokosu (od brzegu do brzegu podbieracza). Oto cała tajemnica prasowania. Czy mam podać adres do wysyłki nagrody:)

Robisz tak 🤔🤦🤣🤣🤣

Jacy znafcy 🙆‍♂️🤣🤣🤣

• Like 1
Opublikowano

Taki krowiarz to pewnie i 4 bele w jedną zmieści ...🤔 to wróg publiczny 🙆‍♂️ bo najlepiej żeby za placki flaki czy inne kasy nawalił bo on ma 🤪 jemu krowy darmo dają mógłby i gnoja dać też darmo bo ma sprzęt i ropę tanią 🤦 kurła pijawki je....e

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 9.02.2026 o 21:10, Loczek610 napisał(a):

Orientuje się ktoś jaka cena teraz słomy belki 160cm 450kg

dziś sprzedałem 130 cm po 100 zł szt, z dowozem ponad 100 km.

10 godzin temu, Bercik92 napisał(a):

najlepsze jest to że cena słony z dostawą jest nawet 20zl niższa niż cena słomy do zbelowania 🤡

no coś w tym jest. Ja swoje robię sam i reklamacji nie ma.

3 godziny temu, slawek74 napisał(a):

Taki krowiarz to pewnie i 4 bele w jedną zmieści ...🤔 to wróg publiczny 🙆‍♂️ bo najlepiej żeby za placki flaki czy inne kasy nawalił bo on ma 🤪 jemu krowy darmo dają mógłby i gnoja dać też darmo bo ma sprzęt i ropę tanią 🤦 kurła pijawki je....e

niech zazdrośnicy sami się wezmą za robotę i doją te krowy świątek-piątek. Ja to przerabiałem i wiem jaki to chleb.

Edytowane przez rocknrollnik1
  • Like 1
Opublikowano
12 godzin temu, rocknrollnik1 napisał(a):

dziś sprzedałem 130 cm po 100 zł szt, z dowozem ponad 100 km.

Taką kasę za takie same belki brałem w żniwa. W żniwa po 5 dych za belkę ludzie kupowali. 

Wszystko zależne kto jak zbija bo różne opowieści słyszałem np słoma Żytnia w beli ważyła 90kg bo na sztukę ktoś do kurnika dawał 

Opublikowano
17 godzin temu, slawek74 napisał(a):

Robisz tak 🤔🤦🤣🤣🤣

Jacy znafcy 🙆‍♂️🤣🤣🤣

Tak robię:)

I jeszcze najpierw udeptuję słomę przed ciągnikiem pieszo + plecak pełen kamieni:)

I wiesz że pomaga, mieszczę 5 bel w jednej mojej beli:)

Spróbuj.

• Haha 2
Opublikowano
18 godzin temu, slawek74 napisał(a):

Robisz tak 🤔🤦🤣🤣🤣

Jacy znafcy 🙆‍♂️🤣🤣🤣

Uderz w stół a nożyce się odezwą 🤣🤣🤣

• Haha 1
Opublikowano
misiak napisał:

Konkretnie  można  prosić?

w żniwa były oferty po 90/100zl.i samemu belujesz a są ogłoszenia z gotowymi belami z dostawą pod dom po 80/110zl 120x120

12Pafnucy napisał:

Że jak?

w żniwa były oferty po 90/100zl.i samemu belujesz a są ogłoszenia z gotowymi belami z dostawą pod dom po 80/110zl 120x120

PAN88 napisał:

Napiszę jak mi kiedyś powiedział krowiarz wolę dać 20 zł więcej i sam zbelować niż kupić gotowe. Pomyśl dlaczego bo ja wiem dlaczego tak 😂

jak ktoś lubi cały miesiąc szarpać się ze żniwami to jego sprawa🤷 ja tam wolę ewentualnie zapłacić więcej i mieć przywiezione pod dom a nie teraz belowac zwieźć ustawić i to wszystko w 30 stopniowym upale.. nawet gdy miałem prasę to też nie chciało mi się jeździć po ludziach i belowac. no i też trzeba mieć prasę pasową z górnej półki która robi ładne bele bo większość pras robi do 230kg 120x120

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Bercik92 napisał(a):

jak ktoś lubi cały miesiąc szarpać się ze żniwami to jego sprawa🤷 ja tam wolę ewentualnie zapłacić więcej i mieć przywiezione pod dom a nie teraz belowac zwieźć ustawić i to wszystko w 30 stopniowym upale.. nawet gdy miałem prasę to też nie chciało mi się jeździć po ludziach i belowac. no i też trzeba mieć prasę pasową z górnej półki która robi ładne bele bo większość pras robi do 230kg 120x120

1200 bel prasowanie i zwózka 4 dni

• Like 1
Opublikowano

Oni ci przywiezie 120x120 pod dom ale 115kg wagi ot cała magia. 

• Like 2
Opublikowano
4 minuty temu, Tomek90 napisał(a):

Oni ci przywiezie 120x120 pod dom ale 115kg wagi ot cała magia. 

albo posklejane wilgotne w środku pleśń do krów mlecznych w życiu się nie nadaje, ja ich znam handlarzyny

• Like 1
Opublikowano

Jak ktoś ma 400ha zboża i potrzebuje dla bydła z 2000 bel to faktycznie może i w sumie z miesiąc się szarpie z tymi żniwami... ale już nie popadajmy ze skrajności w skrajność, nigdy nikt z handlarzy nie zrobi Tobie jakościowo dobrych bel, zresztą jak handlarze kupują na tony to kręcą słomę nocą z rosą... a wtedy powodzenia z rozwijaniem i ścieleniem taką słomą... a jak handlarze kupują na sztuki to dostaniesz flakowate bele tyle w temacie.... Jeszcze nigdy w życiu nie zdarzyło się, żeby obca osoba zrobiła lepiej jak Ty sam dla siebie.

I nie trzeba mieć prasy z najwyższej półki, żeby zrobić jakościowo dobre bele, zresztą gdy ogarniam sobie słomę to mając prasę walcową i tak mimo wszystko prasuje tylko w dzień i nikt mi nie wmówi, że lepiej zimą zamówić z dostawą pod dom, no ale jak ktoś mega leń do roboty no to faktycznie lepiej latem swoją słomę pociąć, a kupować zimą bo przynajmniej nie musi pracować latem w 30 stopniowym upale mając klimę w traktorze 🤣

Po ludziach jeździłem usługowo nawet nocą do samego rana belowałem, bo panie wtedy bela więcej waży to lepszy pieniądz będzie... ale co z tego jak później problem w oborze...

Tak wygląda bela po walcowym claasie prasowana w samo południe i chyba nie najgorzej wygląda

IMG20250816150824.jpg

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, WitekRolnik napisał(a):

Jak ktoś ma 400ha zboża i potrzebuje dla bydła z 2000 bel to faktycznie może i w sumie z miesiąc się szarpie z tymi żniwami... ale już nie popadajmy ze skrajności w skrajność, nigdy nikt z handlarzy nie zrobi Tobie jakościowo dobrych bel, zresztą jak handlarze kupują na tony to kręcą słomę nocą z rosą... a wtedy powodzenia z rozwijaniem i ścieleniem taką słomą... a jak handlarze kupują na sztuki to dostaniesz flakowate bele tyle w temacie.... Jeszcze nigdy w życiu nie zdarzyło się, żeby obca osoba zrobiła lepiej jak Ty sam dla siebie.

I nie trzeba mieć prasy z najwyższej półki, żeby zrobić jakościowo dobre bele, zresztą gdy ogarniam sobie słomę to mając prasę walcową i tak mimo wszystko prasuje tylko w dzień i nikt mi nie wmówi, że lepiej zimą zamówić z dostawą pod dom, no ale jak ktoś mega leń do roboty no to faktycznie lepiej latem swoją słomę pociąć, a kupować zimą bo przynajmniej nie musi pracować latem w 30 stopniowym upale mając klimę w traktorze 🤣

Po ludziach jeździłem usługowo nawet nocą do samego rana belowałem, bo panie wtedy bela więcej waży to lepszy pieniądz będzie... ale co z tego jak później problem w oborze...

Tak wygląda bela po walcowym claasie prasowana w samo południe i chyba nie najgorzej wygląda

IMG20250816150824.jpg

długie żyto? może koszone pod wieczór. sieczkę nie ujdziesz albo po kombajnie z rotorem inaczej niż rano/wieczorem

Opublikowano

@Mateusz1q Hydbryda ale nie skrócona to dość długa słoma była koszone w ciągu dnia bizonem więc sieczki ze słomy nie było. Nigdy nie prasowałem po rotorze to nie wypowiem się na ten temat. Ale wiem że walcówka z rotorem potrzebuje żeby słoma cały czas szła pełnym gardłem, w owsiance u znajomego latałem do 15km/ha bo inaczej sieczka na rotorze i w komorze robiła się...

Opublikowano
8 minut temu, robert1226 napisał(a):

Tu to widać gwiazdę w środku , ale nie na tamtym zdjęciu zwijana od początku .

Robert możesz wierzyć lub nie, ale wszystkie bele są spod jednej prasy, w jednych widać gwiazdę a w innych nie, a różnica polega na tym że jak pokos był mniejszy to nadganiałem prędkością wtedy troszkę inaczej zwijanie wygląda, a jak pokos grubszy to wolniej, a jak wiemy czym więcej bela obrotów w komorze zrobi tym jest bardziej zbita

Snapchat-1113538424.jpg

Opublikowano
10 minut temu, WitekRolnik napisał(a):

Robert możesz wierzyć lub nie, ale wszystkie bele są spod jednej prasy, w jednych widać gwiazdę a w innych nie, a różnica polega na tym że jak pokos był mniejszy to nadganiałem prędkością wtedy troszkę inaczej zwijanie wygląda, a jak pokos grubszy to wolniej, a jak wiemy czym więcej bela obrotów w komorze zrobi tym jest bardziej zbita

Snapchat-1113538424.jpg

A ile waży taka bela 🤔