Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, Bananek napisał:

zawsze mnie śmieszy taka piosenka co leci w radio (chyba młody Cugowski) "daj mi rzyć..." 😀😀😀

w radiu. no i co śmiesznego w tej rzyci widzisz/?

Opublikowano (edytowane)

to co w tym radiu Cię rozśmieszyło, i ja bym się pośmiał.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

spóźnij się ze dwie godziny to zrozumie że musi sam zwolnić. B|

Opublikowano
1 godzinę temu, pafnucy napisał:

w radiu. no i co śmiesznego w tej rzyci widzisz/?

W radio, w studio... jak najbardziej poprawna forma

Opublikowano (edytowane)

a w sumie wiem. ale ja z tych czasów gdzie ta forma nie była poprawna. no ale język polski żywy i zmienia się wszystko.

a swetr też już jest po polsku? 🤔

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Nie wiem, ja zawsze mówię sweter😁

Ważne, że krawat to fachowo zwis męski. Tylko teraz i feministki chodzą w krawatach,  no to jak zwis damski? Jak niektóre mają takie że i po 60etce zwisać nie będą😁

Opublikowano

Poprawna jest tylko forma sweter. W takiej postaci zapożyczyliśmy ten wyraz z języka angielskiego. Niepoprawna forma swetr powstała najprawdopodobniej przez analogię do słów, które w zakończeniu mają „tr” i w których odmianie nie pojawia się „e” w ostatniej sylabie (np. wiatr, litr, metr, filtr – wiatru, litra, metra, filtra). Niektórzy użytkownicy języka uważają zatem, że skoro mówimy wiatru i wiatr, filtra i filtr, metra i metr, to powinniśmy mówić swetra i swetr. Tymczasem istnieje także całkiem spora grupa rzeczowników, w których zakończeniu mianownika występuje „ter” (np. aster, arbiter, plaster), a w przypadkach zależnych „e” ginie (aster – astra, arbiter – arbitra, plaster – plastra). Do tej właśnie grupy należy sweter. Niestety, z kwestią tzw. „e” ruchomego polszczyzna boryka się od około tysiąca lat i nic nie wskazuje na to, że w najbliższej przyszłości wszystkie wyrazy będą się odmieniać w podobny sposób.

Krawat jest tak samo damski jak szpilki są męskie.

Opublikowano
6 minut temu, Agrest napisał:

Nie wiem, ja zawsze mówię sweter😁

Ważne, że krawat to fachowo zwis męski. Tylko teraz i feministki chodzą w krawatach,  no to jak zwis damski? Jak niektóre mają takie że i po 60etce zwisać nie będą😁

119568330_432084704432475_8451364984422343282_n.jpg

• Haha 1
Opublikowano

Rzeczowniki rodzaju nijakiego zakończone na "O " są nieodmiennie??? Tak to było? A może nie?

A jak już polonistka to - koszta budowy czy koszty budowy?

Opublikowano

agrofoto bawi i uczy. 😉 na poniedziałek zapowiedział się Pan z arimr co by poplony pooglądać. ech. myślałem, że sierpień był zły, a tu wrzesień jeszcze gorszy. aż boję się myśleć co w październiku, listopadzie i grudniu będzie. ten rok był straszny, a jeszcze się nie skończył 😱

• Sad 1
Opublikowano (edytowane)

odnośnie jak (NIE)używać poprawnie wyrazów

Pewien wikary po lekcji religii pyta swojego proboszcza:
- Na lekcji religii dzieci używają słów "nara", "siema", co to oznacza?
- "Nara" to znaczy "na razie" a "siema" - "jak się masz, cześć, witam"
Na następnej lekcji religii wikary wchodzi zadowolony do sali, podnosi rękę do góry i woła "pochwa!"

Edytowane przez robert55555
Opublikowano

kolejny upalny dzień w ursusie teraz przynajmniej piwo smakuje 

a jeśli o dowcipy chodzi to mi się jeden wspomniał 

Przed konfesjonałem stoją cztery zakonnice

podchodzi pierwsza i mówi dotknęłam penisa palcem na to ksiądz to idź zamocz tego palca w wodzie święconej i nie grzesz więcej 

podchodzi druga proszę księdza dotknęłam penisa całą dłonią ksiądz idź i zamocz tę dłoń w wodzie święconej i nie grzesz więcej 

podchodzi trzecia a czwarta mówi  jak ona tam włoży d*pę to ja tej wody nie wypiję 

Opublikowano
39 minut temu, robert55555 napisał:

Poprawna jest tylko forma sweter. W takiej postaci zapożyczyliśmy ten wyraz z języka angielskiego. Niepoprawna forma swetr powstała najprawdopodobniej przez analogię do słów, które w zakończeniu mają „tr” i w których odmianie nie pojawia się „e” w ostatniej sylabie (np. wiatr, litr, metr, filtr – wiatru, litra, metra, filtra). Niektórzy użytkownicy języka uważają zatem, że skoro mówimy wiatru i wiatr, filtra i filtr, metra i metr, to powinniśmy mówić swetra i swetr. Tymczasem istnieje także całkiem spora grupa rzeczowników, w których zakończeniu mianownika występuje „ter” (np. aster, arbiter, plaster), a w przypadkach zależnych „e” ginie (aster – astra, arbiter – arbitra, plaster – plastra). Do tej właśnie grupy należy sweter. Niestety, z kwestią tzw. „e” ruchomego polszczyzna boryka się od około tysiąca lat i nic nie wskazuje na to, że w najbliższej przyszłości wszystkie wyrazy będą się odmieniać w podobny sposób.

Krawat jest tak samo damski jak szpilki są męskie.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez Szef11
      Witam, czy ktoś może wie , gdzie robią regenerację ( kapitalny remont przekładni do siewników? Rach , kuhn , lub może z was rolnicy ma na sprzedaż taką przekładnie. Proszę o informację w SMS pod 534-617-276 Dzięki 
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
  • Dodaj nową pozycję...
v