Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie to by wszystko browarem zapchane było i do tego jakaś miodówka a nie chipsy i cola. 

Opublikowano
54 minuty temu, Agrest napisał:

A ja nie wiem co robić. Opryskiwacz zalany, ja trzeźwy.

Będzie padać - nie będzie?

Jedna prognoza na tak, druga na nie. 

A mi taki jeden mówił że ok 17 ma przestać wiać.....a u mnie zaczęło

Opublikowano

A zadzwoń i opierdol. Najwyżej nie odbierze😁.

Trochę słabnie ale podmuchy konkretne. 

Ja mam 40minut drogi z pełnym to pora jechać chyba.

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

A ja nie wiem co robić. Opryskiwacz zalany, ja trzeźwy.

Będzie padać - nie będzie?

Jedna prognoza na tak, druga na nie. 

Z kąd ja to znam. 🤔

Też czekam z opryskiwaczem w boksie startowym i jak tylko ucichnie wiatr to zielone światło i ogień na tłoki. 

Opublikowano

Wedle prognoz z tym wiatrem to tak że nagle ma przestać, tylko że co raz więcej ciemniejszych chmur od wschodu idzie.

Opublikowano
59 minut temu, FarmerDyzio napisał:

Człowieku weź się od niego odczep. Na początku to było śmieszne teraz jest żenujące. Ostatnich kilka stron przyczepiles się do chlopa... Nie widzisz, że nie życzy sobie odwiedzin ?

Poważnie? Niezauważylem. 🤔

Opublikowano
2 godziny temu, Rolnik1973 napisał:

Pada deszcz, za oknem szum

Klęska urodzaju się zanosi jedyna klęska do której nie ma ubezpieczenia ani rekompensaty.

To najgorsza klęska .

A ja się ciesze i wszyscy ci co chowają,człowiek się nie martwi ze paszy będzie mało,będzie taniej ale za to wiencej i to samo wyjdzie, jedynie stracą ci co wiader kują i łopatują bo wiencej będą musieli się narobić.

Opublikowano

Klęska urodzaju się zanosi jedyna klęska do której nie ma ubezpieczenia ani rekompensaty.

To najgorsza klęska .

I jak Ty przeżyjesz bez suszowego?😀

To najgorsza klęska .

I jak Ty przeżyjesz bez suszowego?😀

Opublikowano
3 godziny temu, stempos1980 napisał:

Co dali teraz muszą odebrać i to z nawiązką.Taki mamy rząd 😠😠😠😠😠😠

Tamten był lepszy😀😂

A masz zdolność kredytową?

Opublikowano
27 minut temu, Rolnik1973 napisał:

A na oprysk na skrzypionki w jęczmieniu jarym to która pora dnia lepsza kiedy jej najwięcej w zbożu rano czy wieczorem?

Wieczorem pryskaj co by żadnych pożytecznych żyjątek nie otruć

Opublikowano

Weźnie pod Ursusa. 

Pochmurno się zrobiło, chmury idą w kierunku Ryk. 

Opublikowano (edytowane)

https://www.agrofoto.pl/aktualnosci/polska/za-co-rolnik-dostanie-mandat-zobacz-taryfikator,6548.html?fbclid=IwAR3-r-CzfIXTxYBoeCVvtzO--UnoWNb4mREZsZPb5nMzP3XMeoZe6PA1RTk

Mandaty dla rolnika jest tego do cholery .

naruszenie przez poganiacza zakazu pędzenia zwierząt po określonych drogach - 50 zł

naruszenie przez poganiacza zakazu przepędzania zwierząt w poprzek drogi w miejscu niewidocznym na dostateczną odległość - 50 zł

naruszenie przez poganiacza zakazu zatrzymywania zwierząt na jezdni - 50 zł

naruszenie przez poganiacza zakazu dopuszczania do zajmowania przez zwierzęta więcej niż prawej połowy jezdni albo drogi dla pieszych lub rowerów - 50 zł

naruszenie nakazu, aby w czasie postoju na drodze poza obszarem zabudowanym pojazd zaprzęgowy znajdował się poza jezdnią - 50 zł

pozostawienie pojazdu zaprzęgowego na postoju bez zachowania środków ostrożności niezbędnych do uniknięcia wypadku - 50 zł

naruszenie wprowadzonych przez radę powiatu zakazów pędzenia zwierząt - 50 zł

umieszczenie na pojeździe ładunku w sposób zasłaniający światła lub urządzenia sygnalizacyjne - 200 zł

przewożenie ładunku nieoznaczonego lub oznaczonego w niewłaściwy sposób - 150 zł

niezabezpieczenie urządzeń służących do mocowania ładunku przed rozluźnieniem się, swobodnym zwisaniem lub spadnięciem podczas jazdy - 200 zł

naruszenie przepisów o przewozie ładunków sypkich - 150 zł

ciągnięcie przyczepy o rzeczywistej masie całkowitej większej niż dopuszczalna w odniesieniu do określonego rodzaju pojazdu ciągnącego - od 100 do 300 zł

przewóz osób pojazdem nieprzeznaczonym lub nieprzystosowanym do tego celu - 100 zł za każdą osobę przewożoną w niewłaściwy sposób, ale nie więcej niż 500 zł

naruszenie warunków przewozu osób w przyczepach, z zastrzeżeniem że w przypadku naruszenia warunku dopuszczalnej prędkości lub liczby przewożonych osób stosuje się odpowiednio przepisy dot. przekroczenia prędkości lub nieprawidłowego przewożenia osób - 100 zł

Edytowane przez galan99
Opublikowano
29 minut temu, Strongman napisał:

jedynie stracą ci co wiader kują i łopatują bo wiencej będą musieli się narobić.

Ja wszystko zboże wiaderkami i workami ale im będzie go więcej tym bardziej będę zadowolony. Więcej się urobię ale finalnie i tak więcej będzie można zwierzaków uchować.

Opublikowano (edytowane)

Ja też spokojniejszy ze na polach ładnie,a trawy mam tyle bel, co w zeszłym roku z całej pierwszej trawy a jeszcze pół nie skosiłem.:D

Zresztą inni mówią ze nie pada u nich.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
Przed chwilą, Rolnik1973 napisał:

Zboże dam w zastaw

W tym roku jak się zanosi narazie to nie będą chcieli takiego zastawu

Po co im kłopot ze sprzedażą😂😀

• Sad 1
Opublikowano
1 godzinę temu, FarmerDyzio napisał:

Człowieku weź się od niego odczep. Na początku to było śmieszne teraz jest żenujące. Ostatnich kilka stron przyczepiles się do chlopa... Nie widzisz, że nie życzy sobie odwiedzin ?

Facet   nie ma z kim  na wsi  pogadać  to pisze  dyrdymały  w necie  ,  i to jeszcze  takie  bzdety jak pięciolatek    a podobno jest już   dziadkiem.... 

9 minut temu, PAN88 napisał:

W tym roku jak się zanosi narazie to nie będą chcieli takiego zastawu

Po co im kłopot ze sprzedażą😂😀

Na wschodzie   i południu  pada  a reszta  kraju  susza.... 

• Haha 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez Szef11
      Witam, czy ktoś może wie , gdzie robią regenerację ( kapitalny remont przekładni do siewników? Rach , kuhn , lub może z was rolnicy ma na sprzedaż taką przekładnie. Proszę o informację w SMS pod 534-617-276 Dzięki 
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
  • Dodaj nową pozycję...
v