Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Wolałbym jednak do tych 40. W 1-1,5 h rano i wieczorem ogarnąć i po temacie. Przy takiej obsadzie jaka masz to idzie się zaje.bac. Praktycznie co drugi dzień poród czy inseminacja, o cielęta zadbać, a to jakaś krowa przychoruje.  Przecież to nawet do miasta ma zakupy czy jakieś sprawy załatwić to nie ma czasu. Nie dziwię się pracownikowi że odszedł. Przy takiej obsadzie to 2-3 pracowników potrzeba i dobrze zapłacic bo robota cala dobę. To nie stado 40-50 krów że parę nocy zarwanych w ciągu roku 

Opublikowano
30 minut temu, Grabos1981 napisał:

a ja nie mam zamiaru więcej zwiększać. trzeba mieć chwilę wytchnienia a nie tylko obora i obora....

Bo nie masz do tego warunków, jakbyś miał plac na wszystko to było by co innego. 

Opublikowano
1 godzinę temu, ramzes10 napisał:

Wolałbym jednak do tych 40. W 1-1,5 h rano i wieczorem ogarnąć i po temacie. Przy takiej obsadzie jaka masz to idzie się zaje.bac. Praktycznie co drugi dzień poród czy inseminacja, o cielęta zadbać, a to jakaś krowa przychoruje.  Przecież to nawet do miasta ma zakupy czy jakieś sprawy załatwić to nie ma czasu. Nie dziwię się pracownikowi że odszedł. Przy takiej obsadzie to 2-3 pracowników potrzeba i dobrze zapłacic bo robota cala dobę. To nie stado 40-50 krów że parę nocy zarwanych w ciągu roku 

Pracownik nie odszedł tylko wiza się skończyła i musiał już jechać drugi przyjedzie 2 stycznia. Mam dwóch Ukraińców co przyjeżdżają na zmianę ale zawsze tydzień nieraz dwa niema nikogo bo muszą swoje odsiedzieć! Żona pomaga mi tylko przy cielakach sam doję. No i załatwia sprawy. Wszystko jest do obejścia jak się chce tylko po prostu już nam się to znudziło no i plecy mi siadły najważniejszy powód!!!

• Like 1
Opublikowano
karol6130 napisał:

30 minut temu, Grabos1981 napisał:

a ja nie mam zamiaru więcej zwiększać. trzeba mieć chwilę wytchnienia a nie tylko obora i obora....

Bo nie masz do tego warunków, jakbyś miał plac na wszystko to było by co innego. 

👍😜

Opublikowano
Ursus932 napisał:

1 godzinę temu, slawek74 napisał:

tylko on ma duuużo ziemi a ja np sporo dzierżaw łąk pod produkcjię mleka na produkcji roślinnej bym nie wyżył

Panie Sławciu nie moja to sprawa ale zamiast kupować kolejne  germańce na łysych oponach może lepiej było kupować ziemie 🤷‍♂️

A to ziemię można tak jak pomidory albo inne produkty w sklepie kupić 🤔 u nas ziemi na sprzedaż nie ma a jak coś gdzieś jest to ceny zaporowe że nawet pprzy granicy nikt nie bierze za byle piach albo mokradła to 50tys ha albo lepiej

Opublikowano
1 godzinę temu, pedro2 napisał:

Ten co ma 1.1 ma powód żeby narzekać. Ten co płacze, ale prężnie inwestuje niech przestanie błaznować.

A czy ja nie napisałem, że jest zapierdol? 🤔 Gdybym miał zdrowie, krowy i stały w miarę pewny dochód to nie kombinował bym teraz, tylko wziął traktor jaki chcę na krechę i w 3 lata spłacił bez łaski agencji. 

Wiesz jaki jest zapierdol przy ziemniakach? Czy gdzieś płaczę z tego powodu? Nie, wprost przeciwnie... zapieprzamy nieraz w błocie, ale przy takim dochodzie będę chwalił. 

Miałem ziemniaki, zapierdziel jest, ale nie porównuj żadnej uprawy roślinnej do krów, tutaj musisz być 365 dni w roku rano i wieczorem, często w nocy. Ja nie mam powodów do zachwytu przy cenie około 1,2zł, gdybym miał minimum te 1,6 to bym nie narzekał.

Opublikowano (edytowane)

Gdy ci smutno gdy ci źle setonala jebnij se 😁

Edytowane przez zkordalski
Opublikowano
5 godzin temu, FarmerDyzio napisał:

Przecież 90 % krowiarzy tak ciągnie. ( u mnie oczywiście też tak jest ). Normalna sprawa że starsi tyrają aż do śmierci. Gdyby przyszło zatrudnić dobrego pracownika to by trzeba mu sporą kupke pieniędzy odpalić, a tak to rodzice robią za frajer

Nie wiem jak u innych ale ja swoim rodzicom płacę co miesiąc na ich konto za pomoc. 

• Like 2
Opublikowano

Miejscowość gminna tu się Ceni😁my w tym tygodniu po 35 kupiliśmy notariusz klepnięty. Facet przyszedł mówi że po 50 chce kazaliśmy mu zrobić rundę po wsi i przyjść bo kupimy tylko nie za tyle. Za tydzień wrócił i się pytał ile dacie i kiedy kasa bo trochę na musie był bo syn mieszkanie kupuje 

Opublikowano
1 godzinę temu, Farmer6820 napisał:

Miejscowość gminna tu się Ceni😁my w tym tygodniu po 35 kupiliśmy notariusz klepnięty. Facet przyszedł mówi że po 50 chce kazaliśmy mu zrobić rundę po wsi i przyjść bo kupimy tylko nie za tyle. Za tydzień wrócił i się pytał ile dacie i kiedy kasa bo trochę na musie był bo syn mieszkanie kupuje 

Po tyle to ja 10 lat temu kupowałem teraz to od 70 do 100 (3-5 klasa) I się biją!!!

Opublikowano
2 godziny temu, slawek74 napisał:

A to ziemię można tak jak pomidory albo inne produkty w sklepie kupić 🤔 u nas ziemi na sprzedaż nie ma a jak coś gdzieś jest to ceny zaporowe że nawet pprzy granicy nikt nie bierze za byle piach albo mokradła to 50tys ha albo lepiej

Tylko jak nie ma się ziemi to i nie ma rozwoju. W mojej okolicy też co niektórym cały czas było za drogo i można powiedzieć że jeszcze parę lat i zakończą produkcję bo nie mają się jak rozwijać . 

Opublikowano

No to u mnie teraz umowa przedwstepna spisana na 22ha w 3 kawalkach po 42tys. 3-4 klasa. Na gwalt w styczniu notarjusz bo trzeba dolozyc do 4tys swin na  rzut. A na wiosne jeszcze mnie z jedna dzialka podkupil.

Opublikowano
ramzes10 napisał:

2 godziny temu, slawek74 napisał:

Tylko jak nie ma się ziemi to i nie ma rozwoju. W mojej okolicy też co niektórym cały czas było za drogo i można powiedzieć że jeszcze parę lat i zakończą produkcję bo nie mają się jak rozwijać . 

w mojej wsi większość ziemi to z działkami siedliskowymi przez co ceny wysokie do tego mocne rozdrobnienie i mało kto sprzedaje wszyscy na dzierżawach jadą taki region a raczej gmina prawdopodobnie najbardziej mleczna w lubelskim do miasta powiatowego blisko to i obcy na siedliska się kuszą sprzedała sąsiadka 75ar przy bocznej drodze za 120tys rok temu do obróbki nijak to się nie kalkuluje jak ktoś gdzieś kupuje zazwyczaj po rodzinie lub dzierżawca podobnie z dzierżawami tylko po znajomościach jeden ma budować oborę ale musi od sąsiada wykupić bo babka kopnęła w kalendarz i czeka aż ten mu sprzeda swojego ma 20m szerkości a trafiło mu się dwie gospodarki w dzierzawę po rodzinie to może się rozwijać

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, Bugii napisał:

No to u mnie teraz umowa przedwstepna spisana na 22ha w 3 kawalkach po 42tys. 3-4 klasa. Na gwalt w styczniu notarjusz bo trzeba dolozyc do 4tys swin na  rzut. A na wiosne jeszcze mnie z jedna dzialka podkupil.

🤕🤦‍♂️

Nie mój poziom 

Edytowane przez Łolek
Opublikowano
6 minut temu, slawek74 napisał:

w mojej wsi większość ziemi to z działkami siedliskowymi przez co ceny wysokie do tego mocne rozdrobnienie i mało kto sprzedaje wszyscy na dzierżawach jadą taki region a raczej gmina prawdopodobnie najbardziej mleczna w lubelskim do miasta powiatowego blisko to i obcy na siedliska się kuszą sprzedała sąsiadka 75ar przy bocznej drodze za 120tys rok temu do obróbki nijak to się nie kalkuluje jak ktoś gdzieś kupuje zazwyczaj po rodzinie lub dzierżawca podobnie z dzierżawami tylko po znajomościach jeden ma budować oborę ale musi od sąsiada wykupić bo babka kopnęła w kalendarz i czeka aż ten mu sprzeda swojego ma 20m szerkości a trafiło mu się dwie gospodarki w dzierzawę po rodzinie to może się rozwijać

Zależy jak na to patrzeć. Jeśli tylko na zysk z rolnictwa to się nie spłaci. Ale jak lokata kapitału to i owszem. Do tej pory ziemia nie potaniała. Tylko przystopowała ze wzrostem. Jeśli patrzeć na to w ten sposób że kupujesz, czerpiesz zyski kilka lat łącznie z doplatami i np za te 10 lat sprzedajesz ja 10 % drożej to interes dobry. Zwłaszcza jak mówisz że blisko do miasto powiatowego. Nigdy nie wiesz czy za jakiś czas nie będą chcieli pobudować jakiejs obwodnicy,  fabryki  czy co tam jeszcze. Mam przykład z pobliskiego miasteczka. Ziemia prawie bagno i nikt nie chciał tego kiedyś kupić a nie dawno poszła po 100 tys za ha pod budowę drogi. A ziemią taka że byś nie spojrzał na to i nikt nawet nie myślał że.kiedykolwiek może tam być droga 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v