Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 minut temu, tomaszmab napisał:

Jarek weź zrób wyliczenie jakie koszty ponosisz odnośnie opasu 

człowieku jakiś rok temu miałem z nim batalie o opłacalnosci a on do dzis nie potrafi tego policzyć 

Opublikowano

To cały jarek  zero konkretów napisze Ci ze mu się opłaci i robi inwestycje i tyle.

Opublikowano
17 minut temu, kanalia36 napisał:

Jarek cały zeszły rok atakował sołtysa co sołtys napisał jarek go atakował, teraz sołtys już stał się stary i brzydki to Jarek zakochał się w moim zgrabnym tyłku ja się już boje wchodzić na forum zeby Jarek mnie cnoty nie pozbawił:D

A może tobie by to odpowiedało ,bo widzę częściej zacząłeś zaglądać na AF 😏 czyżby tyłek swędział...??:ph34r:

Opublikowano

Ja jestem przekonany że z opasu bydła różnych hfow i mieszańców z nimi przy tych cenach bydła nic nie zostaje .. jedynie co zostaje to dwie dopłaty na cielaka czyli jakieś 650 zł a czasem i to nie zostaje bo zdechlak się trafi.. także ta opłacalność u niektórych polega na tym że jak kupi cielaka za zalozmy 800 zł i sprzeda go potem za 4800 zł to myśli że zarobił 4000 tysiące przez dwadzieścia miesięcy a paszy nie liczy bo przecież to swoja ... Tyle w temacie 

Opublikowano
1 minutę temu, Ursus932 napisał:

A może tobie by to odpowiedało ,bo widzę częściej zacząłeś zaglądać na AF 😏 czyżby tyłek swędział...??:ph34r:

No jasne że tak ale nie dla jarka  jak już to Kallina86 na mnie leci:D

Opublikowano

Szkoda dziewczyny ...przecież za chwilę policzysz że do'kobiety to tylko'dokładka...😕

Będziesz jej suchy chleb dawał 

Opublikowano
1 minutę temu, Ursus932 napisał:

Szkoda dziewczyny ...przecież za chwilę policzysz że do'kobiety to tylko'dokładka...😕

Będziesz jej suchy chleb dawał 

Ursus a jak )))) mój kolega rozwodnik powiedział ze jeden dobry samochód przejeździł jak do niej jeździł a drugi samochód na nia wydał))))))

Opublikowano
2 minuty temu, tomaszmab napisał:

Ja jestem przekonany że z opasu bydła różnych hfow i mieszańców z nimi przy tych cenach bydła nic nie zostaje .. jedynie co zostaje to dwie dopłaty na cielaka czyli jakieś 650 zł a czasem i to nie zostaje bo zdechlak się trafi.. także ta opłacalność u niektórych polega na tym że jak kupi cielaka za zalozmy 800 zł i sprzeda go potem za 4800 zł to myśli że zarobił 4000 tysiące przez dwadzieścia miesięcy a paszy nie liczy bo przecież to swoja ... Tyle w temacie 

generalnie z gospodarki na słabych ziemiach jakbys nie liczył zostaje tylko dopłata, gospodarujac na słabej ziemii byk jest po to żeby zeżarł to co wyprodukujesz/urośnie i tyle.... zysku z tego byka nie ma żadnego, on służy do przerabiania paszy w obornik który jest potrzebny na słabej ziemii i tak koło sie zamyka .... masz 20 ha piachu to masz ok 20 tys zł razem z onw plus 300zł x ilosc bydła i to jest cały zysk z tej zabawy

Opublikowano
1 minutę temu, kanalia36 napisał:

Ursus a jak )))) mój kolega rozwodnik powiedział ze jeden dobry samochód przejeździł jak do niej jeździł a drugi samochód na nia wydał))))))

Kanalia nie cytuj poprzedniego posta bo przyjdzie jakiś "staluch" np . @sumek666 i po łapkach

Opublikowano

masz racje na forum swiń  2 strony wykasował mojej rozmowy z życietoniebajka na temat złoldziejstwa w powiecie PSR sumek666 to taki forumowy stalinowski cenzor )))))

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, rejvas napisał:

generalnie z gospodarki na słabych ziemiach jakbys nie liczył zostaje tylko dopłata, gospodarujac na słabej ziemii byk jest po to żeby zeżarł to co wyprodukujesz/urośnie i tyle.... zysku z tego byka nie ma żadnego, on służy do przerabiania paszy w obornik który jest potrzebny na słabej ziemii i tak koło sie zamyka .... masz 20 ha piachu to masz ok 20 tys zł razem z onw plus 300zł x ilosc bydła i to jest cały zysk z tej zabawy

To nie lepiej przejść na ekologię posiac poplony , motylkowe i brać nawet więcej niż za te całe byki ? Bez całej tej roboty i szlajania się po oborze ?

Albo oddać w dzierżawę  .. chociaz tego nie polecam bo na dzierżawach wyniszczaja glebę ..

Edytowane przez tomaszmab
Opublikowano (edytowane)

jasne że lepiej .... każdy co mądrzejszy tak robi, po co ryzykować i rozmyślac o bykach i cenach .....

Edytowane przez rejvas
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, rejvas napisał:

jasne że lepiej .... każdy co mądrzejszy tak robi, po co ryzykować i rozmyślac o bykach i cenach .....

Żeby nie było to gdyby nie to że mam 18 ha w około domu w jednym kawałku i jeszcze 3 ha trochę dalej ale też blisko to bym nigdy w życiu nie brał się za bydło ( w moim przypadku głównie mamki )... Tu mnie ratuje to że ponad pół roku bydło się żywi na pastwisku.. 

Edytowane przez tomaszmab
Opublikowano
19 minut temu, tomaszmab napisał:

To nie lepiej przejść na ekologię posiac poplony , motylkowe i brać nawet więcej niż za te całe byki ? Bez całej tej roboty i szlajania się po oborze ?

Albo oddać w dzierżawę  .. chociaz tego nie polecam bo na dzierżawach wyniszczaja glebę ..

Czyli co? Nie polecasz ale tak zrobić ??? Ciekawe 👍

Opublikowano
25 minut temu, rejvas napisał:

Na wsi przecież TRZEBA coś hodować, jak to mówią co niektórzy w wieku 60+. Za 10 lat małe hodowle to będzie niewielki odsetek, ale dziś wciąż jest jeszcze ich sporo na czym korzystają głównie Dziad skupy z jednym/dwoma samochodami.

Opublikowano
rejvas napisał:

Patrz a jeszcze dwa lata temu przy niższych cenanach bydła na samej sr sojowej i kukurydzy trzymałeś byki nawet słomy nie poruszyłeś a teraz jakie panisko mądre się zrobiłeś 😂

Opublikowano (edytowane)

lepiej zmądrzeć pózno niż wcale :D

przy niższych cenach ? sprzedałem po 14zł za R 

Edytowane przez rejvas
Opublikowano
52 minuty temu, kanalia36 napisał:

temu ja szukam taniej co mieszka koło domu żeby samochodu nie marnować B|

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v