Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 16.01.2020 o 17:50, soltys48 napisał:

Na rynku jest tak

Dobra cena i jebnięcie na wadze

Dobra cena i brak kasy

słaba cena czyt. realna i rzetelna waga

słaba cena czyt. rzetelna i pewna kasa

jest jeszcze inna opcja, tzn oddac na WBC przez zaufanego posrednika, wtedy płacisz 100zł od sztuki a tak na prawde jestes do przodu bo ubojnia na posrednika inaczej patrzy niż na rolnika, kazdy zadowolony, posrednik ma pewny pieniądz a rolnik dobre wybicie 

Opublikowano

Ja tak zdaje pare lat .tel cena na ubojni jak pasuje zaladunek wazenie i wio.skonczyly sie magiczne wagi i wybrzydzanie tu latka nie w koloze tam ogon lewoskretny a ten 3 dni za stary

Opublikowano
36 minut temu, rejvas napisał:

jest jeszcze inna opcja, tzn oddac na WBC przez zaufanego posrednika, wtedy płacisz 100zł od sztuki a tak na prawde jestes do przodu bo ubojnia na posrednika inaczej patrzy niż na rolnika, kazdy zadowolony, posrednik ma pewny pieniądz a rolnik dobre wybicie 

Zaufany pośrednik ? 

• Haha 3
Opublikowano
16 minut temu, soltys48 napisał:

A gdzie niema? 

Nie wiem jak od innych ale od nas nigdy nie było żadnego "ale" jak OSI bierze i nie ważne czy sztuka waży 400kg czy 900, czy jest napakowana czy można każde żebro policzyć

Opublikowano (edytowane)
50 minut temu, AdamRo napisał:

Zaufany pośrednik ? 

a czemu nie ? 

znam goscia co woli zarobić 100zł ze sztuki niż rozmyslac czy zarobi czy dołoży, czy dobrze wycenił czy nie ... no ale wiadomo pazerne egzemplarze na to nie pójdą bo przecież nie dadzą zarobić handlarzowi 100zł, dlatego takich trzeba kroić na 500 :D

taki 100szt w miesiacu przerzuci i ma 10 tys i z takim ubojnia sie liczy a chłopka to ubojnia kroi jak chce ....

Edytowane przez rejvas
Opublikowano
49 minut temu, rejvas napisał:

a czemu nie ? 

znam goscia co woli zarobić 100zł ze sztuki niż rozmyslac czy zarobi czy dołoży, czy dobrze wycenił czy nie ... no ale wiadomo pazerne egzemplarze na to nie pójdą bo przecież nie dadzą zarobić handlarzowi 100zł, dlatego takich trzeba kroić na 500 :D

taki 100szt w miesiacu przerzuci i ma 10 tys i z takim ubojnia sie liczy a chłopka to ubojnia kroi jak chce ....

Ty to masz fantazje 100 zł serio paliwo amortyzacja samochodu zusy podatki pracownik no tak zaufany 🥴 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, AdamRo napisał:

Zaufany pośrednik ? 

Jest to możliwe jak sobie pośrednik wyhoduje i sam sprzeda B|

Wtedy zaufanie jest 😊

Opublikowano
9 minut temu, Mohyl napisał:

Ty to masz fantazje 100 zł serio paliwo amortyzacja samochodu zusy podatki pracownik no tak zaufany 🥴 

Tez mam sporo klientow poubojowo po 100zl ale wiekszosc jest w promieniu 10km od domu, dobre warunki do zaladowania tak, ze podjezdzam i w 3 min sztuka siedzi na samochodzie. Pod domem mi 100zl starczy.

Co innego jak pare lat temu dogadalem po 100zl z ludzmi z dala od domu, jak tylko cena bydla zrobi sie normalna musze podniesc bo 100zl za sztuke z dala od domu to jest... darmo. Szczegolnie ze u paru panuja takie warunki ze zaladunek 3 sztuk to bite dwie godziny walki w blocie.

Opublikowano

no właśnie :D obraz typowego rolnika, 100zł nie dam zarobić ale 500 dam tylko nic nie bede o tym wiedział :D

3 minuty temu, Adrian3210 napisał:

Ja zapytam z innej beczki. Czy opłaca się hodować tak ok 5 szt byków, jako dodatkowy dochód, pracując na etacie?

jak nie potrafisz oszczedzac to tak, takie ilosci byczków to skarbonka, sposób na oszczedzanie, to co wsadzisz to wyjmiesz przy sprzedaży, na zyski nie licz

Opublikowano
4 minuty temu, rejvas napisał:

no właśnie :D obraz typowego rolnika, 100zł nie dam zarobić ale 500 dam tylko nic nie bede o tym wiedział :D

jak nie potrafisz oszczedzac to tak, takie ilosci byczków to skarbonka, sposób na oszczedzanie, to co wsadzisz to wyjmiesz przy sprzedaży, na zyski nie licz

Jeden byk padnie, nie urosnie i musisz rozbijac druga skarbonke zeby do niej wrzucic. Na mala skale na NICZYM nie zarobisz.

To tak jakbym ja jako handlarz chcial kupywac sztuke tygodniowo i narzekac, ze nie zarabiam.

Opublikowano
24 minuty temu, Adrian3210 napisał:

Ja zapytam z innej beczki. Czy opłaca się hodować tak ok 5 szt byków, jako dodatkowy dochód, pracując na etacie?

Zależy czym będziesz je żywił . Skoro ludzie hodują , to widocznie coś zostaje .

Opublikowano
1 godzinę temu, Adrian3210 napisał:

Jak masz tereny gdzie nie oplaca sie kosic i siac i traktowac jak kosiarki to tak tylko lepiej jalowki dla spokoju.

Opublikowano
1 godzinę temu, Adrian3210 napisał:

Czy opłaca się hodować tak ok 5 szt byków, jako dodatkowy dochód, pracując na etacie?

Hobby kosztuje. No a jeśli myślisz o zarobku to musisz poprosić seniora żeby ci "pomógł" i od czasu do czasu jakąś spawarkę rozebrać żeby coś dorobić jak ci zabraknie do pierwszego.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Mohyl napisał:

to żadna fantazja, tylko real

fantazje to mają gostki co na 30 ha piachu kupują maszyn za 2 miliony :D ich zapytaj o amortyzacje, paliwo i zyski .... ewentualnie zapytaj tych co kupują odsada po 12 netto zeby go potem sprzedac po 13-14 na WBC ..... 

Edytowane przez rejvas
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Adrian3210 napisał:

Tu i tak się nie dowiesz ,bo zaraz podśmichujki i nic więcej

Edytowane przez Gość
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez wjmarcia
      Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć jak podejść do tego tematu. Wiem że mimo że jestem RR to i tak muszę podejść do tego tematu. Czy da się to samemu ogarnąć?
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Dodaj nową pozycję...
v