Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
39 minut temu, Taurus83 napisał:

A tak z ciekawości zapytam. próbował ktoś karmić hf sianem i sianokiszonką z dodstkiem śruty zbożowej ? W latach 90 ojciec kupił na wiosnę (chyba) RW to były, takie czerwono białe. Takie po 100 kg. Trzeba było jeszcze poic mlekiem. Później pastwisko. W zimie siano, wysłodki i troche śrutu. Później znowu pastwisko i w grudniu poszły do sprzedaży. Urosły ponad 600 kg. Jeden był taki że w ogóle nie chciał jeść nic poza sianem( ksywa Sianeczko) i to był jeden z większych. Ja swoje karmie tylko sianem i sianokiszonką w stosunku 2:1 lub 3:1  i ok 2 kg śrutu dziennie. W 2 lata 700 kg złapie  MM  czy LM.  Jak czytam o jakiś premiksach, sanbulach, śrutach rzepakowyvh czy qq to się zastanawiam gdzie tu sens jest. Siano oczywiście z łąk które nie mogą być ornym. 

Z czego śruta?

Opublikowano

Pewnie śruta w ramach czyszczenia magazynu z resztek nie sprzedanego zboża?

Pamiętam jak za dzieciaka zaczynalismy przygodę z opasem od 4 jałówek, prawie zero kosztów, całe lato ojciec kosił kosą trawę na podwórku a ja woziłem ją taczką. Takie karmienie za koszt własnej pracy. Im wiecej sztuk tym koszty wieksze ale jednocześnie część z nich rozkłada się na wiecej sztuk.

Opublikowano
57 minut temu, Yoda napisał:

To najlepszy sposób. Jak masz komu sprzedać to spróbuj z wolcem. Spokojniej się zachowuje na pastwisku. Ktoś z południa Polski brał w tym roku wolce ho to płacił 12,80 gdy za byki było ledwo 10 na wbc

Z wolcami jest problem. Nie chcą tego brać ze względu na otłuszczenie tuszy. Rozmawiałem z lokalnym handlarzem oszustem to kręcił nosem, drugi w miarę normalny to samo. W rzeźni chłopaki też bez entuzjazmu się wypowiadają A właścicielka mówi że nie chce tego widzieć.  

Opublikowano
1 godzinę temu, Yoda napisał:

Lm się opłaca jak wyjedzie za granicę do arabów. Ale tam tylko ktoś głośno pierdnie i może być wojna więc jest dobrze dopóki jest dobrze. Liban na chwilę stanął to i ceny w dół. Jak za czystego Lm jest poniżej 9 netto to już są plecy na nim. Agro bieganow kiedyś liczył to przy swoim odsadzie koszty opasu 8,90 przy zakupie odsadka 250kg po 12 zł robi się 9,20 i taniej raczej nie będzie a kalkulacja z 2016. Więc jeśli firma co opasa 1000 sztuk na rok ma takie koszty jednostkowe to nie uwierzę w bajki że ktoś na 50 czy nawet 100sztuk zrobi to taniej.

Ten co ma 50 szt to sam obrobi A ten co 1000 to z 3 osoby musi zatrudnić. Zusy, srusy itp robią koszty

U mnie koszt dzienny jedzenia w ostatnim miesiącu opasu to ok 5.6 zł 

Opublikowano

Ja liczące ten sposób że koszt zakupu i opasu nie może przekroczyć 5000. Inaczej to nie ma sensu. Zboże liczę po cenie rynkowej. Siano i sianokiszonke po cenie wyprodukowania z tego względu że  u mnie jest słaby rynek na sprzedaż w.w. i w ciągu ostatnich 5 lat tylko 2 razy była jakaś cena że opłacało się robić na handel A wcześniej to po 25 zł było ciężko sprzedać siano 120/150. Często sruta idzie z  jakiś resztek po czyszczeniu do siewu itp.  Lizaki, odrobaczanie, woda ze studni i deszczówka w 90% z sieci 10% koszty koszty koszty 

Opublikowano
1 godzinę temu, Berthold napisał:

Powiadam wam tylko nutrie się opłacają, nic innego tylko nutrie... 

Szkoda że u mnie nikt nie ma już. Kiedyś dziadek miał to zawsze przy świniobiciu kilka szło w kiełbasę. Smak rewelacyjny takiej kiełbasy.

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, johny1991 napisał:

czemu tylko Ci z cyklu zamkniętego?

swoich prosiat nie liczysz po cenie zakupu tak jak nakazujesz (prawidlowo) liczyć cielak a swojego przy bydle?

Kolego a gdzie masz rynek prosiąt???? duńczykowe prosie teraz ponad 400 zł uważasz ze to normalna cena skoro koszt wyprodukowania w Dani to ok 130-150 zł???? wszystko inne licze po rynkowej cenie

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Rolnik7343 napisał:

Czyli co ? prosiaki masz za darmo ? czyli krowa cielaki daje też za darmo

jakie za darmo ??? koszt żywienia maciory, inseminacja, pasz dla prosiąt, lampa, szczepienia  mi zamyka to się w momencie odsadzenia ok 18-20 kg ( 23 rocznie od lochy)w cenie 180-190 zł kazdy prosiak wiecej to ok 7-8 zł mniejszy koszt

Edytowane przez kanalia36
Opublikowano
38 minut temu, Yoda napisał:

Szkoda że u mnie nikt nie ma już. Kiedyś dziadek miał to zawsze przy świniobiciu kilka szło w kiełbasę. Smak rewelacyjny takiej kiełbasy.

Kiedyś i u nas w kuj-pom sporo nutrii ludzie trzymali. Swoją drogą to ze 20 lat już nutrii u nikogo nie spotkałem. Królika czy gołębia coraz trudnej u kogoś spotkać. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, kanalia36 napisał:

7 godzin temu, Rolnik7343 napisał:

Czyli co ? prosiaki masz za darmo ? czyli krowa cielaki daje też za darmo

jakie za darmo ??? koszt żywienia maciory, inseminacja, pasz dla prosiąt, lampa, szczepienia  mi zamyka to się w momencie odsadzenia ok 18-20 kg ( 23 rocznie od lochy)w cenie 180-190 zł kazdy prosiak wiecej to ok 7-8 zł mniejszy koszt

A widzisz dziadu jak ja liczę koszt inseminacji krowy ,mleko ,musli ,opieke weterynaryjną . wszytkie koszty odhodowania cielaka to masz k*rwa z tego śmichy

i udajesz wielkiego ekonomiste

pier**le nie udzielam się w kwestii opłacalności , patologia i nic więcej

Edytowane przez Gość
Opublikowano
39 minut temu, Elvis1090 napisał:

witam mam na sprzedaż 8 szt bydła , poleci ktoś jakiegoś dobrego odbiorce?? Biernacki nie płaci a osi daje tylko 12.2 za O....  Wielkopolska , Słupecki

Do zakrzewskich na kosow lacki zagon

Opublikowano
1 godzinę temu, Elvis1090 napisał:

witam mam na sprzedaż 8 szt bydła , poleci ktoś jakiegoś dobrego odbiorce?? Biernacki nie płaci a osi daje tylko 12.2 za O....  Wielkopolska , Słupecki

Co z dotychczasowym odbiorcą ? Chyba bratex od Ciebie brał ?

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, HF86 napisał:

No akurat z tym czystym i wyjatkowym lm to pojechales😁ile masz tych odsadkow do opchniecia?

Na jesień będzie 11 czystych LM i 14 mieszańców do sprzedania.. ale coś dokupie jeszcze może na wiosnę .. Dążę narazie do 30 mamek czystych LM. Narazie mam 11 jałówek cielnych LM z dokumentacją hodowlana, 1 buhaja i 10 jałówek cielnych i 3 krowy .. czyli 24 mamki i buhaja . Po za tym nikt niczego nie chwali tylko stwierdzam fakt . Bydlo czystorasowe rośnie bez zbytniego futrowania . Dalej ludzie myślą że co tanie to dobre .. nie tylko LM tak rośnie . Hereford , simental z tego co wiem to też dobrze ciągnie na objętościowych ( nie miałem ich ) .. Chodzi tu o czysta rasę a nie białe głowy z wklęsnietym zadem ..

Edytowane przez tomaszmab
Opublikowano

Maciejewski z Twoich okolic nie skupuje?  

Opublikowano
1 minutę temu, zbitom793 napisał:

Maciejewski z Twoich okolic nie skupuje?  

nie znam takiego... ale jak to ktoś pewny to podeślij numer zadzwonię i zapytam możne da dobra cenę

Opublikowano
11 godzin temu, Yoda napisał:

Lm się opłaca jak wyjedzie za granicę do arabów. Ale tam tylko ktoś głośno pierdnie i może być wojna więc jest dobrze dopóki jest dobrze. Liban na chwilę stanął to i ceny w dół. Jak za czystego Lm jest poniżej 9 netto to już są plecy na nim. Agro bieganow kiedyś liczył to przy swoim odsadzie koszty opasu 8,90 przy zakupie odsadka 250kg po 12 zł robi się 9,20 i taniej raczej nie będzie a kalkulacja z 2016. Więc jeśli firma co opasa 1000 sztuk na rok ma takie koszty jednostkowe to nie uwierzę w bajki że ktoś na 50 czy nawet 100sztuk zrobi to taniej.

Zostawię być może sobie kilka sztuk na byki i policze wszystko ile czego idzie .. wtedy będę wiedział .

Opublikowano

masz jakiś kontakt do nich?? biorą na żywa czy na WBC??

Moje tam czesto jada przez posrednika na wbc.calkiem realnie to wychodzi.szukaj w necie

12 minut temu, tomaszmab napisał:

Na jesień będzie 11 czystych LM i 14 mieszańców do sprzedania.. ale coś dokupie jeszcze może na wiosnę .. Dążę narazie do 30 mamek czystych LM. Narazie mam 11 jałówek cielnych LM z dokumentacją hodowlana, 1 buhaja i 10 jałówek cielnych i 3 krowy .. czyli 24 mamki i buhaja . Po za tym nikt niczego nie chwali tylko stwierdzam fakt . Bydlo czystorasowe rośnie bez zbytniego futrowania . Dalej ludzie myślą że co tanie to dobre .. nie tylko LM tak rośnie . Hereford , simental z tego co wiem to też dobrze ciągnie na objętościowych ( nie miałem ich ) .. Chodzi tu o czysta rasę a nie białe głowy z wklęsnietym zadem ..

A moje faworyty to skalibrowana hf  pokryta dobrym zagramanicznym miesniakiem.jest duza rama do oblozenia miesem

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v