Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
damianos95 napisał:

Panowie mam pytanie ktos z was zajmuje sie chodowla odsadkow takich 300-400kg ? I jaka jest cena za takiego byczka w sensie za kilogram chodzi mi o mieszance albo hf nie bydlo rasowe 

I czy znacie kogos kto skukuje takie byczki w lodzkiem ?

Jeśli chodzi o nie rasowe bydło to sporo gospodarstw odchowuje simentale i mieszance takie od 100 kg do 300. Kiedyś skupował ZM Lenarcik, to mazowieckie ale jakbyś miał z 15-20 to już powinni przyjechać. Tylko mieszance watpie, że ktoś będzie chciał hf. Możesz próbować też w ogłoszenia dla rolników do dalszej hodowli jeśli będziesz miał dobry towar to spokojnie dostaniesz za takiego byczka 10 zł brutto, nawet lepiej. Na logikę jeśli ludzie płacą za odchowane 110-120 kg po 2100-2200 to tym bardziej takie 300 kg po 10-11 zł. Hf będzie ciężko sprzedać w tej wadze chyba, że bardzo tanio. Odchów jest drogi, ale jeszcze jakiś czas temu że znajomymi rozmawiałem to handlarze w podlaskim płacili za mleczne byczki po 5 zł/kg, wszystko szło na wielkopolskie. Oczywiście ładne byczki. Ja jestem z okolic mazowieckiegp i też dużo tu handlarzy i wszystko na WLKP.

Opublikowano

W podlaskim to wiem ze cielaki moeszance po 300zl sprzedawali a nawet taniej taki region 

Wiesz to nie sa typowe hf tylko mieszance roznej bufowy jak sie trafi 

Jesli byloby te 10zl brutto to chyba warto byloby sie w to bawic 

Ciekaw jestem czy ktos z lodzkiego takie kupuje 

No jakby nie patrzec to niedawno wlasnie wlyszalem ze po 10do 11zl za mieszanca i po 9.5zl ceny z watem za hf gos podobno dostawal waga 300-400kg ale mowil ze nor moze przekroczyc 400kg 

Musze podzwonic po handlarzach moze sie dowiem czegos ciekawego

31 minut temu, k0b napisał:

Jeśli chodzi o nie rasowe bydło to sporo gospodarstw odchowuje simentale i mieszance takie od 100 kg do 300. Kiedyś skupował ZM Lenarcik, to mazowieckie ale jakbyś miał z 15-20 to już powinni przyjechać. Tylko mieszance watpie, że ktoś będzie chciał hf. Możesz próbować też w ogłoszenia dla rolników do dalszej hodowli jeśli będziesz miał dobry towar to spokojnie dostaniesz za takiego byczka 10 zł brutto, nawet lepiej. Na logikę jeśli ludzie płacą za odchowane 110-120 kg po 2100-2200 to tym bardziej takie 300 kg po 10-11 zł. Hf będzie ciężko sprzedać w tej wadze chyba, że bardzo tanio. Odchów jest drogi, ale jeszcze jakiś czas temu że znajomymi rozmawiałem to handlarze w podlaskim płacili za mleczne byczki po 5 zł/kg, wszystko szło na wielkopolskie. Oczywiście ładne byczki. Ja jestem z okolic mazowieckiegp i też dużo tu handlarzy i wszystko na WLKP.

Opublikowano
4 minuty temu, damianos95 napisał:

W podlaskim to wiem ze cielaki moeszance po 300zl sprzedawali a nawet taniej taki region

pokaż mi gdzie, a z 10 sztuk zaraz zabieram po 300 zł??

Opublikowano

Jeśli miałbym dobrego odchowanego cielaka 250-300 kg za 2,5-3 to jest bardzo dobra cena. Czy się opłaca, jeśli znajdziesz nawet za 500-600 zł mieszańca to tak. O 300 zł.nie slyszalem, ale znajomy handlarz w szczycie kryzysu oferowal mieszance fajne 50-70 kg po 700 zł. Odchów kosztuje i to najgorszy okres od malego do tych 100-120 kg i taki odchow jest dłuższy niż kupując takie 120-130 kg.

To nie kwestia regionu tylko napisze grzecznie - połączenie sprytu handlarza, sztucznej paniki i podbramkowej sytuacji sprzedającego. Gospodarstwa nie majace jakiś umów na odbiór, które miały hodowle powyżej 50-60 sztuk miały gorzej i znam.przypadki osobiście że mleczaki poszły po 5zl/kg, ale mniejsze gospodarstwa majace bazę paszowa i czas na to wolały zostawić te cieleta

Opublikowano
17 minut temu, nexeqadore napisał:

Czyli 7 na 7,20 może 30 na żywo

To by musialo 50-60gr na miesie skoczyc jednorazowo.

20 gr na miesie, 10 gr na zywo.

Opublikowano
3 godziny temu, Cybulek17 napisał:

W dziesiątkę.  Dwa dni temu ładowali ładne litwiny mm u znajomego to dali po 6.80 i straszyli,  że za tydzień już taniej wezmą. 

ja się jeszcze nie spotkałem z takim czymś że przyjechali po bydło i powiedzieli "Panie przytrzymej z miesiunc bo arab czy jakiś inny ch*j przyjedzie to my ci dołożymy pindziesiunt groszy"...

• Confused 1
Opublikowano
12 minut temu, k0b napisał:

Jeśli miałbym dobrego odchowanego cielaka 250-300 kg za 2,5-3 to jest bardzo dobra cena. Czy się opłaca, jeśli znajdziesz nawet za 500-600 zł mieszańca to tak. O 300 zł.nie slyszalem, ale znajomy handlarz w szczycie kryzysu oferowal mieszance fajne 50-70 kg po 700 zł. Odchów kosztuje i to najgorszy okres od malego do tych 100-120 kg i taki odchow jest dłuższy niż kupując takie 120-130 kg.

To nie kwestia regionu tylko napisze grzecznie - połączenie sprytu handlarza, sztucznej paniki i podbramkowej sytuacji sprzedającego. Gospodarstwa nie majace jakiś umów na odbiór, które miały hodowle powyżej 50-60 sztuk miały gorzej i znam.przypadki osobiście że mleczaki poszły po 5zl/kg, ale mniejsze gospodarstwa majace bazę paszowa i czas na to wolały zostawić te cieleta

Jaki dla Ciebie to dobry odchowany cielak w sensie jakie kryteria musi spelnic? 

U nas za 2tyg mieszanca chca 600-700zl 

Tak to najgorszy okres odchowu

W jakim wieku mieszance powinny osiagnac te 300kg ? Zakladajac ze kupuje takie 2 tyg ?

I czy wazycoe bydlo czy mozna jakos teoretycznie okreslic wage cielaka ? Miarka itd ?

14 minut temu, mszk8 napisał:

pokaż mi gdzie, a z 10 sztuk zaraz zabieram po 300 zł??

Wiem ze po tyle byly jak byl kryzys i to takie cielaki 5-7dni teraz moze cena wyzsza ale tam zawsze sa cieleta tansze niz u nas

Opublikowano
micgal39533 napisał:

Dokładnie jeszcze nigdy nie było za tydzień będzie drożej tylko zawsze panie sprzedej pan bo za tydzień będzie cena w dół bo tam nie biorą a teraz aferab

Ostatnio też sciemiają, że koronawirus i Chińczycy nie biorą wołowiny🤭

Opublikowano

daj sobie z tym spokój. z twoich postów już widać że nie masz o tym pojęcia. także nie ma to najmniejszego sensu. zwłaszcza ekonomicznego . jak byś chciał to zrobić dobrze to nikt ci tych kosztów nie zapłaci. taka jest prawda. odpajalem dla siebie po 200 szt rocznie także znam dobrze temat. A jak jesteś mocno napalony to chętnie sprzedam Ci stację pojenia cieląt. Bo bez tej maszyny przy większej ilości nie dasz rady. zdjęcia w mojej galerii.

Opublikowano
16 minut temu, kali2107 napisał:

daj sobie z tym spokój. z twoich postów już widać że nie masz o tym pojęcia. także nie ma to najmniejszego sensu. zwłaszcza ekonomicznego . jak byś chciał to zrobić dobrze to nikt ci tych kosztów nie zapłaci. taka jest prawda. odpajalem dla siebie po 200 szt rocznie także znam dobrze temat. A jak jesteś mocno napalony to chętnie sprzedam Ci stację pojenia cieląt. Bo bez tej maszyny przy większej ilości nie dasz rady. zdjęcia w mojej galerii.

A mnie gówno obchodzisz Ty ić sobie do pracy albo byką jaja myć.....Daj innym chodować a nie tyko że się nie opłaca już.....

Opublikowano
27 minut temu, kali2107 napisał:

Czlowieku kazdy sie uczy i od czegos zaczyna i ja nie mam zamiaru odpajac po 200sztuk a na pocztek kilka kilnascie u nas jest gospodarstwo co odpajaja 40-50 szt widerkami i zyja nie sztuka jest nakupic sprzetu bo ma sie zapal a pozniej nie wychodzi i ten sprzet stoi 

A forum jest od tego zeby pytac idac twoim tokiem myslenia to kazdy kto tu pyta o cos powinien nic nie chodowac i ziemi nie uprawiac tylko dac w dzierzawe i isc na etat a jakos wszedzie nic sie nie oplaca a ziemie kazdy wezmie i obory sie rozbudowuja ciagle

Opublikowano

dokładnie jak piszesz. Bo jak masz to robić na odpierdol i po kosztach żeby zarobić to ja pierdole kupować takie pseudo odsadki. pierwszy raz Ci się uda. za drugim trzecim razem zaczną się schody. wspomnisz wtedy moje słowa. powodzenia.

Opublikowano
5 minut temu, kali2107 napisał:

dokładnie jak piszesz. Bo jak masz to robić na odpier**l i po kosztach żeby zarobić to ja pier**le kupować takie pseudo odsadki. pierwszy raz Ci się uda. za drugim trzecim razem zaczną się schody. wspomnisz wtedy moje słowa. powodzenia.

Wiesz co po tym co widze u siebie w okolicy znajomych to ci co maja male ilosci czy to trzody czy bydla opasowego krow lepien o nie dbaja dogladaja itd niz ktos kto ma 100 czy więcej bo tam nikt na nic nie patrzy praktycznie jak to mi kiedys wlasciciel powiedzial ze majac 80 krow i 80 mlodzierzy mialby wszystko dogladac to by zglupial i nie spal oki to prawda ale czy mowienie a zdechnie to zdechnie albo jakos to bedzie jest normlane ? Tam się wchodzi daje jesc i doi i wychodzi i nikt nad niczym sie nie przejmuje zbytnio

A druga sprawa nie wiem w czym roznica w odpijaniu wiaderkami a odpijaniu przez maszyne? Chyba mozna zrobic samemu to rownie dobrze niż maszyna tylko kosztuje to więcej czasu i pracy 

W dzisiejszych czasach kupowac cokolwiek czy materialnego czy inwentarz zywy of kogos to strach bo ludzie nie maja wstydu godnosci i honoru kazdy kazdego patrzy jak wydoic na kase i jak najwiecej ugrac dla siebie jedynie kupowanie od znajomych to mozna miec jakas pewnosc a i to nie zawsze wiev nie mow mi ze w dzisiejszych czasach istnieje jakakolwiek uczciwosc poza malymi wyjatkami a i tak tego nikt nie docenia

Opublikowano

napisałem Ci jak jest w tym temacie. wkrótce sam się przekonasz.

Opublikowano
13 godzin temu, HF86 napisał:

Trochę tu handlarzy zagląda.jaka caena na kastraty czy tam woły.i jakie zakłady biorą bez kręcenia nosem?

Handluje się w ogóle takim towarem? Czy ktoś kiedykolwiek miał u siebie wolca czy raczej słowo-relikt . Jakiej ceny oczekiwać za taką sztukę?

Opublikowano
3 minuty temu, Jaguśka napisał:

Handluje się w ogóle takim towarem? Czy ktoś kiedykolwiek miał u siebie wolca czy raczej słowo-relikt . Jakiej ceny oczekiwać za taką sztukę?

kiedyś czytałem że na zachodzie jest to cenione mięso.. A u nas .... debrzyna kiedyś kastraty miał z tego co kojarzę to może się wypowie

39 minut temu, damianos95 napisał:

Wiesz co po tym co widze u siebie w okolicy znajomych to ci co maja male ilosci czy to trzody czy bydla opasowego krow lepien o nie dbaja dogladaja itd niz ktos kto ma 100 czy więcej bo tam nikt na nic nie patrzy praktycznie jak to mi kiedys wlasciciel powiedzial ze majac 80 krow i 80 mlodzierzy mialby wszystko dogladac to by zglupial i nie spal oki to prawda ale czy mowienie a zdechnie to zdechnie albo jakos to bedzie jest normlane ? Tam się wchodzi daje jesc i doi i wychodzi i nikt nad niczym sie nie przejmuje zbytnio

A druga sprawa nie wiem w czym roznica w odpijaniu wiaderkami a odpijaniu przez maszyne? Chyba mozna zrobic samemu to rownie dobrze niż maszyna tylko kosztuje to więcej czasu i pracy 

W dzisiejszych czasach kupowac cokolwiek czy materialnego czy inwentarz zywy of kogos to strach bo ludzie nie maja wstydu godnosci i honoru kazdy kazdego patrzy jak wydoic na kase i jak najwiecej ugrac dla siebie jedynie kupowanie od znajomych to mozna miec jakas pewnosc a i to nie zawsze wiev nie mow mi ze w dzisiejszych czasach istnieje jakakolwiek uczciwosc poza malymi wyjatkami a i tak tego nikt nie docenia

jeżeli chodzi o odsady.. to w łódzkim nie tak łatwo sprzedać...w tym roku  chciałem po 10 zł swoje sprzedać mieszance mięsne i chętnych mało było...bo za duże bo za drogo... A miały do 300 kg.. także się zastanow

Opublikowano

Ja na odsadki mam stałego odbiorce i ten nawet na ten aspekt nie zwraca uwagi /a opasa 800 szt na raz / Jak mu powiedziałem że nie maja jajek to sie uśmiechnął i powiedział " ktoś nie zje cynaderek" 

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v