Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeszcze 2 lata takich cen i będziesz mógł paszę sprzedać jedynie krowiarzom. Ludzie zlikwidują hodowlę opasów albo nie będą mieli za co kupić karmy od Ciebie.

Opublikowano
1 minutę temu, Piegus napisał:

Jeszcze 2 lata takich cen i będziesz mógł paszę sprzedać jedynie krowiarzom. Ludzie zlikwidują hodowlę opasów albo nie będą mieli za co kupić karmy od Ciebie.

będą mieli za co kupić, bank ma bank da, a oni mają zobowiązania 5-letnie

Opublikowano

Piegus jak czytam to forum ile tu inwestycji jest za opasy to sie nie martwie))))00

Opublikowano

Przecież już pakuje dostaną kasę z dziadostwa w blondyny a że mu brakuje to jeszcze postanowił opierdolić dwie jałówki😀

16 minut temu, zetorki12 napisał:

Się doczekać nie mogę relacji z opłacalności chowu świń .

Opublikowano
5 minut temu, JarekBazydlo napisał:

Rozliczenie w Getmorze było zawsze we wtorek w tym roku zmienili na poniedziałek?

Jarek pomyliłem we wtorek jadę.

Opublikowano
8 minut temu, kanalia36 napisał:

Piegus a w życiu)))) teraz bede fanem opasów))) zamierzam poprzedłużać dzierżawy i bedzie 17-18 ha łąk zero bydła plus susza  to ty wiesz po ile bedzie chodzic belka siana albo siano kiszonki????  w 3 roku nieurodzaju ktoś to musi odemnie kupić za ciężkie dolary 

Nie wiem jakie masz tereny Ale jak susza będzie to uja wielkiego nakosisz ,bo przecież znając twoje wyliczenia to deka nawozu tam nie posiejesz

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Ursus932 napisał:

Nie wiem jakie masz tereny Ale jak susza będzie to uja wielkiego nakosisz ,bo przecież znając twoje wyliczenia to deka nawozu tam nie posiejesz

zgoda koszt przy jednym pokosie mnie w tym roku wyniusł 50 zł za belkę 120x120  a  w 3 roku suszy to ci co nakupili cielaków to 100-150 zł zapłacą za beleczkę jeszcze mnie w tyłek z radości pocałują ze chce sprzedać

zebrałem tak srednio z całego areału 15 belek/ha na pokos a susza była masakryczna kukurydza to taka ze zajace zgłodu z niej zdychały

Edytowane przez kanalia36
Opublikowano
3 minuty temu, kanalia36 napisał:

zgoda koszt przy jednym pokosie mnie w tym roku wyniusł 50 zł za belkę 120x120  a  w 3 roku suszy to ci co nakupili cielaków to 100-150 zł zapłacą za beleczkę jeszcze mnie w tyłek z radości pocałują ze chce sprzedać

toc chyba nie dasz się pocalowac 😂

Opublikowano

Jarek u nas była taka susza ze gorszej nie bedzie jak kukurydza zdychała z braku wody  

Opublikowano

Jarku  sąsiad nakosił 3 tony ziarna z ha nie musiał doszuszać, hehehe 

A jakie ssanie było na kiszonkę!!!! taka kukurydza 1 m wyszokości za 5 tys szła  kupujący oczywiście sam kosił i zbierał 

Opublikowano

Powiem wam więcej aż mnie serce bolało jak wrzucałem kiszonę byka do koryta  bo wiedziałem ze dziadostwo pujdzie za 6,5 albo mniej a palcem w tyłku beleczkę teraz za 70 zł bym sprzedał.

Jarusiu kochany susza bedzie jeszcze wieksza a sanie na pasze bedzie jeszcze większe

Opublikowano

No tu sie z kanalia akurat zgodze. Podobny rejon i duzo ludzi lepiej wyszlo sprzedajac kuku na kiszonke niz kosic na ziarno. Ale osobiscie wolalbym za ta kase kupic wyslodki niz 1.5m kukurydze bez kolby...

Opublikowano

Jak będą susze i zabiorą dopłaty do buraka, to wielu plantatorów zrezygnuje. Wtedy cena wysłodków poszybuje ostro w górę.

Opublikowano (edytowane)

Jarku Tu jest wielkopolska i nie znasz naszej mentalności. Tu nikt się nie poda  Wielkopolski bauer nie ważne czy ma zyska ma miec wiecej niż sasiad. Jak sąsiad sprzeda Kentarowi 100 byków za 6,50  to drugi sąsiad  musi sprzedaż 150 byków nawet za 6 zł AdamowiRo.

Jak sąsiad ma 50 ha to drugi da taka dzierżawe ze taniej by sobie kupił plon ale musi obrabiać 60 ha 

Jak sasiad ma kombajn za 600 tys to drugi kupi za milion 

Dlatego w wielkopolsce handlarze mają takie klawe życie   tak długo bedą dymać dumnego wielkopolskiego bauera puki ten nie zbankrutuje 

Edytowane przez kanalia36
Opublikowano

U nas z gminy Baranowo w sklepie ogrodniczym sprzedają kiszonkę z kukurydzy w belach foliowane za tonę sprzedają po 290zł,Czy to jest opłacalne kupować ?dla opasów mięsnych.

• Haha 1
Opublikowano
20 minut temu, JarekBazydlo napisał:

Kurde widzę że niektórzy potrafią pogodę przewidzieć tyle miesięcy do przodu. W tv z dnia na dzień nie potrafią powiedzieć dokładnie a na AF można się dowiedzieć.

Jarek jak widać kanalia potrafi😏

Opublikowano
4 minuty temu, kanalia36 napisał:

Jarku Tu jest wielkopolska i nie znasz naszej mentalności. Tu nikt się nie poda  Wielkopolski bauer nie ważne czy ma zyska ma miec wiecej niż sasiad. Jak sąsiad sprzeda Kentarowi 100 byków za 6,50  to drugi sąsiad  musi sprzedaż 150 byków nawet za 6 zł AdamowiRo.

Jak sąsiad ma 50 ha to drugi da taka dzierżawe ze taniej by sobie kupił plon ale musi obrabiać 60 ha 

Jak sasiad ma kombajn za 600 tys to drugi kupi za milion 

Dlatego w wielkopolsce handlarze mają takie klawe życie   tak długo bedą dymać dumnego wielkopolskiego bauera puki ten nie zbankrutuje 

No właśnie, o tym pisałem do południa, kule gnoju będziecie toczyć do upadłego, nie ważne czy zysk, czy strata.  :P

Opublikowano
4 minuty temu, kanalia36 napisał:

Jarku Tu jest wielkopolska i nie znasz naszej mentalności. 

Oj twoją poznaliśmy aż nadto 😎

Opublikowano
2 minuty temu, Honda napisał:

U nas z gminy Baranowo w sklepie ogrodniczym sprzedają kiszonkę z kukurydzy w belach foliowane za tonę sprzedają po 290zł,Czy to jest opłacalne kupować ?dla opasów mięsnych.

chłopie przy tej cenie????? puśc rogate dziadostwo do lasu  taka tone to dorodny byk zje migiem a potem sprzedasz po 6,5

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez yacenty
      Cześć wszystkim!
      Kontynuujemy serię wątków na nowy rok. Tym razem temat, który wymaga trzymania ręki na pulsie – ceny prosiąt w 2026 roku.
      Wszyscy wiemy, jak chwiejny potrafi być ten rynek i jak mocno zależy od sytuacji za granicą (Dania/Niemcy) oraz stref ASF w Polsce. Abyśmy mieli jasny obraz sytuacji na starcie roku, otwieram dyskusję o aktualnych stawkach za warchlaki.
      Proszę o dzielenie się informacjami zarówno o towarze krajowym, jak i imporcie. Aby uniknąć nieporozumień, bardzo proszę o precyzowanie parametrów według poniższego wzoru:
      Województwo/Rejon:
      Pochodzenie (Kraj/Import):
      Waga:
      Cena (netto/brutto):
      Ilość (detal/hurt):
      Dodatkowe uwagi (genetyka, terminy płatności):
      Jak oceniacie opłacalność wstawień na początku 2026? Czy w Waszych okolicach widać większe zainteresowanie zakupem, czy raczej postoje?
      Tradycyjnie przypominam o zachowaniu kultury dyskusji. Wymieniajmy się wiedzą, a nie wyzwiskami.
      Dobrego roku i stabilnych cen!
  • Dodaj nową pozycję...
v