Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 21.12.2020 o 20:15, zbitom793 napisał:

Kurła jaki entuzjazm w cenach bydła się zrobił. Covidowe wchodzi, ceny w górę... Puda to jednak będzie miał się czym chwalić. A my go tak skreslalismy jak wchodził do resortu 😉

wiesz tutaj minister akurat najmniej ma do gadki bo on nic nie zrobił ani w jedna ani w druga strone, narazie to rynek dyktuje ceny i tak by było gdyby ci ministrowie siedzieli i nie robili komedii z zakazami i nakazami

Opublikowano

Mam problem. U kilku dorosłych byków widać objawy grzybicy (wypadająca sierść). Weterynarz doradził żeby je sprzedać od razu, bo po leczeniu jest karencja, która zabrania sprzedaży takich sztuk przez okres 2 miesięcy. Zatem pytanie, czy przez tę grzybicę kupujący mogą zaniżać cenę, czy też wcale na to nie patrzą?

Opublikowano
3 godziny temu, Agrokrzychu napisał:

Mam problem. U kilku dorosłych byków widać objawy grzybicy (wypadająca sierść). Weterynarz doradził żeby je sprzedać od razu, bo po leczeniu jest karencja, która zabrania sprzedaży takich sztuk przez okres 2 miesięcy. Zatem pytanie, czy przez tę grzybicę kupujący mogą zaniżać cenę, czy też wcale na to nie patrzą?

jezeli nie ma duzych objawow jest preparat do psikania i nie ma karencji,trzeba szybko dzialac bo roznosi sie na inne sztuki i czlowiek tez sie moze zarazic

• Thanks 1
Opublikowano

Popsikac, posmarować i wszystkim dosypać witamin. Szybko się regeneruje skóra. 

Opublikowano
21 godzin temu, Agrokrzychu napisał:

Smarować te miejsca przepalonym olejem silnikowym - wiem, ze brzmi jak kiepski żart, ąle pomaga nie gorzej niż drogie, specjalne specyfiki.

• Thanks 1
Opublikowano

U mnie z doswiadczenia zauwazylem ze u doroslego bydla grzybica ustepuje samoistnie. Podstawa to odpowiedni mikroklimat, sucha sciolka, brak wilgoci, duzo swiatla itd. Gorzej u malych cielakow jak ktorys slabszy to bez zastrzykow sie nie obedzie. 

• Like 1
Opublikowano
Dnia 25.12.2020 o 17:28, soltys48 napisał:

Grzybica w niczym nie przeszkadza w sensie ubojowym, kupujący może kombinować żeby cenę zbić

Mnie jako kupujacego grzybica nie obchodzi. Obchodzi mnie czy byl antybiotyk, mozna oklamac ale po to sie podpisuje zywieniowke. Jak wyjdzie antybiotyk po uboju to dostaje dokumenty, ze nie musze placic rolnikowi za towar i tyle.

• Like 1
Opublikowano
18 minut temu, JarekBazydlo napisał:

Chyba już jakis k..etyn sprzedaje towar po antybiotyku bo i tak wyjdzie to właśnie w badaniach.

Jak to jest z tymi badaniami to niewiadomo,czy ze wszystkiego leca probki czy losowo. Ale juz w przeszlosci kupilem nieswiadomie na soczku i raz wyszlo.

36 minut temu, soltys48 napisał:

Jeżeli wymagasz żywieniówki

Oczywiscie, na kazdy zaklad oficjalnie jest potrzebna zywieniowka, nawet jak handlarz Ci nie daje do podpisuje to i tak potem ja wypelnia.

Ja daje zawsze do podpisu bo wymagane a dwa antybiotyk.

No chyba, ze wiem gdzie czekaja paszporty jak nikogo nie ma to sam sobie musze radzic:)

Opublikowano

Wykreślam im zawsze połowę wkur... paragrafów umwy - resztę podpisuje i jest ok!!! 😁

10 godzin temu, soltys48 napisał:

bezpośrednio na zakład zawsze wypełniałem a do handlarza to praktycznie nigdy ale jeden dziad w umowie na dostarczanie żywca zabezpiecza sie ,ze w razie konfiskaty nie zapłaci

Opublikowano

ja 1 tyg temu sprzedałem ładne 2 mm po 8.5 zł brutto pośrednik nie wiele sie targował, a po transakcji przyznał ze bydła nie ma wiele, i raczej cena w górę jeszcze pójdzie. 

Opublikowano
8 godzin temu, raul1985 napisał:

Sokołów z Tarnowa podobno wysyła tiry na Słowację bo nie mają co tłuc coś ktoś wie więcej ?

2 lata walenie w uja i zdziwienie surowca nima. No coś podobnego. Może czas gadać trochę z producentami i ustabilizować rynek a nie dusić i patrzeć czy jeszcze żyje. Tym razem słabo patrzyli i wielu zadusili w imię większego zarobku. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v