Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ważyłem byka 3miesiace temu ważył 620kg po 90dniach waży 730jak Myślice w miarę to zwykły hf z treściwej dostaje 250gram koncentratu i jakieś 1.5kg śrutu z mieszanki i żyta i kukurydza do woli i najgorsze sianokiszonki . Czy jednak hujnia taki przyrost? Sam nie wiem czy walić im treściwą ale te ceny w ogóle nie zachęcają

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, zkordalski napisał:

Ważyłem byka 3miesiace temu ważył 620kg po 90dniach waży 730jak Myślice w miarę to zwykły hf z treściwej dostaje 250gram koncentratu i jakieś 1.5kg śrutu z mieszanki i żyta i kukurydza do woli i najgorsze sianokiszonki . Czy jednak hujnia taki przyrost? Sam nie wiem czy walić im treściwą ale te ceny w ogóle nie zachęcają

Jak na zwykłego hf to przyrost bardzo dobry. Tylko czy te 250g koncentratu dziennie zwróci sie przy sprzedazy😂

Edytowane przez przemek28_28
Opublikowano
5 godzin temu, zkordalski napisał:

U mnie od 2 lat jada na samych objetosciowkach. Qq i kiszonka z owsa, wyki, peluszki, trawy. Przyrosty bardzo sie nie zmienily. A tresciwa i koncentraty w kieszeni zostaja. 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, przemek28_28 napisał:

Jak na zwykłego hf to przyrost bardzo dobry. Tylko czy te 250g koncentratu dziennie zwróci sie przy sprzedazy😂

No właśnie w sumie płacę za to 4 tysie na dwa mc bo daje też Cielakom i sie zastanawiam czy to ma sens ... Nie na czczo z rana ważony był .  Teraz udaje mi się upaśc byki hf do 700kg tak w 21 mc od urodzenia z swojego cielaka ale te koszta rosną a cena sprzedaży jednak nie za ciekawa .

No właśnie czy nie było by tego na samych objetościowych do oporu tylko człowiek taki ma zamysł a posypać trzeba żeby jadły a był moment że nie miałem śruty ani koncentaru i najebałem i samej kukurydzy i kiszonki i ładnie szły 

Edytowane przez zkordalski
Opublikowano

Panowie problem,  w tym spisie 

Powierzchnia użytków rolnych ogółem wynosiła xx;
-uzytkow rolnych w dobrej kulturze rolnej 
-uzytkow rolnych pozostalych (nieutrzymywane w dobrej kulturze)

Jak wybiore 1  to są łaki itp ale nie ma ziemi ornej  tylko bardziej (warzywnictwo sadownictwo )
a jak wybiore to 2 to o nic nie pyta 
 o co tu chodzi

Panowie problem,  w tym spisie 

Powierzchnia użytków rolnych ogółem wynosiła xx;
-uzytkow rolnych w dobrej kulturze rolnej 
-uzytkow rolnych pozostalych (nieutrzymywane w dobrej kulturze)

Jak wybiore 1  to są łaki itp ale nie ma ziemi ornej  tylko bardziej (warzywnictwo sadownictwo )
a jak wybiore to 2 to o nic nie pyta 
 o co tu chodzi
Opublikowano (edytowane)

Z provimi 36%bialka bez mocznika plus witaminki i buforza 1740teraz luzem w silos a na początku jak brałem to za 1640mi sypali  dlatego mówię koszta poszły w górę nie czy to ma sens ... 

Opublikowano
4 godziny temu, przemek28_28 napisał:

A co to jest 250 g i 1,5 kg mieszanki to jakieś 2 zł dziennie a 5 i tak zostaje to się opłaci, masz 20 byków i 100 zł dziennie tak jak byś robił 😏tylko ilość trzyma przy życiu.... 

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Robi666 napisał:

A co to jest 250 g i 1,5 kg mieszanki to jakieś 2 zł dziennie a 5 i tak zostaje to się opłaci, masz 20 byków i 100 zł dziennie tak jak byś robił 😏tylko ilość trzyma przy życiu.... 

2 zl x 21x30 dni to 1260 zl. Przy cenie hf 7 zl to 180 kg byka.

Myslisz ze bez tych koncentratow i tresciwej zamiast wazyc 700kg wazylby 520kg????

Edytowane przez Bugii
Opublikowano

O to idąc tym tokiem myślenia to rozdupczylem system. 2 miesiące bez sruty czyli kosztów utrzymania  0😁

Opublikowano
10 godzin temu, zkordalski napisał:

No właśnie w sumie płacę za to 4 tysie na dwa mc bo daje też Cielakom i sie zastanawiam czy to ma sens ... Nie na czczo z rana ważony był .  Teraz udaje mi się upaśc byki hf do 700kg tak w 21 mc od urodzenia z swojego cielaka ale te koszta rosną a cena sprzedaży jednak nie za ciekawa .

No właśnie czy nie było by tego na samych objetościowych do oporu tylko człowiek taki ma zamysł a posypać trzeba żeby jadły a był moment że nie miałem śruty ani koncentaru i najebałem i samej kukurydzy i kiszonki i ładnie szły 

Ostatnio sprzedane hf na pelnym juz zywieniu bez tresciwej mialy 700-750 kg 22-23 miechy. 

Tylko nie mozna tego tak porownywac. Bo cielak cielakowi nie rowny. I pasze objetosciowe tez. W tych kiszonkach z wyki i peluszki moze byc wiecej bialka niz u ciebie ze slabej sianokiszonki i tresciwych z koncentratami.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Sprzedałem dziś byki 9 hf w różnych wagach od 560do 770w wieku od 17mc do 22 po 7.3brutto na bród 8% odbierał Manelski

Opublikowano

przed koronowirusem uciekasz z bydłem ?   dziś rozmawiałem z gosciem to prawdopodobnie ostatnie transporty dziś  załadowli i narazie przerwa na zakładzie , nie wiem gdzie wywożą .        

• Like 1
Opublikowano

Dokładnie zostało mi jeszcze takich 10bykow na drugim rzędzie ważą tak po 500-550to chodź by jebło na granicy albo korona na ubojni to przetrzymam do wiosny aż znajdzie się jakieś okno. A na krowę popyt jest cały czas bo krowa zostaje w Polsce w McDonald 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez yacenty
      Cześć wszystkim!
      Kontynuujemy serię wątków na nowy rok. Tym razem temat, który wymaga trzymania ręki na pulsie – ceny prosiąt w 2026 roku.
      Wszyscy wiemy, jak chwiejny potrafi być ten rynek i jak mocno zależy od sytuacji za granicą (Dania/Niemcy) oraz stref ASF w Polsce. Abyśmy mieli jasny obraz sytuacji na starcie roku, otwieram dyskusję o aktualnych stawkach za warchlaki.
      Proszę o dzielenie się informacjami zarówno o towarze krajowym, jak i imporcie. Aby uniknąć nieporozumień, bardzo proszę o precyzowanie parametrów według poniższego wzoru:
      Województwo/Rejon:
      Pochodzenie (Kraj/Import):
      Waga:
      Cena (netto/brutto):
      Ilość (detal/hurt):
      Dodatkowe uwagi (genetyka, terminy płatności):
      Jak oceniacie opłacalność wstawień na początku 2026? Czy w Waszych okolicach widać większe zainteresowanie zakupem, czy raczej postoje?
      Tradycyjnie przypominam o zachowaniu kultury dyskusji. Wymieniajmy się wiedzą, a nie wyzwiskami.
      Dobrego roku i stabilnych cen!
  • Dodaj nową pozycję...
v