Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może w szczycie żniw delikutasnie drgnie ale ten rok jest tak nie przewidywalny że sam wolę cedzic po trochu i rozkładać ryzyko. Cena jak dla rolnika w tych czasach nawet ok.dobrze zrobiony wbc i kasa lepsza bez dorabiania handlarza 

Opublikowano
2 godziny temu, Elvis1090 napisał:

Mam propozycje cenowa 12zł netto za O klasę sprzedawać czy czekać?? ruszy się cena w górę w ciągu 2-3 tygodni czy niema widoku??

Moim zdaniem sprzedawaj. Narazie nie liczył bym na podwyżki. 

Opublikowano
2 godziny temu, przemekhodowca napisał:

tak tylko sruta swoja siano i sianokisznka  łąki w ptaszkach ja jestem zadowolony

Bydło w swoim tempie rosło zużywając odpady z produkcji dopłat produkujac obornik. I ten system jest chyba najbardziej wydajny ekonomicznie. 

Opublikowano
13 godzin temu, MARIO1996 napisał:

Sprzedany byk waga 750kg dał 428kg miesa wbc 12,00zł netto klasa r+  mazowieckie. cena mizerna, Dużo bydła niska cena a ubojnie doją teraz najwiecej.

Gdzie sprzedane ?

Opublikowano (edytowane)
48 minut temu, jarecki napisał:

możę  system dobry tylko za takie mieso powinna być dopłata do jakosci .

o to i to.za bydło hodowane swoimi paszami bez kupnych dodatków powinna być lepsza cena niż za tuczone nie wiadomo czym.ale zalezy co komu znaczy lepsza jakość.tak jak w przypadku np.pszenicy im więcej nawozu wpompowane tym lepsza jakość w skupie, im bardziej ekologiczna tym słabsze parametry ziarna i nie nadaje się na konsumpcyjną tylko paszowa.więc może i zbydłem jest tak samo

Edytowane przez tajwan1986
Opublikowano
11 godzin temu, soltys48 napisał:

Tu wyjątkowo się z nim zgadzam

Ci tu się zgadzać że doradza nie mając pojęcia co będzie. Jak ma pasze to zawsze coś mu urosną aby cena bardzo nie spadła. 

Opublikowano

Tajwan i tu znowu wraca odpowiednie znakowanie żywności. Fundusze na promocję wołowiny są super. Grupka ludzi bawi się świetnie, nie wnosząc nic konkretnego. Dalej jesteśmy krajem z tanią wołowiną do przetwórstwa a nie kulinarną z wysoką  jakością  ze względu na warunki i jakość tuczu bez gmo i litrów antybiotyków 

Opublikowano
16 godzin temu, HF86 napisał:

Bydło w swoim tempie rosło zużywając odpady z produkcji dopłat produkujac obornik. I ten system jest chyba najbardziej wydajny ekonomicznie. 

rosąne myslenie  u mnie wszyscy prowity kiszonka z kukurydzy i odsadki za 3 tysiące a potem sie nie opłaca

Opublikowano

Ja raz na 2 miesiace kupie 25 kg premiksu na 70 szt i kilka dni im posypuje zeby cos witamin dostaly, troszke sruty rzepakowej co dzien i aktyalnie kiszonka z zyta i lucerki bo ququ braklo. Hfy teraz jakies sprzedane i niektore w wieku 22 mcy 750 kg... Sruty zbozowej nie widzialy ani jakis super dodatkow. Trzeba ciac koszta na maksa.

• Like 1
Opublikowano
16 godzin temu, tajwan1986 napisał:

o to i to.za bydło hodowane swoimi paszami bez kupnych dodatków powinna być lepsza cena niż za tuczone nie wiadomo czym.ale zalezy co komu znaczy lepsza jakość.tak jak w przypadku np.pszenicy im więcej nawozu wpompowane tym lepsza jakość w skupie, im bardziej ekologiczna tym słabsze parametry ziarna i nie nadaje się na konsumpcyjną tylko paszowa.więc może i zbydłem jest tak samo

To jest polska, zaraz 100% bydla w polsce magicznie byloby hodowane bez dodatkow. Na papierze.

Opublikowano

po uboju mniej wiecej widac jakiej jakosci jest mieso wiec jak ktos daje bezposrednio do ubojni albo ma na kontrakcie to ten co oddaje chlam jest zaraz odchaczony odpowiednio....

Szczegolnie ponoc wychodzi roznica pomiedzy normalnym pasieniem czyli jakies kiszonki a sloma i sam wywar gorzelniany....

Opublikowano

Byk 820 kg angus, 6.60

710 kg mm. 6,40

Jalowka 714 kg mm. 6,40

Taki rodzynek 550 hf 6,30

Ceny i waga brutto,  Skiba odbierał Robert Góra mam wrażenie że poleciał sobie z tymi cenami w h... 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez yacenty
      Cześć wszystkim!
      Kontynuujemy serię wątków na nowy rok. Tym razem temat, który wymaga trzymania ręki na pulsie – ceny prosiąt w 2026 roku.
      Wszyscy wiemy, jak chwiejny potrafi być ten rynek i jak mocno zależy od sytuacji za granicą (Dania/Niemcy) oraz stref ASF w Polsce. Abyśmy mieli jasny obraz sytuacji na starcie roku, otwieram dyskusję o aktualnych stawkach za warchlaki.
      Proszę o dzielenie się informacjami zarówno o towarze krajowym, jak i imporcie. Aby uniknąć nieporozumień, bardzo proszę o precyzowanie parametrów według poniższego wzoru:
      Województwo/Rejon:
      Pochodzenie (Kraj/Import):
      Waga:
      Cena (netto/brutto):
      Ilość (detal/hurt):
      Dodatkowe uwagi (genetyka, terminy płatności):
      Jak oceniacie opłacalność wstawień na początku 2026? Czy w Waszych okolicach widać większe zainteresowanie zakupem, czy raczej postoje?
      Tradycyjnie przypominam o zachowaniu kultury dyskusji. Wymieniajmy się wiedzą, a nie wyzwiskami.
      Dobrego roku i stabilnych cen!
    • Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Dodaj nową pozycję...
v