Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, jarecki napisał:

nie dostaniesz prawdopodobnie , termin to 30 dni trzeba trzymać od złożenia wniosku obszarowego lub bydło ma być w gospodarstwie do  15 maja jezeli po tym terminie nawet urzodzi się cieleto zgłazać już chyba nie można ,      ale zadzwoń do agencji      

Kurła, ale nonsens. Cielak ma się urodzić do 15 maja, a nie być w gospodarstwie.

Dostanie pod warunkiem, jak pisze debrzyna, albo nie przetrzymał je miesiąc.

Edytowane przez Winnetou
  • Like 1
Opublikowano
15 godzin temu, WiesławZetor napisał:

Nadszedł ten czas, w piątek sprzedane ostatnie sztuki, 8 sztuk HF po 6.20 + vat. Wszystkie po przeszło 800 na wadze. Ostatni obornik wyrzucony, trzeba przeorganizować sobie czas. Nie przypuszczałem, że kiedykolwiek skasuję zwierzęta, ale nie widzę już sensu. W sobotę wstałem o 8.00, dziś podobnie, jakoś dziwne, że tak można żyć 😂😁 Pozdrowienia dla wszystkich. Niech Wam się wszystko dobrze chowa, bez upadków, wizyt wetów i lepszych cen życzę. Trzymajcie się!!!

Ej , ja też wstaje o 8 jak jest brak roboty w polu i idę do bydełka 😜

Opublikowano
7 godzin temu, Bananek napisał:

pewnie, że można tak żyć. aż się kasa za byki skończy. 😉 potem już z górki.

z tą kasą za byki to się tak nie rozpędzaj bo kokosów nie ma i życia sobie za byki nie ułoży.a można zawsze uprawiać pole i sprzedawać wszystko co się zbierze zamiast skarmiać, mniej roboty a kasa ta sama, a dodatkowo jeszcze można dorobić w inny sposób np pójść gdzieś do roboty albo jakieś usługi rolnicze robić i można żyć bez byków.żeby był taki wielki interes na opasaniu byków a zwłaszcza tych hf to by nie jechały do Polski z zagranicy wagonami tylko miejscowi ludzie by to trzymali

Opublikowano

Panowie, mimo piątej doby bez byków mam dużo innej roboty w obejściu :D I dopiero teraz mogę odpisać. Każdy z Was ma rację, a to dlatego, że każdy gospodarzy w innych warunkach. Wiosną 2012 sprzedawałem hf-y średnio po 7.5, w maju 2018 po 7.4-7.6 Czyli w ciągu dekady 2 razy wstrzeliłem się w dobrą cenę. 

Ostatnie miesiące od afery leżakowej po koronę szły po 6.00-6.30. Jakby nie patrzeć, tysiąc na sztuce w d...ę. Naszarpałem się z tymi gnojkami dosyć :)

Tylko denerwuje mnie jedna rzecz. Czasem ktoś pisze, że obornik jest potrzebny, bo ziemia słaba i tak w kółko. Panowie i Panie, nie róbcie za obornik. To zbyt ciężka robota, żeby tyrać za kupę gnoju. 

Opublikowano

Jeśli lubi niech trzyma, najważniejsza satysfakcja. Dla mnie jednak satysfakcja to trochę mało :)

Opublikowano
5 godzin temu, tajwan1986 napisał:

z tą kasą za byki to się tak nie rozpędzaj bo kokosów nie ma i życia sobie za byki nie ułoży.a można zawsze uprawiać pole i sprzedawać wszystko co się zbierze zamiast skarmiać, mniej roboty a kasa ta sama, a dodatkowo jeszcze można dorobić w inny sposób np pójść gdzieś do roboty albo jakieś usługi rolnicze robić i można żyć bez byków.żeby był taki wielki interes na opasaniu byków a zwłaszcza tych hf to by nie jechały do Polski z zagranicy wagonami tylko miejscowi ludzie by to trzymali

Taaa, a przyjdzie kilka lat ze zboże będzie za 300 zł tona i co wtedy? Fajnie jest jak za robotę jest zapłacone, ale w tej branży (rolnictwie) nie zawsze się uda. Przychodzi dołek i dokładasz do interesu.

HF pojechał do skiby, waga 782 brutto, mięsa dało 404 kg po 11 zł i da za niego brutto 4800 zł.

Opublikowano
18 minut temu, dzikidaniel napisał:

Taaa, a przyjdzie kilka lat ze zboże będzie za 300 zł tona i co wtedy? Fajnie jest jak za robotę jest zapłacone, ale w tej branży (rolnictwie) nie zawsze się uda. Przychodzi dołek i dokładasz do interesu.

HF pojechał do skiby, waga 782 brutto, mięsa dało 404 kg po 11 zł i da za niego brutto 4800 zł.

Na żywo być lepiej wyszedł

Opublikowano
30 minut temu, Ursus932 napisał:

A jak ktoś lubi bydlaki i robote przy nich 😏

ale nikt nikomu broń Boże nie zabrania trzymać tej plagi, jak ktoś się lubuje w tym to ja nie widzę żeby dokładał do interesu i trzymał, ale jaki to ma sens.każdy robi coś żeby z tego był jakiś zysk w postaci $$, a tu nie dość że trzeba dużo czasu poświęcić na chodzenie przy nich i się narobić, a zysku żadnego, to jeszcze na koniec jakiś handlarzyna kombinuje jak gospodarza orżnąć

30 minut temu, dzikidaniel napisał:

no nie zartuj że zboże będzie po 300, a uprawa ziemi to nie tylko zboża.to kukurydza na ziarno czy biogaz,to rzepak, to rożnego rodzaju rośliny motylkowe i strączkowe, to można dać ziemi z rok odpocząć i przeugorować skoro by nie było opłacalności z uprawy, zawsze są jakieś opcje.

Opublikowano

Tajwan1986 przy bykach trzeba dużo czasu poświęcić???😂 No na ugotowanej ziemi to jest dopiero zysk?😂 Do tego widzę że wiesz jakie zboże będzie płacić w danym roku🤣 Żeby to wszystko było takie proste🤔

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Jak z odsadkow ktoś zaczyna etap produkcji byka to może i nie...

A druga sprawa to tworzenie paszy to też jakby praca przy bykach tyle że nie bezpośrednia 

Edytowane przez pit17
Opublikowano

Gdzie te podwyżki?propagandowe gazety rolnicze nadają o sprzyjających wiatrach dla branży wołowej. Pewnie wieje ale nas w tym bagnie omija 😭

Opublikowano
11 godzin temu, nexeqadore napisał:

Na żywo być lepiej wyszedł

Taaa, albo na wadze by uwalili albo na wejściu cena niższa. Dla jednej sztuki nikt nie dołoży.

11 godzin temu, tajwan1986 napisał:

no nie zartuj że zboże będzie po 300, a uprawa ziemi to nie tylko zboża.to kukurydza na ziarno czy biogaz,to rzepak, to rożnego rodzaju rośliny motylkowe i strączkowe, to można dać ziemi z rok odpocząć i przeugorować skoro by nie było opłacalności z uprawy, zawsze są jakieś opcje.

Niech wszyscy zrezygnują z bydła i zaczną siać zboże to te 300 to jeszcze dużo będzie. Wiesz jak koło się kręci? Było tanie zboże to świnie zaczęli trzymać, świnie spadły to poszli w byki, byki dołują to znowu zaczną obsiewać i zbożem taniej będzie owsem palić w piecu niż sprzedać i węgiel kupić to znowu świń nastawia.

I nie, nie żartuje, a bobikiem czy rzepakiem strat ze zboża nie nadrobisz.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, wojak1986 napisał:

Zawsze to samo albo dobra ziemia albo doplaty na ptaszki i inne bzdety. Migrena to przypadłość ludzi bogatych i ich na nią stać...

sytuacja z życia , na wiosce gosc miał po 3 krowy i  cielaki co rok od nich , łaki swojej miał mało to wypasał latem łake 2, 5 ha . do której nie brał dopłat łaka na natura 2000 . 2  lata temu sprzedał te krowy i kupił 2 odsadki limuzyn po 4 tys . płacił 13 lub 14 zł za kg .   miał  2 sztuki a  dopłaty do bydła od 3 sztuk można składać  wiec nie wziął i dopłat obszarowych też nie wziął .                a gdyby wziął dopłaty obszarowe do tych 2,5 ha razem z ptaszkowymi to =           dopłaty do tej łąki 2,5 ha . ze 3, 5 tys + dopłaty do bydła  350 zł  to by dopłata wyszła z 2 tys do sztuki na rok 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
3 godziny temu, pit17 napisał:

Jak z odsadkow ktoś zaczyna etap produkcji byka to może i nie...

A druga sprawa to tworzenie paszy to też jakby praca przy bykach tyle że nie bezpośrednia 

To mówisz,  że odsadki  to słaby biznes ? 

Opublikowano
1 godzinę temu, HF86 napisał:

Gdzie te podwyżki?propagandowe gazety rolnicze nadają o sprzyjających wiatrach dla branży wołowej. Pewnie wieje ale nas w tym bagnie omija 😭

Będą będą jak dorosną moje sztuki 😁czyli jakoś pod koniec roku

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v