Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, jarecki napisał:

nie dostaniesz prawdopodobnie , termin to 30 dni trzeba trzymać od złożenia wniosku obszarowego lub bydło ma być w gospodarstwie do  15 maja jezeli po tym terminie nawet urzodzi się cieleto zgłazać już chyba nie można ,      ale zadzwoń do agencji      

Kurła, ale nonsens. Cielak ma się urodzić do 15 maja, a nie być w gospodarstwie.

Dostanie pod warunkiem, jak pisze debrzyna, albo nie przetrzymał je miesiąc.

Edytowane przez Winnetou
  • Like 1
Opublikowano
15 godzin temu, WiesławZetor napisał:

Nadszedł ten czas, w piątek sprzedane ostatnie sztuki, 8 sztuk HF po 6.20 + vat. Wszystkie po przeszło 800 na wadze. Ostatni obornik wyrzucony, trzeba przeorganizować sobie czas. Nie przypuszczałem, że kiedykolwiek skasuję zwierzęta, ale nie widzę już sensu. W sobotę wstałem o 8.00, dziś podobnie, jakoś dziwne, że tak można żyć 😂😁 Pozdrowienia dla wszystkich. Niech Wam się wszystko dobrze chowa, bez upadków, wizyt wetów i lepszych cen życzę. Trzymajcie się!!!

Ej , ja też wstaje o 8 jak jest brak roboty w polu i idę do bydełka 😜

Opublikowano
7 godzin temu, Bananek napisał:

pewnie, że można tak żyć. aż się kasa za byki skończy. 😉 potem już z górki.

z tą kasą za byki to się tak nie rozpędzaj bo kokosów nie ma i życia sobie za byki nie ułoży.a można zawsze uprawiać pole i sprzedawać wszystko co się zbierze zamiast skarmiać, mniej roboty a kasa ta sama, a dodatkowo jeszcze można dorobić w inny sposób np pójść gdzieś do roboty albo jakieś usługi rolnicze robić i można żyć bez byków.żeby był taki wielki interes na opasaniu byków a zwłaszcza tych hf to by nie jechały do Polski z zagranicy wagonami tylko miejscowi ludzie by to trzymali

Opublikowano

Panowie, mimo piątej doby bez byków mam dużo innej roboty w obejściu :D I dopiero teraz mogę odpisać. Każdy z Was ma rację, a to dlatego, że każdy gospodarzy w innych warunkach. Wiosną 2012 sprzedawałem hf-y średnio po 7.5, w maju 2018 po 7.4-7.6 Czyli w ciągu dekady 2 razy wstrzeliłem się w dobrą cenę. 

Ostatnie miesiące od afery leżakowej po koronę szły po 6.00-6.30. Jakby nie patrzeć, tysiąc na sztuce w d...ę. Naszarpałem się z tymi gnojkami dosyć :)

Tylko denerwuje mnie jedna rzecz. Czasem ktoś pisze, że obornik jest potrzebny, bo ziemia słaba i tak w kółko. Panowie i Panie, nie róbcie za obornik. To zbyt ciężka robota, żeby tyrać za kupę gnoju. 

Opublikowano

Jeśli lubi niech trzyma, najważniejsza satysfakcja. Dla mnie jednak satysfakcja to trochę mało :)

Opublikowano
5 godzin temu, tajwan1986 napisał:

z tą kasą za byki to się tak nie rozpędzaj bo kokosów nie ma i życia sobie za byki nie ułoży.a można zawsze uprawiać pole i sprzedawać wszystko co się zbierze zamiast skarmiać, mniej roboty a kasa ta sama, a dodatkowo jeszcze można dorobić w inny sposób np pójść gdzieś do roboty albo jakieś usługi rolnicze robić i można żyć bez byków.żeby był taki wielki interes na opasaniu byków a zwłaszcza tych hf to by nie jechały do Polski z zagranicy wagonami tylko miejscowi ludzie by to trzymali

Taaa, a przyjdzie kilka lat ze zboże będzie za 300 zł tona i co wtedy? Fajnie jest jak za robotę jest zapłacone, ale w tej branży (rolnictwie) nie zawsze się uda. Przychodzi dołek i dokładasz do interesu.

HF pojechał do skiby, waga 782 brutto, mięsa dało 404 kg po 11 zł i da za niego brutto 4800 zł.

Opublikowano
18 minut temu, dzikidaniel napisał:

Taaa, a przyjdzie kilka lat ze zboże będzie za 300 zł tona i co wtedy? Fajnie jest jak za robotę jest zapłacone, ale w tej branży (rolnictwie) nie zawsze się uda. Przychodzi dołek i dokładasz do interesu.

HF pojechał do skiby, waga 782 brutto, mięsa dało 404 kg po 11 zł i da za niego brutto 4800 zł.

Na żywo być lepiej wyszedł

Opublikowano
30 minut temu, Ursus932 napisał:

A jak ktoś lubi bydlaki i robote przy nich 😏

ale nikt nikomu broń Boże nie zabrania trzymać tej plagi, jak ktoś się lubuje w tym to ja nie widzę żeby dokładał do interesu i trzymał, ale jaki to ma sens.każdy robi coś żeby z tego był jakiś zysk w postaci $$, a tu nie dość że trzeba dużo czasu poświęcić na chodzenie przy nich i się narobić, a zysku żadnego, to jeszcze na koniec jakiś handlarzyna kombinuje jak gospodarza orżnąć

30 minut temu, dzikidaniel napisał:

no nie zartuj że zboże będzie po 300, a uprawa ziemi to nie tylko zboża.to kukurydza na ziarno czy biogaz,to rzepak, to rożnego rodzaju rośliny motylkowe i strączkowe, to można dać ziemi z rok odpocząć i przeugorować skoro by nie było opłacalności z uprawy, zawsze są jakieś opcje.

Opublikowano

Tajwan1986 przy bykach trzeba dużo czasu poświęcić???😂 No na ugotowanej ziemi to jest dopiero zysk?😂 Do tego widzę że wiesz jakie zboże będzie płacić w danym roku🤣 Żeby to wszystko było takie proste🤔

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Jak z odsadkow ktoś zaczyna etap produkcji byka to może i nie...

A druga sprawa to tworzenie paszy to też jakby praca przy bykach tyle że nie bezpośrednia 

Edytowane przez pit17
Opublikowano

Gdzie te podwyżki?propagandowe gazety rolnicze nadają o sprzyjających wiatrach dla branży wołowej. Pewnie wieje ale nas w tym bagnie omija 😭

Opublikowano
11 godzin temu, nexeqadore napisał:

Na żywo być lepiej wyszedł

Taaa, albo na wadze by uwalili albo na wejściu cena niższa. Dla jednej sztuki nikt nie dołoży.

11 godzin temu, tajwan1986 napisał:

no nie zartuj że zboże będzie po 300, a uprawa ziemi to nie tylko zboża.to kukurydza na ziarno czy biogaz,to rzepak, to rożnego rodzaju rośliny motylkowe i strączkowe, to można dać ziemi z rok odpocząć i przeugorować skoro by nie było opłacalności z uprawy, zawsze są jakieś opcje.

Niech wszyscy zrezygnują z bydła i zaczną siać zboże to te 300 to jeszcze dużo będzie. Wiesz jak koło się kręci? Było tanie zboże to świnie zaczęli trzymać, świnie spadły to poszli w byki, byki dołują to znowu zaczną obsiewać i zbożem taniej będzie owsem palić w piecu niż sprzedać i węgiel kupić to znowu świń nastawia.

I nie, nie żartuje, a bobikiem czy rzepakiem strat ze zboża nie nadrobisz.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, wojak1986 napisał:

Zawsze to samo albo dobra ziemia albo doplaty na ptaszki i inne bzdety. Migrena to przypadłość ludzi bogatych i ich na nią stać...

sytuacja z życia , na wiosce gosc miał po 3 krowy i  cielaki co rok od nich , łaki swojej miał mało to wypasał latem łake 2, 5 ha . do której nie brał dopłat łaka na natura 2000 . 2  lata temu sprzedał te krowy i kupił 2 odsadki limuzyn po 4 tys . płacił 13 lub 14 zł za kg .   miał  2 sztuki a  dopłaty do bydła od 3 sztuk można składać  wiec nie wziął i dopłat obszarowych też nie wziął .                a gdyby wziął dopłaty obszarowe do tych 2,5 ha razem z ptaszkowymi to =           dopłaty do tej łąki 2,5 ha . ze 3, 5 tys + dopłaty do bydła  350 zł  to by dopłata wyszła z 2 tys do sztuki na rok 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
3 godziny temu, pit17 napisał:

Jak z odsadkow ktoś zaczyna etap produkcji byka to może i nie...

A druga sprawa to tworzenie paszy to też jakby praca przy bykach tyle że nie bezpośrednia 

To mówisz,  że odsadki  to słaby biznes ? 

Opublikowano
1 godzinę temu, HF86 napisał:

Gdzie te podwyżki?propagandowe gazety rolnicze nadają o sprzyjających wiatrach dla branży wołowej. Pewnie wieje ale nas w tym bagnie omija 😭

Będą będą jak dorosną moje sztuki 😁czyli jakoś pod koniec roku

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez _Pawciu_
      Witam. Pytanie jak w temacie. Szukam opinii o tych dwóch odbiorcach. Do tej pory odstawiałem do Biskupca ale po ostatniej sprzedaży jestem delikatnie zniesmaczony. Przedstawiciel obiecywał że dołozy "kilka groszy" do ceny startowej ale oczywiście tak nie było. Przy ważeniu na gospodarstwie i ważeniu przed ubojem waga na każdej sztuce spadła od 50 do 70kg. Może to jednorazowy wybryk? Do tej pory nie miałem z nimi problemu. Lecz teraz rozmyślam nad sprzedażą do Zakrzewskich. Dajcie swoje opinie i przemyślenia na temat tych dwóch firm. Pozdrawiam
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez wjmarcia
      Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć jak podejść do tego tematu. Wiem że mimo że jestem RR to i tak muszę podejść do tego tematu. Czy da się to samemu ogarnąć?
  • Dodaj nową pozycję...
v