Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

A to źle . Wycofuję . Po za tym te całe skitki to durne jest . Powinna być cena za żywca , nie jakieś otrącania . Ciekawe czemu w sklepach nie ma skitek ?

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Skitka jest po to żeby cena nie wyglądała tak żałośnie 

Opublikowano
4 godziny temu, AdamRo napisał:

Idąc dalej tokiem m

Ile teraz kosztuje skóra ? Łby widzę nieraz w kontenerze pomalowane na niebiesko i raczej nie skusiłbym się na ich spożywanie.

Nie wiem ile kosztuje i dlatego pytam ciebie bo jestem ciekaw? Z łba przecież wycinają policzki bardzo modne i smaczne ,ozór, i myślę że parę 5kg mięsa? A serca płuca sprzedają czy kontener? I oczywiście żołądek na flaczki? Jak to wygląda?

Opublikowano
4 minuty temu, HF86 napisał:

Skitka jest po to żeby cena nie wyglądała tak żałośnie 

Ile razy bym sie nie zastanawial po co tak 100% jest skitka to dokladnie ta sama mysl mi przychodzila do glowy, 100% to samo.

Opublikowano
1 godzinę temu, Kentar napisał:

Ja przyjmuje 7 bo takiej uzywam na byka.

wydajnosc POUBOJOWA- tego juz nie podkresliles. POUBOJOWA.

Czyli jak bydlak przejedzie droge do rzezni a wiadomo, ze w tej drodze kilogramow sporo GUBI.

Wy czytacie tylko to co wam pasuje.

Jakis czas temu tu kolega wstawial rozliczenie gdzie jalowki mu sie powybijaly 50-55%.

Czyli z Twojego cytatu on mial k**wa co, KOTY? Bo sie nie wybily 55-60.

Ty byś przyjął i 10% aby ci tylko na to pozwolić i powiedz tylko że nie.

Opublikowano
6 minut temu, karolr2 napisał:

Ty byś przyjął i 10% aby ci tylko na to pozwolić i powiedz tylko że nie.

Ty to byś i po 12 zł za byka wziął i powiedz tylko, że nie. 

Przepraszam, nie chcę Ciebie urazić ani zdenerwować, ale to takie same odniesienie. Jak chcesz dać komuś zarobić, to ma Ci powiedzieć że aż tyle to nie bo to za dużo? 

• Like 1
Opublikowano

Nic nawet te padłe sztuki pasza dla kur itp  każdy o tym wie każdy to zna a pier**li co innego . Zagadałem do gościa mówię co robicie z tym  na  spalarnie to idzie to mnie wyśmiał  i mówi że nic sie nie marnuje wszystko idzie na mączkę . A ozor ogon uszy  jelita kupisz prawie wszędzie wiec nic nie idzie do kontenera 

Jeden kupił odemnie bydło wszystko mu pasowało i cena i płatność i waga   i raz pojechał do mojego znajomego z polecenia ten ma same piekne sztuki tam też kupił zadowolony dzwonie do niego że mam bydło a on że dopłacił do mnie  od groma i że czym je karmie że waga jest duże są a wybycia nie ma a  potem najlepsze od tego twojego znajomego na belgu prawie 1500zł zarobiłem tam to moge jeździć taka jest prawda o handlarzach . Sa lepsi gorsi  ale każdy chce aby zarobić 

Opublikowano
1 godzinę temu, juzek89 napisał:

Nie wiem ile kosztuje i dlatego pytam ciebie bo jestem ciekaw? Z łba przecież wycinają policzki bardzo modne i smaczne ,ozór, i myślę że parę 5kg mięsa? A serca płuca sprzedają czy kontener? I oczywiście żołądek na flaczki? Jak to wygląda?

Mnie się wydaje że znasz tak samo temat jak ja albo lepiej :) . Ja się nie orientuje bardzo w cenie gadżetów wołowych, wiem że kiedyś pokrywały koszty ubojni, teraz nie wiem czy w połowie.

• Like 1
Opublikowano
36 minut temu, Kallina86 napisał:

Ty to byś i po 12 zł za byka wziął i powiedz tylko, że nie. 

Przepraszam, nie chcę Ciebie urazić ani zdenerwować, ale to takie same odniesienie. Jak chcesz dać komuś zarobić, to ma Ci powiedzieć że aż tyle to nie bo to za dużo? 

Nawet nie porównuj pasienia  byka 2 lata do tego co robi handlarz. Zarobek powinien być proporcjonalny do pracy jaką się wykonuje. Czyli rolnik min. x10 co ma handlarz  było by sprawiedliwe A nie odwrotnie.

Opublikowano

Handlarz musi to umieć sprzedać, czyli zrobić to czego Ty nie potrafisz i się nim wyręczasz

Opublikowano
55 minut temu, zkordalski napisał:

Nic nawet te padłe sztuki pasza dla kur itp  każdy o tym wie każdy to zna a pier**li co innego . Zagadałem do gościa mówię co robicie z tym  na  spalarnie to idzie to mnie wyśmiał  i mówi że nic sie nie marnuje wszystko idzie na mączkę . A ozor ogon uszy  jelita kupisz prawie wszędzie wiec nic nie idzie do kontenera 

Jeden kupił odemnie bydło wszystko mu pasowało i cena i płatność i waga   i raz pojechał do mojego znajomego z polecenia ten ma same piekne sztuki tam też kupił zadowolony dzwonie do niego że mam bydło a on że dopłacił do mnie  od groma i że czym je karmie że waga jest duże są a wybycia nie ma a  potem najlepsze od tego twojego znajomego na belgu prawie 1500zł zarobiłem tam to moge jeździć taka jest prawda o handlarzach . Sa lepsi gorsi  ale każdy chce aby zarobić 

To w jakim celu  na spalarni  robi  i co robi? Aby jest dla wymogów? Dlaczego  pytam bo trochę  spędziłem  czasu  w rzeźni. .....

Opublikowano

A wszystko jedno . Tylko jaka to cena za żywca , jak od wagi ileś tam % opierdzielą . Bardzo ciekaw jestem czy po za Polską są jakieś skitki z żywca ? Czemu zgadzamy się na to i szczęśliwi jesteśmy że od byka handlarze cielaka nam odliczają na wadze ?

Opublikowano
20 godzin temu, karolr2 napisał:

Dla Ciebie to zawsze jest nie realna A być może komuś akurat było potrzeba do wykonania zlecenia itp. Ogólnie to już zaczynasz mi powoli działać na uzębienie z tymi twoimi nie realne itp  i tak się zastanawiam co ty w ogóle tutaj robisz. 

Widocznie nie były ładne albo nie były potrzebne. 

Ja jak miałem 45 setek ale to były za***iste sztuki to film wysłałem na wieczór to rano był 😉 

wiesz no raczej mieszance wszystkie i ostatecznie po 8,6 zł poszły takze lepszy wrobel w garsci jak gołąb na dachu 

na poniedziałek krowa 680kg niby po 6,3 

Opublikowano (edytowane)

kilka lat temu na ubojni swinskiej 50 -60 %  płuc i wątrób  wieprzowych lekarz weterynari wywalał na kontener , i kałduny też szły w kontener kilka lat  już jelita czyszczą ubojnia spora w kosowie .  na ubojni bydła nie byłem ale nie kazdy łeb i srodek jest przerabiany a sporo idzie kałdunów w kontenery i na mączke czyli w odpad teraz to sie nazywa wapno  nawozowe . ojciec mówił ze za skórke z cielaka brał po 100 zł a wołowe po 3 zł za kg .  ja za skórkę z cielaka brałem  po 25 zł teraz nikt nie kupuje .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

@kentar to jeszcze powiedz że dokladasz do tego że kupujesz bydło. Wiem że trzeba się naszarpac i jest spore ryzyko ale zarobek jest bardzo duży jak już się jest kilka lat na rynku. Srednio na byku masz 300-500zl zarobku.

• Confused 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez yacenty
      Cześć wszystkim!
      Kontynuujemy serię wątków na nowy rok. Tym razem temat, który wymaga trzymania ręki na pulsie – ceny prosiąt w 2026 roku.
      Wszyscy wiemy, jak chwiejny potrafi być ten rynek i jak mocno zależy od sytuacji za granicą (Dania/Niemcy) oraz stref ASF w Polsce. Abyśmy mieli jasny obraz sytuacji na starcie roku, otwieram dyskusję o aktualnych stawkach za warchlaki.
      Proszę o dzielenie się informacjami zarówno o towarze krajowym, jak i imporcie. Aby uniknąć nieporozumień, bardzo proszę o precyzowanie parametrów według poniższego wzoru:
      Województwo/Rejon:
      Pochodzenie (Kraj/Import):
      Waga:
      Cena (netto/brutto):
      Ilość (detal/hurt):
      Dodatkowe uwagi (genetyka, terminy płatności):
      Jak oceniacie opłacalność wstawień na początku 2026? Czy w Waszych okolicach widać większe zainteresowanie zakupem, czy raczej postoje?
      Tradycyjnie przypominam o zachowaniu kultury dyskusji. Wymieniajmy się wiedzą, a nie wyzwiskami.
      Dobrego roku i stabilnych cen!
  • Dodaj nową pozycję...
v