Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 minut temu, Kentar napisał:

Wyjmij kalkulator i pokaz mi jak za 12,5 netto dac 6,9. No i zostaw chociaz stowke dla kupujacego.

Bo wiem co mowie. Na miejscu moderatora wyslalbym Ci kalkulator.

Pokaz mi swoje wyliczenie jak dac za O klase 6,9 netto przy 12,5 za O miesa.

Po Twoich obliczeniach ja rozpisze swoje, kto sie myli poprosi o bana.

chociaż stówkę dla kupującego, "chociaż"...

Opublikowano

Ludzie lubią sami siebie oszukiwać mnie też już życie wykarało.... mój znajomy sprzedał mix od klasy o do u  niby waga ogólna wszystko cacy cena realna była na moje oko 7,2 on dostał 7,5 dumny jak cholera widziałem te byki i na moje oko średnia waga w granicach 750kg na fakturze 685kg niby woda się nie lała za nimi... a że znajoma pracuje w agencji i jak po czasie sprawdziła to na 11 sztukach jeden wyparował w bliżej nieznanych okolicznościach sam hoduje  ok 90 szt znam trochę środowisko ubojni handlarzy i zarówno kentar i adamro nie-wiedzieć czemu starają się nakreślić tutaj realną sytuacje na daną chwilę a wy jedziecie po nich jak po g.... w sumie nie wiem za co... wiem jedno uczciwe 7zl potrafi dać więcej niż pompowane 7,5 cudów nie ma... handlarz zarabia głownie na tym że ubojnia mu tak nie kroi d*py jak przeciętnemu kowalskiemu cała filozofia...

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Ale niech nie piszą że za poltusze dostają mniej jak na WBC lub 12.80netto to nie realna cena za O klasę bo ja też jestem troszkę w temacie cen i wiem jak ubojnie płaca. Wiem że oni też chca zarobić na sztuce z 300-500zl ale niech piszą prawdę jak wygląda sytuacja na rynku i ceny dla nich na ubojniach.

Opublikowano
u nas też to dziwne jest, wydruk z WBC dostaje pośrednik a nie rolnik... trochę chore.
u nas też to dziwne jest, wydruk z WBC dostaje pośrednik a nie rolnik... trochę chore.
Opublikowano
3 godziny temu, JarekBazydlo napisał:

Ale niech nie piszą że za poltusze dostają mniej jak na WBC lub 12.80netto to nie realna cena za O klasę bo ja też jestem troszkę w temacie cen i wiem jak ubojnie płaca. Wiem że oni też chca zarobić na sztuce z 300-500zl ale niech piszą prawdę jak wygląda sytuacja na rynku i ceny dla nich na ubojniach.

Cena realna. Ale np 6,9zl za kg zywej jest nierealne przy 12,5 za O. Mi mozna zarzucic klamstwo, ale matematyki nie oszuka.

Opublikowano
3 godziny temu, JarekBazydlo napisał:

12,8 za O dla rolnika + 500 zarobku ubojni + 300 koszt uboju = 14,8.

Jarku, czyli tak wygląda prawda ?

• Like 1
Opublikowano

Tak kentar. myślę że mój ma 13 zł netto. dlatego tyle płaci. z resztą chyba sie domyslacie że to na golinę jedzie

Opublikowano

Jest ssanie na bydło cennik na ubojni wisi a może ktoś się skusi po tyle i zarobek extra dla ubojni.a chcesz mieć ciągłość na linii produkcyjnej mniejsza kasa i handlarze dowożą na bieżąco . nawet grupa producentów z1000 sztuk rocznie nie osiągnie tego co handlarz przy zestawie dziennie 

Opublikowano
40 minut temu, HF86 napisał:

Jest ssanie na bydło cennik na ubojni wisi a może ktoś się skusi po tyle i zarobek extra dla ubojni.a chcesz mieć ciągłość na linii produkcyjnej mniejsza kasa i handlarze dowożą na bieżąco . nawet grupa producentów z1000 sztuk rocznie nie osiągnie tego co handlarz przy zestawie dziennie 

a gdyby jeszcze tak trafić na rolnika co nie ma wagi i w dodatku byk z łańcucha żeby pociągnąć z 8%.

Opublikowano
1 godzinę temu, AdamRo napisał:

12,8 za O dla rolnika + 500 zarobku ubojni + 300 koszt uboju = 14,8.

Jarku, czyli tak wygląda prawda ?

A co ze skórą ,łbem i ośrodkami itp?

Opublikowano
1 godzinę temu, mikcom20 napisał:

@AdamRo to po ile sprzedajesz tusze w O?

@Kentar po ile % wbijają się u ciebie sztuki w O klasie? 

Idąc dalej tokiem myślenia większości, przy zarobku 20 gr na kg dla mojej firmy - byk w O sprzedaje po 15, R 16, U 17. Jałówka jest złotówka na klasie wyżej.

2 minuty temu, juzek89 napisał:

A co ze skórą ,łbem i ośrodkami itp?

Ile teraz kosztuje skóra ? Łby widzę nieraz w kontenerze pomalowane na niebiesko i raczej nie skusiłbym się na ich spożywanie.

Opublikowano
9 godzin temu, kjak napisał:

Ludzie lubią sami siebie oszukiwać mnie też już życie wykarało.... mój znajomy sprzedał mix od klasy o do u  niby waga ogólna wszystko cacy cena realna była na moje oko 7,2 on dostał 7,5 dumny jak cholera widziałem te byki i na moje oko średnia waga w granicach 750kg na fakturze 685kg niby woda się nie lała za nimi... a że znajoma pracuje w agencji i jak po czasie sprawdziła to na 11 sztukach jeden wyparował w bliżej nieznanych okolicznościach sam hoduje  ok 90 szt znam trochę środowisko ubojni handlarzy i zarówno kentar i adamro nie-wiedzieć czemu starają się nakreślić tutaj realną sytuacje na daną chwilę a wy jedziecie po nich jak po g.... w sumie nie wiem za co... wiem jedno uczciwe 7zl potrafi dać więcej niż pompowane 7,5 cudów nie ma... handlarz zarabia głownie na tym że ubojnia mu tak nie kroi d*py jak przeciętnemu kowalskiemu cała filozofia...

Starają się nakreślić to co dla nich wygodne. Wybicia byków po 51% i taka narrację chcą wypić żeby jeszcze lepiej było dla nich. Nie ma uczciwych handlarzy każdy cie okradnie jak się dasz z naszymi kolegami tutaj włącznie. 

Opublikowano

51z netto to siersciuch karmiony gałęziami i naładowany 4 koszami bulwy i ciepła wodą z solą opojony kaldun . rzadko  53 na moich to już takie krótkie bebechate.bywa i 57 i wyżej 

Opublikowano

A to wybicie liczycie od wagi brutto czy netto? Bo to podstawa, a nikt nie raczy tego napisać. Tak samo z cenami, tu jest za wiele składowych by napisać wagę i cenę.

Co do cen, to oddane 4 bylejakie HFy o łącznej wadze 2750 kg na WBC dało 17521 zł.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v