Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chyba ma objawy syndromu sztokholmskiego.bedzie bronił opłacalności🤣

2 minuty temu, rejvas napisał:

a ty cwaniaku, podłapałeś mój pomysł, wiedziałem że Ty tutaj jeden z mądrzejszych ;)

Opublikowano
3 minuty temu, hoodoowca napisał:

Wożenie słomy z całej gminy ,robienie kukurydzy i sianokiszonki szczególnie z większych odległości ,sprubój robić to samemu szczególnie gdy nie macie licznej rodzinki i uczynnych szwagrów.

a co robienie kukurydza ? i tak i tak sieczkarnie trzeba nająć a czy z zestawami czy bez to już wielkiej różnicy w cenie nie ma

Opublikowano

Koledzy miałem sen piękny sen śniło mi się ze że hodowla jest opłacalna, handlarze uczciwi a wagi dokładnę)))))) Dlatego koledzy hodujcie ile się da niech sen się mój sen spełni))))))

Opublikowano

oj tam handlarze, jakoś na ten ZUS muszą zarobić :D i jakie audi q8 przy okazji, ba toć czymś trza jezdzic

Opublikowano
7 minut temu, hoodoowca napisał:

Wożenie słomy z całej gminy ,robienie kukurydzy i sianokiszonki szczególnie z większych odległości ,sprubój robić to samemu szczególnie gdy nie macie licznej rodzinki i uczynnych szwagrów.

Agromix Rojęczyn pomoże, uda się bez szwagrów... 

Opublikowano

zetorki nie to nowa polityka miłości w stosunku do was)))))

Opublikowano (edytowane)

czyli co qq sierpem kosicie ? B|

2 minuty temu, hoodoowca napisał:

Oczywiście do wszystkiego można nająć ,nawet pracownika zatrudnić tylko co ci wtedy zostanie.

Edytowane przez Rolnik7343
Opublikowano
10 godzin temu, nikolas29 napisał:

Gienek z Plutycz trzyma 2,5 roku i 4 tys bierze i mówi że gospodarkę trza szanowac

Gienek Gienkiem.. Ale Andrzej raz u mnie przyjeżdżał po byka 😆

Opublikowano
4 minuty temu, rejvas napisał:

oj tam handlarze, jakoś na ten ZUS muszą zarobić :D i jakie audi q8 przy okazji, ba toć czymś trza jezdzic

U nas jeden szuka pomocnika,4 dni w tyg skup,3,5k do łapy

Opublikowano
1 minutę temu, Rolnik7343 napisał:

sierpem 

i młotem ....

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, tomaszmab napisał:

Gienek Gienkiem.. Ale Andrzej raz u mnie przyjeżdżał po byka 😆

Bez Gienka i opijania transakcji ? :o

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano

Gieniek wtedy pewno kobite komuś załatwiał i nie przyjechał :ph34r:

Opublikowano

Gienek za narajenie baby bierze więcej niż Andrzej zarobi na byku

Opublikowano
17 minut temu, Rolnik7343 napisał:

a co robienie kukurydza ? i tak i tak sieczkarnie trzeba nająć a czy z zestawami czy bez to już wielkiej różnicy w cenie nie ma

no u nas sieczkarnia 450/ha brutto a + odwóz to między 750 a 800 zależy jak daleko do wożenia

Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik7343 napisał:

Po co pracownik ? do 100 szt. na spokojnie samemu można ogarnąć a nawet więcej i po co pracownik ? żeby był ?

ile trzyma twój tato szt?

1 godzinę temu, WiesławZetor napisał:

Obejrzyjcie filmik tego chłopaka Agrovision Bąbiński. Bardzo rozsądny młody człowiek. Mają sporo fajnego sprzętu, ale inwestują głównie z rzepaku/pszenicy/ziemniaków. A ktoś z boku powie, jest pieniądz z tej hodowli 😂😂😂 Mówi mądrze, taka hodowla to przetrzymywanie kasy, w razie potrzeby coś sprzedasz i lecisz dalej, ale równie dobrze można na lokatę dać lub żonie 😂😂😂Fajny film, chłopak rozsądny, widać, że myśli...

Że napiszę jak zwykle

pier**lisz

Młody to gamoń jakich mało, jeździł ciężarówką -nie opłaca sie, robił w firmie usługowej-nie opłaca się, byki -nie opłacaja sie

Wiesz co sie opłaca?? YT....

33 minuty temu, Rolnik_Kujawy napisał:

Do 120 byków nie trzeba pracownika, taka prawda. Rejvas sam na pytania nie odpowiadasz a od innych wymagasz? Nie kpij...

Ile Masz bydła??

Mam obecnie lekko ponad 100szt i sam nie jestem w stanie tego ogarnąć-oczywiście plus uprawa ziemi

@AdamRo @Kentar Widzieliście kiedyś krowę P w otłuszczeniu 3+?

Opublikowano

rolnik 7343 słyszał ty ? Gieniek towary ma na zbyciu, atakuj bo jest wyprzedaż rocznika :D

Opublikowano (edytowane)

na dziś 100 kilka przeróbek i będzie 120. Poranne karmienie ok 2,5h popołudniu 1h. 2 razy w tygodniu ścielenie, i wiadomo jak coś zachoruje to jakieś szczepienia itd

Edytowane przez Rolnik_Kujawy
Opublikowano (edytowane)

@soltys48 a bo ja wiem .... nie chce mi się liczyć ;) teraz pewnie  bedzie koło 40 ale i tak przy nich nie robi to jemu bez różnicy

Bo jak sam napisałeś ma bydło po szopkach ;) postaw jedną dużą wiatę to i 150 szt. sam ogarniesz bo wszystko maszynami zrobisz

Edytowane przez Rolnik7343
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez _Pawciu_
      Witam. Pytanie jak w temacie. Szukam opinii o tych dwóch odbiorcach. Do tej pory odstawiałem do Biskupca ale po ostatniej sprzedaży jestem delikatnie zniesmaczony. Przedstawiciel obiecywał że dołozy "kilka groszy" do ceny startowej ale oczywiście tak nie było. Przy ważeniu na gospodarstwie i ważeniu przed ubojem waga na każdej sztuce spadła od 50 do 70kg. Może to jednorazowy wybryk? Do tej pory nie miałem z nimi problemu. Lecz teraz rozmyślam nad sprzedażą do Zakrzewskich. Dajcie swoje opinie i przemyślenia na temat tych dwóch firm. Pozdrawiam
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez wjmarcia
      Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć jak podejść do tego tematu. Wiem że mimo że jestem RR to i tak muszę podejść do tego tematu. Czy da się to samemu ogarnąć?
  • Dodaj nową pozycję...
v