Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, rejvas napisał:

ja wam podsuwam sposób na kase, sugeruję życ tylko z opasów a kasa z dopłat co roku bedzie powiekszac saldo a po 10 latach bedzie kupa siana 

nie da rady ? przecież na opasach jest kasa ;)

jareczku co powiesz o głównym wątku ? nie bądz małostkowy bo to brzydka cecha

Edytowane przez rejvas
Opublikowano
5 minut temu, zetorki12 napisał:

Główny to ceny ?? 🤔

Zetorek weź wstaw jakieś zdjecie bo nudy wszędzie nie ma ciekawego tematu do komentowania a do Ciebie to zaraz się wszyscy zleca 😂

Opublikowano
1 minutę temu, Rolnik7343 napisał:

głupoty gadacie ! jak się sprzeda w takie "śmiesznej cenie" to się tylko straci a jak sie nie sprzeda to się nie straci ! nauczcie się liczyć ! :ph34r:

tys prawda

Opublikowano
14 minut temu, JarekBazydlo napisał:

Cała twoja mądrość.

ja ciągle czekam na przebłysk twojej mądrości

Opublikowano (edytowane)

rolnik7343

powinienes mi flaszke postawić za takie pomysły a nie z forum wyganiać :D

Edytowane przez rejvas
Opublikowano

Kanalia36 został przekonany do opłacalności bydła:D chodujta jak najwięcej :D

Opublikowano
3 minuty temu, Rolnik_Kujawy napisał:

Do 120 byków nie trzeba pracownika, taka prawda. Rejvas sam na pytania nie odpowiadasz a od innych wymagasz? Nie kpij...

No jak w domu z 5 osób to nie trzeba

Opublikowano

Do 120 byków nie trzeba pracownika oczywiście jak ma się nowoczesną oborę i sprzęt ale do przygotowania paszy już tak. A jak dwa lata temu brało się za byka na WBC prawie 15 a teraz niecałe 13 to trochę boli.

Opublikowano
1 minutę temu, Rolnik_Kujawy napisał:

Do kiszonek robimy tak w rodzinie że jeden pomaga drugiemu tzn ja i 2 szwagrów sieczkarnia wynajęta i współpraca idziw. Można? Można

i tys mozna

Opublikowano
4 minuty temu, hoodoowca napisał:

Do 120 byków nie trzeba pracownika oczywiście jak ma się nowoczesną oborę i sprzęt ale do przygotowania paszy już tak. A jak dwa lata temu brało się za byka na WBC prawie 15 a teraz niecałe 13 to trochę boli.

tzn. jakiej paszy ?

Opublikowano

Koledzy jakby co to ja waszą hodowle spieram duchowo)))   hodujcie jak najwięcej w razie czego paszę sprzedam )))))

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, kanalia36 napisał:

Kanalia36 został przekonany do opłacalności bydła:D 

a ty cwaniaku, podłapałeś mój pomysł, wiedziałem że Ty tutaj jeden z mądrzejszych ;) teraz bedziesz ino dopłaty oszczedzał 

Edytowane przez rejvas
Opublikowano

Wożenie słomy z całej gminy ,robienie kukurydzy i sianokiszonki szczególnie z większych odległości ,sprubój robić to samemu szczególnie gdy nie macie licznej rodzinki i uczynnych szwagrów.

Opublikowano
2 godziny temu, debrzyna napisał:

I tak trzymać  😊 Jest co czytać  

Jak to pisalem to na koncu nawykowo wklepalem -7% na brud ale poprawilem.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez _Pawciu_
      Witam. Pytanie jak w temacie. Szukam opinii o tych dwóch odbiorcach. Do tej pory odstawiałem do Biskupca ale po ostatniej sprzedaży jestem delikatnie zniesmaczony. Przedstawiciel obiecywał że dołozy "kilka groszy" do ceny startowej ale oczywiście tak nie było. Przy ważeniu na gospodarstwie i ważeniu przed ubojem waga na każdej sztuce spadła od 50 do 70kg. Może to jednorazowy wybryk? Do tej pory nie miałem z nimi problemu. Lecz teraz rozmyślam nad sprzedażą do Zakrzewskich. Dajcie swoje opinie i przemyślenia na temat tych dwóch firm. Pozdrawiam
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez wjmarcia
      Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć jak podejść do tego tematu. Wiem że mimo że jestem RR to i tak muszę podejść do tego tematu. Czy da się to samemu ogarnąć?
  • Dodaj nową pozycję...
v