Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
38 minut temu, HF86 napisał:

Tomasz jak jesteś z tych kozaków co myślą że  wpakowanie solanki i paszy i zrobienie górki w miejscu dołu  glodowego spowoduje że dorobisz się ceny to gratuluję.moje zawsze dostają codzienną dawkę i poco z siebie pajaca robić 

Brutto cena 7.2?????

A moje pojechały w środę głodne bo w poniedziałek trzeba było uzupełnić biżuterię dlatego  dostaly głupiego jasia. We wtorek zaczęły na rzadko robić  i do tego na jedzenie się pogniewały. Uczciwy handlarz powinien wziąść tylko 3% A nie 6%

• Thanks 2
Opublikowano
6 godzin temu, HF86 napisał:

Tomasz jak jesteś z tych kozaków co myślą że  wpakowanie solanki i paszy i zrobienie górki w miejscu dołu  glodowego spowoduje że dorobisz się ceny to gratuluję.moje zawsze dostają codzienną dawkę i poco z siebie pajaca robić 

Brutto cena 7.2?????

Ja swoich też nie karmie przed sprzedażą.. Dostają normalnie i tyle..

Ale jakieś popier.. skitki są to jak Ci handlarz przyjedzie wcześnie rano przed porannym obrzadkiem to Ci zostanie nie dość że np 64kg z 800 kg to jeszcze z 40 kg tego co wyszczal, wysral i nie zjadł .. Skitka ma uzasadnienie tylko świeżo po karmieniu.. A nie ze tak ma być. Dlatego bardzo dobrze zrobił że poił te byki pod skupem 😉

6 godzin temu, karolr2 napisał:

A moje pojechały w środę głodne bo w poniedziałek trzeba było uzupełnić biżuterię dlatego  dostaly głupiego jasia. We wtorek zaczęły na rzadko robić  i do tego na jedzenie się pogniewały. Uczciwy handlarz powinien wziąść tylko 3% A nie 6%

O tym właśnie napisałem post wyżej że skitka ma uzasadnienie tylko świeżo po karmieniu. 

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, nikolas29 napisał:

A u nas odwrotnie. Dwa tyg jak zapisane i jeszcze na 3 czekać każą 

U kogo takie kolejki na odbiór ?

8 godzin temu, nikolas29 napisał:

Byki u Romka do 7,5 max

U którego ? Netto, brutto ?

Edytowane przez AdamRo
Opublikowano
1 godzinę temu, kali2107 napisał:

kentar jak rozliczenie?

Towaru nie widzialem ale wyglada normalnie, dobrze. Cena jak dla rolnika bardzo dobra i wybicia tez pasuja.

Opublikowano

dzięki. Ale szczerze to liczyłem na więcej kg wbc.

Opublikowano
1 godzinę temu, hobbysta82 napisał:

Znasz ten zakład?

U mnie w okolicy malutko kupują i osobiście nie sprzedawałem ,ciut lepiej płacą od rakowa . znajomy sprzedał raz i później znów chciał ale jak przyjechali to coś tam cwaniakowli i wygonił z podwórka 😏

Opublikowano (edytowane)

Ciekawy film odnośnie super opłacalności. A przyjął koszty i tak po niskich cenach. Wyszedł na tym na zero albo i na minus

https://youtu.be/NFVK8lYeOUw

Edytowane przez tomaszmab
Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, tomaszmab napisał:

Ciekawy film odnośnie super opłacalności. A przyjął koszty i tak po niskich cenach. Wyszedł na tym na zero albo i na minus

https://youtu.be/NFVK8lYeOUw

Oglądałem i wtrąciłem parę słów w komentarzu ;) ogólnie głupota trzymać do 30 miesięcy "bo do tyle można" ... No k**wa to tak jak byś wszędzie dawał maksymalne dawki nawozów i oprysków "bo do tyle można" a później płakał że się nie opłaca ..

Edytowane przez Rolnik7343
  • Like 1
Opublikowano
5 minut temu, Ursus932 napisał:

Ale strasznie długo trzyma do 30 miesięcy 😕

Mówił że na dwa lata koszta dzielił to chyba je sprzedał jako dwuletnie

12 minut temu, Rolnik7343 napisał:

Oglądałem i wtrąciłem parę słów w komentarzu ;) ogólnie głupota trzymać do 30 miesięcy "bo do tyle można" ... No k**wa to tak jak byś wszędzie dawał maksymalne dawki nawozów i oprysków "bo do tyle można" a później płakał że się nie opłaca ..

On powiedział coś takiego "przez dwa lata byki trzymamy do 30 miesięcy" 🤔 

Ciekawe co miał na myśli. Ale koszty dzielil na dwa lata 

Opublikowano

czyli to co byk zżarł przez 30 miesięcy dzieli przez 24 miesiące "miszcz" B| nie zapominaj że bym powyżej tych 2 lat zwalnia w przyrostach zaczyna nabierać tłuszczu a wpierdziela nadal tyle samo jak nie więcej

Opublikowano

Panowie znam osobiście tego chłopaczka....

Mieszka ode mnie rzut beretem, jako ciekawostkę dodam ,że po drugiej stronie drogi jest hodowca opasów i tylko z tego żyje, w tej wiosce jest wielu co trzyma opasa i żyją rozwijają się widać jak to nazwał od 7min to DEBILE takie jak i ja.....

Z ciekawszych to młodemu nic się nie opłaca co potrzebuje nakładu pracy.

Z jego wyliczeń mam pewne zastrzeżenia choćby ilość śruty jaki zjada byk,cena jeczmienia podał niską to fakt ale z ilością to już poleciał 

Ile te byki źrą śrutu dziennie?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez _Pawciu_
      Witam. Pytanie jak w temacie. Szukam opinii o tych dwóch odbiorcach. Do tej pory odstawiałem do Biskupca ale po ostatniej sprzedaży jestem delikatnie zniesmaczony. Przedstawiciel obiecywał że dołozy "kilka groszy" do ceny startowej ale oczywiście tak nie było. Przy ważeniu na gospodarstwie i ważeniu przed ubojem waga na każdej sztuce spadła od 50 do 70kg. Może to jednorazowy wybryk? Do tej pory nie miałem z nimi problemu. Lecz teraz rozmyślam nad sprzedażą do Zakrzewskich. Dajcie swoje opinie i przemyślenia na temat tych dwóch firm. Pozdrawiam
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez wjmarcia
      Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć jak podejść do tego tematu. Wiem że mimo że jestem RR to i tak muszę podejść do tego tematu. Czy da się to samemu ogarnąć?
  • Dodaj nową pozycję...
v