Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 godzin temu, kanalia36 napisał:

Kolego co za herezje głosisz!!!!)))) jak kazdy rolnik będzie miał wage to rynku nie będzie, hehhehe 90% handlarzy zwinie manele))))

A teraz zobacz jak jest pięknie przyjezdza Kwiatkowski daje 6,5 za byka HF , potem kowalski -7 zł  a Nowak 8,5. Normalnie konkurencja w Balcerowiczowskim wydaniu))))) A tak przyjedzie Kentar powie ze da 6 zł a następny handlarz juz w innym województwie))))))

Pamiętaj jak maszyna parowa uprzemysłowiła świat tak brak wag u rolników rozwineła rynek pośredników w Polsce)))) w końcu postęp musi być:D

Widzę że ,,rogatego dziadostwa'' się pozbyłeś i poczucie humoru powróciło :):):)

Opublikowano
2 minuty temu, soltys48 napisał:

Ciekawe co by powiedzieli wyzyskiwacze jakby po takiego zajechali na podwórze?

Dziś to mi się waga rozkalibruje u tego chłopa o 300 kilo..😂

• Haha 3
Opublikowano
20 minut temu, hobbysta82 napisał:

A w moje strony to Ty zaglądasz?

Adam chyba jest z twoich stron 😏

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, soltys48 napisał:

Ciekawe co by powiedzieli wyzyskiwacze jakby po takiego zajechali na podwórze?

Ten chociaż  mięsny  to niski jest a jak ladowalismy hf po 1400 kg to ledwo na stara zywcowke wchodziły 

Edytowane przez malorolny121
Opublikowano
8 minut temu, hobbysta82 napisał:

Nie jest. Do nas handlarze bydła nie przyjeżdżają. Ja jako jedyny na wsi trzymam zwierzęta. 

To prawda. W twojej całej gminie jest mniej bydła niż w średniej oborze w gminie sąsiedniej.

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, malorolny121 napisał:

Pytasz bo chcesz sie pouczyć  i tak ważyć  czy zabezpieczyć  przy sprzedawaniu ?

No zabezpieczyć bo nie raz tak sprzedawałem i nie widziałem problemu. Normalnie najpierw samochód puzniej przyczepa dwuosiowa z dyszlem jak u woza.Nic nie napięte to co miało być źle. Zresztą mnie też tak ważyli i ja byłem kierowca i ładunek się zawsze zgadzał z papierami.

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, AdamRo napisał:

To prawda. W twojej całej gminie jest mniej bydła niż w średniej oborze w gminie sąsiedniej.

Bo to jest ekskluzywna okolica. A ja nie mam gospodarstwa tylko posiadłość wiejską.

A co do rozpracowywania to działa w obie strony. 

• Haha 1
Opublikowano
26 minut temu, karolr2 napisał:

No zabezpieczyć bo nie raz tak sprzedawałem i nie widziałem problemu. Normalnie najpierw samochód puzniej przyczepa dwuosiowa z dyszlem jak u woza.Nic nie napięte to co miało być źle. Zresztą mnie też tak ważyli i ja byłem kierowca i ładunek się zawsze zgadzał z papierami.

Jak nie napiety dyszel to nic , ale zazwyczaj waga jest wyniesiona i przyczepa ciagnie . A wystarczy przed wjazdem podniesc na poduszkach i na wadze po zaciagnieciu hamulca poziomowac i juz waga leci w dół.  Tez ponad 20 lat za kółkiem mam wszędzie  gdzie rozważaliśmy samochód z przyczepa trzeba bylo rozczepiac sklad. Ostatni przyklad w Łomży z ziemniakami też  trzeba rozdzielić jak waży  sie odzielnie samochod i przyczepę. 

Opublikowano
1 godzinę temu, soltys48 napisał:

@AdamRo nie podawaj za dużo szczegółów bo kiedy chłopaki Cię nawiedzą 

Już wytyczyłem 40 km 😏 mój kontrwywiad też działa

1 godzinę temu, AdamRo napisał:

Na razie to ja ich mam rozpracowanych ;)

Oj myślę że jesteś jeszcze daleko , co najmniej jedną gmine 😏

Opublikowano

wypierdalam stąd. jeszcze mi teczkę założą. bez odbioru.😂

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez _Pawciu_
      Witam. Pytanie jak w temacie. Szukam opinii o tych dwóch odbiorcach. Do tej pory odstawiałem do Biskupca ale po ostatniej sprzedaży jestem delikatnie zniesmaczony. Przedstawiciel obiecywał że dołozy "kilka groszy" do ceny startowej ale oczywiście tak nie było. Przy ważeniu na gospodarstwie i ważeniu przed ubojem waga na każdej sztuce spadła od 50 do 70kg. Może to jednorazowy wybryk? Do tej pory nie miałem z nimi problemu. Lecz teraz rozmyślam nad sprzedażą do Zakrzewskich. Dajcie swoje opinie i przemyślenia na temat tych dwóch firm. Pozdrawiam
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez wjmarcia
      Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć jak podejść do tego tematu. Wiem że mimo że jestem RR to i tak muszę podejść do tego tematu. Czy da się to samemu ogarnąć?
  • Dodaj nową pozycję...
v