Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Rolnik7343 napisał:

Po cichu ci napisze że po 😁

I co są tam zęby?? 

11 minut temu, krzysztof1987 napisał:

jeszcze napisz czy prawiczek czy już po zabiegu - i już wszyscy będą wszystko o tobie wiedzieli 

Edytowane przez damian007
Opublikowano
2 godziny temu, Piegus napisał:

@TomiAgroKujawy, szkoda że Kanalia nie był taki obliczony jak podejmował decyzję o rozpoczęciu hodowli bydła. To było do przewidzenia, że jak ludzie nawstawiają kupnych cielaków, to będzie się je sprzedawało za bezcen. Sprzedaż towaru, który bazuje głównie na eksporcie nigdy nie będzie stabilna i dla każdego. Przez takich skoczków jak kanalia dziś jest ta zapaść na rynku bydła, która dosięgnęła nawet hodowców ras elitarnych, a dzisiaj najgłośniej  krzyczy bydło się nie opłaca. Sam hoduję świnie, było ciężko i to bardzo, ale nigdy mi przez myśl nie przeszło, żeby psuć koniunkturę innym i przestawiać profil produkcji na np. bydło opasowe. Kanalia ma dużo racji tak jak piszesz, ale skoczkowie, do których należy on sam i aferę leżakową na rynku jest jak jest.

Kolego ja nigdy nie byłem skoczkiem. Świniami zajmuje się od szczeniaka  20 lat  najpierw przez 10 lat hodowałem prosiaki ale kiedy za 25 kg sztuki zaproponowano mi 50 zł przeszłem na tuczniki. Mam cykl zamknięty  i liczyłem koszty 1,5 roku temu  opłacalność wychodziła mi 3,9 netto ( wszystko po cenach rynkowych a nie ze ziarno mam swoje- po za amortyzacją i moją robotą) przy wydajności od maciory 23 prosiąt odchowanych ( w roku 2019r już 24,6 i probuje  podnieś dalej) Każdy odchowany prosiak więcej to zarobek na ok 10-12 zł na sztuce czyli na kg zywca 8-10 gr i zamykam tucz 115 kg tucznika w 500 zł. Dlatego gdy inni dokładali ja co najwyżej za darmo pracowałem. To efekt obecnosci w grupie producenckiej bo najtaniej tucznika sprzedałem po 3,6 netto . Chowam świnie w cyklu zamkniętym bo jakbym miał kupować duna dawno bym walnoł to cholerę. 

A bydłem zajołem się 2012 r mam swoje łąki i tak je kosiłem a cielaki były po 300-400 zł   wiec wydawało mi sie to opłacalne, a dopiero jak w to weszłem to się okazało ze cielaki co rok droższe w szczycie za HF tygodniowego handlarze krzyczeli tysiaka.  do tego ciągle jakaś biegunka i problemy. sprzedałem jeden sort zarobiłem pare stówek wiec kupiłem kolejne cielaki bo rynek miał sie rozwijać ceny rosnąć, a tu kuźwa 8 lat mija a ceny niższe  jak w 2012 r. a koszty coraz wieksze do tego od cholery złodzieji kazdy próbuje cię wydymać a nie kupić bydło. 

Na poprawe stanu rzeczy nie widze rząd ma nas w d*pie i daje przyzwolenie na działanie takim Waleńskim -Piętą oraz niepłacenie w terminie Biernackiemu, nikt oszustwami na wadze się nie zajmuje, 

hodowla bydła to poroniony pomysł  koszty pasz nie współmierne do cen żywca. Na bydle opasowym zarobia tylko ci co mają rasowe bydło miesne ( mamki) i tuczą to na pastwiskach a nie kukurydzą pod wiatą  a to na tym forum praktykuje tylko debrzyna i Yoda oddsadki a reszta zyje złudzeniem zarobku

Opublikowano
29 minut temu, Rolnik7343 napisał:

A ja nie odpowiem złośliwie, w marcu 21

No to Ok. Duzo mi to tłumaczy. Mi tez dobrze sie ,,gospodarzylo” jak ojciec płacił za wszystko😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂 a ja nic nie musiałem tylko mogłem.

• Haha 2
Opublikowano

Czy ja wiem czy takie wszystko ? Jak nieraz słuchałem w szkole ile wydają na imprezy itd i że starzy jeszcze do nich pretensje mają że tyle wołają to ja tylko stałem i duże oczy robiłem jak można tyle kasy przewalić na takie coś 

Opublikowano (edytowane)

Obecnie na etat nie moge iść po mam chorego członka rodziny i musiał bym oddać do domu opieki, dlatego mam dość bydła  przerabiam obore na świnie i tyle  zostawiam maciory   i zamierzam w tym roku do 1000 sztuk sprzedaży dobić.

ostatnio sprzedałem tusze po 730 zł a za bydlaka wemę ok 4500 zł więć jakby kuźwa nie liczyć 6 tuczników  przez 6 miesięcy i masz wiecej kasy jak byk 2 lata.

ps. i na tuczniku obecnie 230 zł zarobku a do byka 750 zł dokładki interes jak cholera

Edytowane przez kanalia36
Opublikowano
9 minut temu, Rolnik7343 napisał:

Czy ja wiem czy takie wszystko ? Jak nieraz słuchałem w szkole ile wydają na imprezy itd i że starzy jeszcze do nich pretensje mają że tyle wołają to ja tylko stałem i duże oczy robiłem jak można tyle kasy przewalić na takie coś 

Bo widzisz oni lub ich rodzicie kasę mieli a ty i twoi rodzicie nie i dlatego cie to dziwiło.

• Like 1
Opublikowano

kolego świnie napewno polecą w dół, a byki napewno nie pójdą w góre na pujście w góre miały 8 lat

Opublikowano

@kanalia36, kredyty na modernizację dzięki świniom spłacisz, to nie będziesz tyle marudził na AF. :D Co do młodych hodowców to daj im się wyszaleć, zapał minie im i bez Twojego marudzenia. Jeden gość w okolicy ma stado czystych LM, ale on nie ma ojca do pomocy i stwierdził, że przy tej cenie likwiduje, bo po opłaceniu pensji i składek pracownika praktycznie mu nic nie zostaje poza stertą gnoju.

Opublikowano
Przed chwilą, Piegus napisał:

@kanalia36, kredyty na modernizację dzięki świniom spłacisz, to nie będziesz tyle marudził na AF. :D Co do młodych hodowców to daj im się wyszaleć, zapał minie im i bez Twojego marudzenia. Jeden gość w okolicy ma stado czystych LM, ale on nie ma ojca do pomocy i stwierdził, że przy tej cenie likwiduje, bo po opłaceniu pensji i składek pracownika praktycznie mu nic nie zostaje poza stertą gnoju.

kolego ja też nie mam ojca od 30 lat jak sobie nie zarobiłem to głoldny szłem spać i wkurzają mnie takie szczeniaki jak jarek który niby sam pracuje  a żyje z kasy tatusia 

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, przemek28_28 napisał:

Bo widzisz oni lub ich rodzicie kasę mieli a ty i twoi rodzicie nie i dlatego cie to dziwiło.

Fajnie takie coś usłyszeć ... ;) a wiesz czemu mnie to dziwiło ? Bo ja nigdy na żadne imprezy nie jezdziłem i nie jezdzę bo nie chce, nawet jak coś w szkole było to ja nie szedłem na to bo nie lubie takiego czegoś, a jak usłyszałem ile przewalają na to to się cieszyłem że nie lubię żadnych imprez, nawet w domu nieraz słyszałem żebym gdzieś pojechał "na zabawę" na co ja od razu odpowiadałem że nigdzie nie jadę

6 minut temu, Piegus napisał:

często ten gnój jest najbardziej potrzebny ;)

Edytowane przez Rolnik7343
Opublikowano
14 minut temu, kanalia36 napisał:

Obecnie na etat nie moge iść po mam chorego członka rodziny i musiał bym oddać do domu opieki, dlatego mam dość bydła  przerabiam obore na świnie i tyle  zostawiam maciory   i zamierzam w tym roku do 1000 sztuk sprzedaży dobić.

ostatnio sprzedałem tusze po 730 zł a za bydlaka wemę ok 4500 zł więć jakby kuźwa nie liczyć 6 tuczników  przez 6 miesięcy i masz wiecej kasy jak byk 2 lata.

ps. i na tuczniku obecnie 230 zł zarobku a do byka 750 zł dokładki interes jak cholera

Nie wiem jak to robisz że za bydlada 4500, ja na średniej partii nigdy nie zszedłem przeliczając na sztukę ok 5500 a i ponad 6tys się zdażało. Podniecasz się tucznikami a jak były po 3zł to na cukierki nie było. Ale spoooko wszystko jezzcze wróci. Sam świnie zlikwidowałem bo były po ile były a zboże drogie to gxzie sens??? A za Mmy cena ok 7.5 netto tragiczna nie jest, może cudów nie ma ale jakos się żyje

Opublikowano

Moi rodzice tez nie mieli kasy, albo mieli ale inwestowali budowali dom, garaż, kupowali ziemie wiec na moje pierdoly nie bylo i znam taka sytuacje. Tylko ja w przeciwieństwie do Ciebie zaczalem chodzić do pracy bo chciałem trochę innego życia, tak jak piszesz imprezy, wyjazdy na urlop. Każdy ma swoje priorytety.

Opublikowano (edytowane)

ale obecnie 6,5 hf miesny 7 zł a max cena w historii za hf 7,5  to tez było 6 tys ale co z tego jak policzyłes wszystko to 5200 koszty 800 zł zysku za dwa lata cyrk

A najniżej jak sprzedałem świnie przez 10 lat to w zeszłym roku 3,6 netto choć wiem ze ludzie sprzedawalo za 3 pośredniką. To cholerna zaraza a w bydle norma puki paskudztwa się nie wyeliminuje to nawet wysokie ceny nie spowoduja opłacalnosci

Edytowane przez kanalia36
Opublikowano
2 godziny temu, TomiAgroKujawy napisał:

Kółko wzajemnej adoracji wciąż w dobrych humorach, po każdej wypowiedzi emotka z roześmianą buźką i beka z Kanalii... I zero jakiejkolwiek refleksji. Trzeba być pier**l...ym, żeby uważać hodowlę za biznes. Ale co wymagać od ludzi, co kupują, jak zresztą Kanalia wspomniał, kombajn za 600 tysięcy i robią rocznie 60 hektarów. Zaraz się odezwą, jak go stać, to uj Ci do tego. Pewnie, mam to w uju, ale krew mnie zalewa, jak ktoś dostaje 6.50 za żywą i próbuje mi wyliczać zysk. Słynny cielak za koszt inseminacji, słoma swoja, to za darmo (sąsiad charytatywnie sprasuje), pracy nie liczymy, bo to lubimy itd. Szlag mnie trafia, niewolnicy z wyboru w XXI wieku. I szczęśliwi, że doj**ali Kanalii. Albo ten Zetor73...coś tam- Z 9 krów naprawdę ziemi sporo nakupujesz... Do zerówki i edukacja od nowa...

Rolnicy- zacznijcie w końcu liczyć, bo nas rozpier...ą w dwa-trzy lata. U mnie w rodzinie (Inowrocław, Bydgoszcz ) nikt nie schodzi poniżej 3000 miesięcznie, a Wy zachwycacie się, że gnój zostaje????!!!! Na Boga, to jest dramat.

Ale chłopie, kto ci cokolwiek każe? Weź te 3000 i miej życie. Nie będziesz musiał patrzeć na forum i czytać tych frajerów co w gównie się dokładają do interesu.

W każdej dziedzinie rolnictwa robią się dołki i górki, i zawsze mechanizm jest podobny: tam gdzie jest górka to zaraz będzie duży dołek bo każdy na to się nastawi. Tak było z krowami mlecznymi, jak mleko kosztowało prawie 2 zł to każdy co mógł stawiał w każdym kącie krowy, byle więcej w basenie było, no i zrobił się dołek jak przyszło płacić za przekroczenie limitu 90 gr a za mleko płacili 87 gr, mało gospodarstw poszło pod młotek?

Było tanie mleko, świnie po niecałe 3 zł (też ile gospodarstw sobie darowało tą zabawę) i rzucili się skoczki na byki, i też przyszedł dołek bo każdy miał cielaka wstawione, minęło 2 lata i masz to co masz. Dla przykładu w okolicy było do wydzierżawienia kilka gospodarstw, bo pierw jedno się nie opłaciło i poszli w drugie, później w trzecie i zawsze byli do tyłu. I właśnie problem jest z tym liczeniem: każdy liczy że to mu się opłaci i potem jest zdziwienie.

Kanalia to nie gada aż tak źle, ale styl którym próbuje swoje racje narzucić jest ciężki do przyswajania i non stop powtarza w kółko to samo i zamiast skończyć z bydlakami to musi wszystkich do tego przekonać by się lepiej czuć. Chociaż ja uważam że i tak dla "mnie" robi dobrą robotę ;)

PS, jeśli robisz to co lubisz, to nie jesteś niewolnikiem. Niewolnikiem jesteś, jeśli robisz za te 3000 i nienawidzisz tej pracy, a idziesz bo rachunki na ciebie czekają...

• Like 4
  • Thanks 2
Opublikowano
6 minut temu, kanalia36 napisał:

ale obecnie 6,5 hf miesny 7 zł a max cena w historii za hf 7,5  to tez było 6 tys ale co z tego jak policzyłes wszystko to 5200 koszty 800 zł zysku za dwa lata cyrk

A najniżej jak sprzedałem świnie przez 10 lat to w zeszłym roku 3,6 netto choć wiem ze ludzie sprzedawalo za 3 pośredniką. To cholerna zaraza a w bydle norma puki paskudztwa się nie wyeliminuje to nawet wysokie ceny nie spowoduja opłacalnosci

wiesz co obecnie nie wiem ale w połowie lispopada sprzedawałem 14szt to po 7,4 netto poszły, a od tego czasu miały być lekkie podwyżki więc wiesz to co mówię ma odzwierciedlenie w rzeczywistości. Jeśli dbasz o hodowlę, to jakoś się kula. Koszty żywienia każdy ma inne, a ewentualny zysk to złożony jest. No ale załóżmy bydło to lipa nie opłaca się ok. To powiedz w co iśc mając 45ha w tym połowa dzierżaw??? bo z ziemi nie wyżyjesz a na etat iść to nie zamierzam??? Świnie??? No proszę Cię....

Opublikowano
5 godzin temu, soltys48 napisał:

Cielaki to juz są, tylko te inne interesy nie wypalaja

Co kupiles po 350 i niema losia co da po 900?

Opublikowano

Cielaki dla siebie, chciałem jeszcze dwa graty kupić-ładowarkę i lawetę.Ładowarki obejrzeliśmy 4 i wszystko szroty.Lawete po którą jechaliśmy -umówione ze sprzedającym co do godziny wziął dziad sprzedał i zapomniał poinformować o tym, no w końcu co to jest 250km w jedną stronę

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v