Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie koles mial 2 lata temu okolo 2 hektarow, nie pamietam odmiany.Kokosow z tego nie bylo w sumie pare zlotych mu zostalo.W tym roku tez wsial ale skosil kawalek kombajnem a reszta stoi do dzis na polu.

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Partyzant85 napisał:

To chyba ładny plon jak na hektar.  Nie pytalem o powiat :D

Wyjątkowo dobry. Sami w instytucie byli zdziwieni i był to chyba rekord Polski. 

9 minut temu, masa24 napisał:

To jak to się zbiera ?

Można kombajnem zbożowym, ale mija to się z celem bo duże straty i jakość kiepska. 

Najlepiej ściąć pokosówką. Później się suszy i młóci. Wtedy jest największą wydajność i jakość, a co za tym idzie i cena. Tylko potrzeba dużo ludzi. Można też same wiechy ściąć i dosuszać w suszarni, a później wymłócić nasiona. 

Edytowane przez sumek666
Opublikowano

A jak zwozisz? luzem ręcznie bo ja tego nie widzę gdzieś czytałem artykuł o tym to gość mlocil nowym kombajnem bardzo ciężko szło i po sezonie kombajn do generalnego remontu

Ale może trzeba mieć do tego specjalny heder

Opublikowano

Zgadza się. Klasyczne kombajny nie nadają się za barszo do tego bo włókno się owija na elementach ruchomych. 

Cały jeden JD jest taki w Polsce.

Ja chce zrobić taka maszynę 

A taka konstrukcją mniej więcej dysponuje Instytut

Opublikowano
1 godzinę temu, sumek666 napisał:

Albo produkcja nasienna albo na włókno ;)

Czyli, robiąc kontraktację pod daną uprawę możesz zawrzeć kontrakt tylko z jedną firmą na określony produkt ( w tym przypadku materiał siewny) bez możliwości zawarcia kontraktu z inna firmą która np. skupuje włókno. Dobrze rozumiem?

Jak planujesz przeprowadzić zbiór?

Opublikowano

Źle rozumiesz. Chodzi o to, że zupełnie inaczej sieje się na materiał siewny i na włókno. Siew na materiał określa ustawa i to dość precyzyjnie. 

Na włókno sieje się praktycznie 3x gęściej i inaczej się nawozu. Dużo więcej azotu żeby roślina szła w zielone części. Dlatego też przy uprawie na materiał jest bardzo mało odpadu. Przy henoli nie praktycznie w ogóle bo nie dość, że mało to jeszcze krótkie skrawki.

Instytutu nie interesuje co zrobisz ze słomą. 

Za rok lub dwa mają też skup słomy konopnej uruchomić jeżeli uda się zmienić ustawodawstwo. 

Opublikowano
3 godziny temu, Roxer napisał:

A stąd, a dokładniej to informacja od IWNiRZ

Screenshot_2019-12-21-19-17-34-706_com.microsoft.office.word.jpg

Jest to dokument ogólnodostępny, jeśli tak to gdzie mogę go znaleźć? 

1 minutę temu, sumek666 napisał:

Źle rozumiesz. Chodzi o to, że zupełnie inaczej sieje się na materiał siewny i na włókno. Siew na materiał określa ustawa i to dość precyzyjnie. 

Na włókno sieje się praktycznie 3x gęściej i inaczej się nawozu. Dużo więcej azotu żeby roślina szła w zielone części. Dlatego też przy uprawie na materiał jest bardzo mało odpadu. Przy henoli nie praktycznie w ogóle bo nie dość, że mało to jeszcze krótkie skrawki.

Odmianę którą zasiejesz będziesz zbierał jednoetapowo?

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, sumek666 napisał:

Nieee... raczej nie. Nastawiony jestem na dwuetapowy zbiór. Chce ściąć wiechy i dosuszać w hali. Następnie wrzucić do kombajnu i wymłócić.

Obiecaj że pochwalisz się kalkulacją jak już wszystko sprzedasz :P

11 godzin temu, pie_23 napisał:

Jest to dokument ogólnodostępny, jeśli tak to gdzie mogę go znaleźć? 

Odmianę którą zasiejesz będziesz zbierał jednoetapowo?

Nie, nie jest to ogólnodostępny materiał. Dostałem w mailu informacje co do programu konopnego od IWNiRZ. 

10 godzin temu, sumek666 napisał:

Nieee... raczej nie. Nastawiony jestem na dwuetapowy zbiór. Chce ściąć wiechy i dosuszać w hali. Następnie wrzucić do kombajnu i wymłócić.

Zawsze myślałem, że różnica w plonie zbiór jednoetapowy/dwuetapowy pochodzi stąd, że konopia po ścięciu jest w stanie pobrać jeszcze soki z całej długości łodyg. Z samej wiechy też da radę, będzie zauważalny przyrost plonu?

Edytowane przez Roxer
Opublikowano

@Roxer kiedy dostałeś tego maila? O jaką odmianę konkretnie chodziło?

Ad. 2.

Nie. Różnica w plonie polega na tym, że konopia bardzo łatwo wypada z wiechy. Kombajn jest bardzo agresywny i wyrzuca ziarna zanim dostaną się do zbiornika. Przy okazji są lekkie więc można je wywiać łatwo. Dużo jest rzeczy, które na to wpływają, ale nie będę tutaj pisał bo można je znaleźć w Internecie, więc szkoda moje to pisania ;)

Opublikowano

Witam. Cena nasion konopi w instytucie odmiany Henola 9-11zł jeżeli spełnią parametry. Mi udało się w tym roku uzyskać prawie 2tony z ha i po 9zł. Koszone kombajnem zbożowym jednoetapowo. Współpraca z instytutem jest ok. jednak trzeba dać też sporo od siebie i dopilnować każdego etapu- płaskonie, zbiór, suszenie, czyszczenie, magazynowanie. Jak z którymś sobie nie poradzimy to będzie dużo pracy i ziarno po 2zł. 

Opublikowano (edytowane)

Myślicie, że w Polsce wprowadza kiedyś mozliwość uprawiania legalnej marihuany/? Czy raczej nie ma co na to liczyć? Troche dziwi mnie wzbranianie się kraju przez takimi uprawami, które są powszechne w wielu krajach ( jak na przykład w Hisznapii) A jak widać, kraj się przez to nie załamał. Moim zdaniem Polska mogłaby wiele na tym zarobić, biorąc pod uwagę wzrastająca popularność marihuany.

Obecnie pozostaje nam jedynie mozliwośc kupienia nasion. Na przyklad tutaj https://nasionamarihuany.pl/

Edytowane przez werteste