Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, od kilku dni mam problem z ciągnikiem marki Same a dokładnie z modelem 76 dorado classic. Problem polega na tym że zapala mi się kontrolka jak na zdjęciu (zdjęcie nie z tego ciągnika tylko z internetu). Kontrolka zapala się zaraz po odpaleniu ciężko działa wspomaganie i po dłuższej pracy na włączonym WOMie przestaje się kręcić tak jak by nie miał siły. Wyjścia hydrauliczne działają dobrze, olej jest (zmieniany 2 miesiące temu), pompa hydrauliczna nie wyje. Nie mam pojęcia co to może być i jaki związek ma WOM ze wspomaganiem, może ktoś z was miał podobny problem lub może coś doradzić. Z góry dziękuję za odpowiedź 🙂

IMG_20190610_144507.jpg.f5612178f46562573172d7ce0e7cbb6a.jpg

Opublikowano

Kontrolka jest od drożności filtra oleju więc może przez to, że zrobiło się chłodno zwiększyły się opory na filtrze i stąd te problemy (choć myślę, że skoro olej był wymieniany to i filtr też jest nowy). W moim Lampo  przy ujemnych temperaturach też kierownica ciężko chodzi ale chwilę trzeba poczekać po odpaleniu i wszystko wraca do normy. Jeśli chodzi o WOM to przyczyną może być właśnie zbyt duży przyrost ciśnienia na filtrze.

Opublikowano

Ciekawe na jaki olej był wymieniony. Na początku w same roller-że jak nie wiedziałem to wymieniłem na taki jak zaleca producent i pierwsza zima po wymianie i kontrolka przez 3-4 min świeciła zawsze na zimnym po odpaleniu. Spuściłem na wiosnę ten olej i  wlałem jak najrzadszy na jaki mnie stać i od lat mam spokój. Niestety już nazwy oleju nie pamiętam, fusha był.

Opublikowano

Filtr oleju też wymieniony ale nie na oryginał może to wina tego. Posiadam ten ciągnik od 2011 i tak miał w zimę przez kilka minut a teraz jest cały czas na wysokich obrotach tylko nie ale po pewnym czasie nie działa wspomaganie. Dodam jeszcze że kilka razy zadziało się przed wymianą (oleju i filtra) tylko że później  był mało używany i po wymianie też kilka razy. Olej bodajrze fusch 10w40 hydrauliczno przekladniowy 

Opublikowano

Jak na rozgrzanym oleju ta kontrolka zapala się to trzeba szukać. Na początek stary filtr wkręć i zobacz co się dzieje. Jak bez zmian to weź stary filtr przetnij, wywal środek, pospawaj go i wkręć i zobacz czy kontrolka się świeci. Jak świeci to smok w skrzyni zapchany lub pompa do roboty. A jak nie świeci to olej za gęsty.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez AdrianFanDeutz
      Gdzie mozna kupic ile kosztuje obciaznik do ciagnika na przedni tuz waga jaka mnie interesuje to ok 800kg
    • Przez Dastan
      W zimie poskładałem silnik Cumminsa, robiona głowica, pompa paliwa, wtryskiwacze, nowe pierścienie blok honowany. Przyczyną remontu była zatarta panewka. Od początku dwa cylindry po odpaleniu bardzo kopcą na jasny gryzący dym dopóki się silnik nie zagrzeje potem to nie występuje. Dodam że przed remontem tak nie było.  Pompa ustawiona na znaki. Silnik ma przepracowane 30mtg i dalej to samo, a liczyłem że muszą się pierścienie dotrzeć, ale nie jestem pewny czy to to bo oleju nic nie ubywa. Jak to zdiagnozować? Może źle pierścienie założone? Ale to by brał olej? Kąt wtrysku?
    • Przez KatarzynaJeziorkowska
      dzień dobry,

jestem pośrednikiem kredytowym i pozwoliłam sobie napisać do Państwa z propozycją finansowania skierowaną do Waszej grupy zawodowej a mianowicie - kredyt dla rolników poz zastaw ziemi na max 15 lat
      max kwota BRAK
      pod zastaw hipoteczny
      uproszczone procedury - do 500 tys na oświadczenie o osiąganym dochodzie
      na okres 15 lat
      szybka decyzja
      bez wpisu do bik
      spłacamy inne zobowiązania do 500k na uproszczonej procedurze, powyżej polisa i zestawienie faktur(bez faktur i przelewów;)) konsolidujemy inne zobowiązania wpisane na hipotece
      w każdej chwili możliwa wcześniejsza spłata bez żadnych dodatkowych kosztów hipoteka możliwa i na domu i na ziemi, itd, itp   zapraszam do kontaktu dkfinanse.spzoo@gmail.com tel 695 588 952 w swojej ofercie mam produkty zarówno dla osób z dobrymi bazami bik jak i złymi cała Polska   pozdrawiam   Katarzyna Jeziorkowska DK Finanse sp. z o.o. wpis do KNF RPK037045
    • Przez Fugeo
      Poszukuję sprawdzonych lamp roboczych ledowych na tył ciągnika.  Na chwilę obecną będą założone dwie. Preferowane z wbudowanym złączem typu AMP. Pierwsze jakie znalazłem to takie:
      https://elmoto.pl/lampy-robocze/4562-lampa-robocza-led-4000-lm-owalna-amp-wesem-kat-60-5905445633354.html
      Mogą być? Mają odpowiednią moc, strumień świetlny i kąt?
    • Przez przemyslaw111187
      Witam
      Mam dwie duże przyczepy Pronar 14 ton ciągnik 150km mam problem z wyjechaniem z kukurydzy po kiprowaniu na bok . Jazda prawie na wprost nie ma możliwości wykręcenia na bok lub zajechania drugi raz.Do tej pory miałem mniejsze przyczepy i nie było problemu
      Może ktoś doradzi jaka kolejność i jaka technika wyjeżdżania?
  • Dodaj nową pozycję...
v