Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Buduje duży budynek gospodarczy i z racji tego rozglądam się za ociepleniem go żeby służył troche jako przechowalnia ziemniaka.  Moją uwagę zwróciły farby, masy termoizolacyjne. Czy ktoś już to stosował i może powiedzieć jak to się sprawdza w użyciu a nie tylko co mówią w reklamach. Rozmawiałem z jednym przedstawicielem handl od tych farb to zapewnia że 2mm grubości zastępuje 15cm styropianu. Koszt takiej farby nie jest mały ale stosowali ją ostatnio na zakładach azotowych w celu ocieplenia rur z gorącym czynnikiem. 

Opublikowano

ciekawe to by styropianu nikt nie stosował , wątpliwe żeby to tak działało , w każdym razie cena pewnie odpychająca , 

A masz nazwę tej farby na stronie producenta będzie pewnie współczynnik przenikania czy izolacji i mozna porównać ze styropianem 

• Like 1
Opublikowano

Ściema. Nie ma takiego materiału na świecie który przy takiej warstwie będzie miał opór cieplny większy niż 15cm najgorszego styropianu. Przy 2mm grubości ta farba nie zastąpi nawet 1cm styropianu. Te farby w teorii mają właściwości refleksyjne (odbijają promieniowanie cieplne głównie podczerwone) ale tylko w specyficznych warunkach. Jeśli chcesz z jakiegoś powodu zmniejszyć warstwę izolacji, najlepszy i najbardziej trwały na obecną chwilę materiał to aerożel - λ 0.011-0.014 (słaby styropian λ 0.040). Są jeszcze panele próżniowe z lepszym oporem cieplnym ale nie żyją długo i cena jest ekstremalnie wysoka. Jest masa wynalazków które w teorii mają bardzo dobre właściwości termoizolacyjne ale wszystko jest mierzone w warunkach laboratoryjnych. W praktyce 99% tych wynalazków się nie sprawdza. Najbardziej ekonomicznie w tym momencie wychodzi ocieplenie styropianem grafitowym λ 0.031-0.033.

Opublikowano
2 godziny temu, malorolny121 napisał:

Buduje duży budynek gospodarczy i z racji tego rozglądam się za ociepleniem go żeby służył troche jako przechowalnia ziemniaka.  Moją uwagę zwróciły farby, masy termoizolacyjne. Czy ktoś już to stosował i może powiedzieć jak to się sprawdza w użyciu a nie tylko co mówią w reklamach. Rozmawiałem z jednym przedstawicielem handl od tych farb to zapewnia że 2mm grubości zastępuje 15cm styropianu. Koszt takiej farby nie jest mały ale stosowali ją ostatnio na zakładach azotowych w celu ocieplenia rur z gorącym czynnikiem. 

Od 12 lat pracuje w farbach. To wszystko ściema, ciekawi mbie coś innego ile razy bedziesz malował na te 2mm farby? Grubość farby mierzy sie w mikronach. Dla przykładu hammerite popularny na rynku daje gwarancje na powłokę przy 70 mikronach, to są dwie warstwy na granicy zacieki gdzie laik tak nie pomaluje. To Ty bedziesz ile razy malował z 30?

Opublikowano
27 minut temu, RU68 napisał:

Równierz nie wierzę w taki wynalazek ale położenie 2 mm przy odpowiedniej gęstości akurat możliwe tyle że 100 l  farby starczy na 50 m2

Musiałbyś mieć typowy ,,budyń” praktycznie pod pace, i musiałbyś nałożyć nie 2mm a 3-4 bo zawsze musi byc nośnik który odparowuje, woda lub rozpuszczalniki. Do tego dochodzą skurcze przy takich grubościach.

Opublikowano

Trzeba dać 200 mikronów to ma wychodzić 1 litr na 2 m kw . z drugiej strony nagrodzona złotym medalem na targach budownictwa. na próbę chcę spróbować w jednym pokoju w domu i zobaczę czy będzie jakaś różnica.

Opublikowano

Troszkę poczytałem farby nie izolują ale odbijają promieniowanie cieplne przypuszczam że mierząc pirometrem jakieś różnice będą ale żeby było to zauważalne dla organizmu bardzo wątpię   ale nigdy nie mówię nie .Gdyby mnie kusiło coś takiego to prosta próba kupuję litr buduję z regipsu dwie skrzynki jedną maluję druga nie do środka po żarówce np 20 wat dziurka na termometr i robię pomiary  proste jak drut i efekty się okażą czy prawda czy ściema 

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, przemek28_28 napisał:

One działają na zasadzie ,,ekranu”. Pamietam ze na jednym z takich wynalazków znalazłem ze podnoszą temperaturę w pokoju o 3-5 stopni Celsjusza. Rozpłakałem sie ze śmiechu.

Może  nie tyle podnoszą co wyrównuja temperaturę sufit /podłoga 

5 godzin temu, przemek28_28 napisał:

Tines megachemie to robi?

5 godzin temu, przemek28_28 napisał:

Tines megachemie to robi?

Kofarb 

Opublikowano

Nieprawdą jest, że farba to ściema tak jak piszą tutaj inni. To znaczy, że nie rozumieją zasady działania tej farby. Po pierwsse to nie jest farba termoizolacyjna tylko termorefleksyjna. Dlatego stosowanie bezpośrednio współczynnika lambda nie ma tutaj zastosowania. Jej działanie jest dwufazowe. Zawarte w farbie mikrosfery zapewniają pewien opór dla ciepła konwekcyjnego, ale najważniejszą fazą działania farby jest odbijanie fal elektromagnetycznych, w tym również fal dalekiej i bliskiej podczerwieni. W ten sposób odbite fale nie wnikają w ściane tylko wracają do wnętrza pomieszczenia i w ten sposób nagrzewają znajdujące się w nich obiekty. To prawda, że temperatura w pomieszczeniu potrafi wzrosnąć od 3-7 stopni C, a oszczędności na paliwie do ogrzewania wynieść około 40%. Znam przypadki gdzie było to nawet bliżej 50% oszczędności. Należy tylko pamiętać, że chcąc uzyskać efekt działania farbę trzeba położyć wewnątrz obiektu a nie na zewnątrz. To nie jest styropian, którego działanie polega na oporze cieplnym i można go stosować od zewnątrz. To jest powłoka termorefleksyjna i musi być skierowana od strony źródła ciepła. Złe opinie na temat tego produktu piszą ci, którzy niewłaściwie go zastosowali.

Najlepiej opisane działanie jest na stronie firmy kofarb.pl polecam poczytać.