Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Nie wiem czy dobrze napisałem ale chyba tak :). Tak jak w temacie.Rudy cwaniaczek zabrał mi już 20stą kurę w tym miesiącu. Co mam zrobić z tym draniem? Psy jednego rozdarły na pół ale w zamian przyszły 2 następne. Jeden pies niestety mi zdechł a właśnie on był najlepszy.Czy pastuch? Czy 380v? A może jakieś miny czy granatniki? Nie wiem już co wymyślać. Musze się go pozbyć bo doprowadzi mój kurnik do ruiny.

Opublikowano (edytowane)

Złap go w klatkę na żywca są takie z miejscem na kurkę . wrzucasz kurę za kratkę a jak lisek chcę się pofatygować żeby sobie kurę zjeść to musi się pokręcić trochę a wtedy się klapa zamyka a potem to sobie robisz z nim co chcesz w miarę własnych upodobań :) Wiatrówka raczej odpada bo z 100 to kupisz jakąś kiepską trzeba mieć dobrego cela i duża cierpliwość . Jak byś go w łeb walnął to mało by mu zrobiło bo ma twardy łeb a po bebechu to trzeba wiedzieć gdzie żeby z włosem nie poszło a taki mały śrut to by mu niewiele zrobił . Lepsza była by dubeltówka ale to trzeba by pogadać z jakimś myśliwym że ,, Jest lisek do odstrzału " No chyba że masz dubeltówkę i wszystkie uprawnienia :)

Edytowane przez Gracka
Opublikowano

Kurki nie są tylko na rosół. Jajecznica pyszna na śniadanko. Jakby kurki wybił to by nie było. Apropo Gracka co to za klateczka? Gdzie mogę ją dostać? Jeśli złapałbym takiego liska to już bym dobrze wiedział co z nim zrobić :)

Opublikowano

Hoduje gęsi, miewałem ten problem dość często. W zeszłym roku usłyszałem od kogoś żeby na ogrodzeniu porozwieszać ciuchy robocze, najlepiej jakieś przepocone koszulki czy bluzy. Lisek poczuje i nie podejdzie. Od tej pory lisa nie było, podejrzewam że właśnie to pomogło. Głowy na ten patent nie daje, ale możesz spróbować, akurat ten wariant nic nie kosztuje...

Opublikowano

Właśnie dziś około 16-tej w odległości jakieś 8 metr. od dziadka rudy wyskoczył z zarośli i porwał kurę. Dziadek mówił że to było tak błyskawicznie że reszta kur nawet się nie spostrzegła nawet kogut, który był z nimi, była to porwana 22 kura .

Opublikowano

Podobno norę trzeba zasypać i potem wbić jakiś gruby patyk i wtedy nie zrobi tam nowej nory.

A jakby spróbować napchać do jakiegoś mięsa gwoździ czy pinezek i rzucić to przy kurniku?

Opublikowano

To z gwoździami to raczej nie pomoże bo co najwyżej tylko pokoje gębę i tyle. Ja jeszcze myślałem o tym żeby mu wrzucić do nory te race dymne co są na krety, przecież to jest trujący gaz to pewnie by się ewakuował.

Opublikowano

U mnie ten problem alaskan szwagra rozwiązał :D psisko spokojne aż miło, tydzień czasu na noc go luzem spuszczałem i już trzy lisy zagryzione spotkałem, ale 25 kur i 3 kogutki poszły w d*p..... :D

Opublikowano

U nas jak lis przyszedł i zabił 12 kur a tylko jedna sobie wziął, to zamówiliśmy specjalna klatę za 300 zł. Ale to nic nie dało wiec przyszedł myśliwiec zaczaił się i zabił drania. A na prąd nie da się złapać, próbowaliśmy, ta kurę co zażarł to położyliśmy na siadkę, ale skubany się nie złapał tylko poszedł bokiem po świeże.

Opublikowano

U nas jak pozagryzał kury i nie zdążył ich zabrać to ojciec wziął Toxanu w strzykawkę i do każdej wstrzykną, ale nie wolno ich dotykać bo lis wyczuje. Potem w czasie żniw aż miło było popatrzeć jak cała lisia rodzina leży martwa w zbożu. :D Można tego sposobu spróbować na innej przynęcie np kawałku mięsa.

Opublikowano

u mnie ten problem alaskan szwagra rozwiązał :D psisko spokojne aż miło, tydzień czasu na noc go luzem spuszczałem i już trzy lisy zagryzione spotkałem, ale 25 kur i 3 kogutki poszły w d*p..... ;[

Ten sposób jest dobry ale pies musi mieć szczepienie na wściekliznę.

Opublikowano

Mam teraz ten sam problem nie po raz pierwszy z resztą ale teraz to już mam dość. kur to już ze 30 poszło do lasu i bierze się za kaczorki, i tak się zastanawiam czy za takie szkody można sie domagać odszkodowania? tak jak np. za wyorane ziemniaki czy owies przez dziki.