Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tyle Ci powiem, że były dwa rodzaje, starsze miały dłuższy niż nowsze od któregoś tam numeru seryjnego,w serwisie wiedza o co lata, tak na marginesie zamienniki to szmelc, lepiej zainwestowac w oryginał, coś koło 1200zl...

Opublikowano

Witam wszystkich .

Pytanie dla zaawansowanych kosiarzy :)

Jak macie ustawiony wiatr na sita ??

wiem ze zależy do jakiego zboża ?? Podajmy wszystkie przykłady .

Załączam fotki

1.w takim przypadku wiatr idzie tylko na górne sito, dolne jest zamknięte

tvjx.jpg

0y26.jpg

2.w tym wiatr wieje tylko przez dolne i dociera też do górnego sita

rg81.jpg

rm8g.jpg

3. w tej pozycji daje tu i tu :) na jakiej pozycji ustawiacie ???

oh9t.jpg

Przy okazji orbitrol do Dominatora 76 pasuje z naszego BIZONA :D :D

Pozdrawiam

Opublikowano

Uziu92 jak masz ustawione klepisko jaka masz szczeline wlotowa i wylotowa przy jeczmieniu ozimym i jarym bo ja jade na 17 mm wlotowa i 5 mm wylotowa

Opublikowano

Pandaa co do mm to Ci dokladnie nie powiem musialbym zerknac na schemat lub pomierzyc ale jeczmien daje na 1 lub 2 otworze na duzej dzwigni, na malej tam co jest 3 otwory nigdy nie zmieniam jej ustawienia , zawsze na srodku, potem ewentualnie kontroluje czy ziarnek nie tnie i czy nie zostawia , jak zostawia i drobne ziarno to sie daaje na 1 otwor, jak ladniejsze grubsze zboze i patrze ze w zbiorniku podcina to na 2 otwor.

Opublikowano

aha to na pierwszym otworze masz 2mm wyjsciowa a na drugim otworze 3mm a ja nie moge wiecej pociagnac niz 5 mm bo pozniej cepy pukaja mi o klepisko

Opublikowano

Bardziej klepisko krzywe. Ja miałem krzywe więc zacząłem prostować, po prostowaniu zaczęło mi coś tykać. Wał nówka jak i inne podzespoły. Przez zimę robiłem remont mam cały środek nowy od A do Z oprócz klepiska.. bo nie było na stanie, a potrzebowałem go złożyć..

Opublikowano

Witam,

Chciałbym odswieżyc temat, czy posiada ktos instrukcje w jezyku polskim do claasa dominatora 76, moze ktos ma ??  pytał ktos wczesniej ale chyba nie dostał odpowiedzi.

Pozdrawiam

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez Nowy81
      Ma ktoś te złomy jeszcze:) .Panowie jaki tu powinien być łańcuch. mam katalog od korb...(w sieci też takie są) i jakby brakowało początku tablicy  31. Poproszę o numer itp.
      Ten wydaje mi się za duży. Nie widzę na nim numerów...
      Ten napinacz z drzewa mocno zużyty, może zastosował ktoś jakieś koło zębate?

• Przez mf390
      Witam, przymierzam się do zakupu i montażu klimatyzacji do Dominatora. Czy montował ktoś i mógłby coś doradzić?
    • Przez MKHarikeen
      Kupiłem Mercatora i mam pytanie jak przesunąć na bok kosz sitowy. Widzę że kosz sitowy z jednej strony ociera o bok kombajnu a z drugiej strony jest trochę miejsca. Widać że tarło już od jakiegoś czasu i tylko w jednym miejscu więc nie wiem czy się tym przejmować.

• Przez MasterRol
      Witam. Mam problem z kołami wariatora młocarnia w Claas Dominator 108 SL. Tzn na tym wyższym jest wyciek przec co spada prędkość obrotów Młocarni. Przy okazji zauważyłem że ten Dolny wariator zatrzymał się w jednym miejscu jak na zdj.... Może na ktoś pomysł co się stało. No i ewentualnie jak to rozebrać bezpiecznie. Pozdrawiam

• Przez RolnikPiotrek
      Witam.

Mam problem z Claasem Dominatorem 66. Pękł mi przewód hydrauliczny i olej oblał cały bok kombajnu, koła, pasy oraz silnik. Czym najlepiej to wyczyścić? Czy można spryskać wszystko pianą aktywną i umyć myjką ciśnieniową? Na co szczególnie uważać podczas takiego mycia?

Druga sprawa dotyczy wskaźnika obrotów młocarni. Czy biały zegar znajdujący się w rogu kabiny pokazuje obroty młocarni? Jeśli tak, to u mnie w ogóle nie reaguje na hydrauliczną regulację obrotów. Od czego najlepiej zacząć szukanie przyczyny? Sprawdzać najpierw licznik, przewód czy czujnik? Jak najprościej zweryfikować, gdzie leży problem?

Z góry dziękuję za wszelkie rady. To mój pierwszy kombajn i dopiero się go uczę, więc każda wskazówka będzie mile widziana. 😊
  • Dodaj nową pozycję...
v