Skocz do zawartości

Zmienne dawkowanie RSM - czy to się opłaca?

Rekomendowane odpowiedzi

• Root Admin
Opublikowano

Witajcie,

czy ktoś z Was próbował na własnej skórze zmiennego dawkowania nawozów azotowych?
Zastanawiam się nad zastosowaniem zmiennego dawkowania RSM.

Mam już opryskiwacz z GPS i bez problemu mogę w nim zrobić zmienne dawkowanie. Jest to uboga wersja zmiennego dawkowania bo cały opryskiwacz daje taką samą dawkę - nie da się niestety zrobić zmiennego dawkowania per sekcja opryskiwacza, bo mój opryskiwacz nie potrafi sterować aż tak dokładnie sekcjami.

Inwestycja w opryskiwacz to jednorazowo 500E za odblokowanie funkcji VRA.

Teraz pytanie, czy ktoś z was stosował mapy dawkowania pochodzące ze zdjęć satelitarnych?

Niby dla testowego pola system wyrysował mi taką mapkę nawożenia - działka ma 11ha.

Przy 11ha i sredniej dawce 220l RSM32 wychodzi oszczedność 450zł

image.png

A jak to jest w praktyce?

Opublikowano

a jak się mają te mapy do rzeczywistości? Kiedyś czytałem jakiś artykuł jak jeden zakład ubezpieczeniowy szacował na podstawie jakichś map obsadę roślin i miało to mieć się nijak do tego co było rzeczywiście na polu.

Opublikowano

Zacząłem testować zmienne dawkowanie na podstawie zdjęć satelitarnych w tym roku wiosna , udało mi się wykonać tal dwa zabiegi i teraz wiem , że na kolejną wiosnę będę stosował więcej map nawet przy nawożeniu potasem czy kieseritem. Też stoję przed dylematem wykupu vra do trimbla lecz chce to użyć podczas opryskow np. Przy nawożeniu dolistnym i sterować dawka tak jak pozwoli na to ciśnienie w belce. Dodam , że mapy testowałem na nawożeniu saletra , gdzie rozsiewacz obsługuje mi mapy w formacie RDS,  a opryskiwacz mam pod isobus czyli pod trimble i tam muszę to wykupić.

• Root Admin
Opublikowano

możesz rozwinąć wnioski?
Mi dziś chłopaki z Trimbla powiedzieli ze do GFXa VRA kosztuje ok 500E.

Skąd mapy z satagro? czy jakieś inne? Mi się nie podoba to, że piszą ze to ma sens dla pól powyżej 10ha a sam mam tylko jedno takie.
Coś zaoszczędziłeś? Po łanie widziałeś ze jest lepiej? Jaką strategię nawożenia przyjąłeś?

Mój rozsiewacz nie ma funkcji zmiany dawki, stąd pomysł tylko na RSM

Opublikowano

Zmienne dawkowanie  powinno się opierać o mapowanie plonu i to ze średniej kilkuletniej  mapy sat są opracowywane na podstawie roślinności lub zdjęć RGB załóżmy że na ciężkiej ziemi z uwagi na  ziemi  były problemy ze wschodami a na drugim końcu na lekkiej nie - zdjęcie sat będzie zakłamywać ten obraz  a już kompletną pomyłką dla mnie jest stosowanie pozostałych nawozów według zdjęć. Dla mnie podstawą jest badanie gleby z kompleksowym opracowaniem i dostosowaniem dawek do zasobności ale to łączy się z produkcją blendingu lub stosowaniu poszczególnych nawozów osobno  . A tak nawiasem to na kawałkach gdzie 35 lat temu pomimo uzupełnianie dodatkowo przez te lata składnika niszowego nadal w badaniach występuje jego niedobór i mapki zasobności niewiele zmieniają się dodam że w tamtych latach zasobności kształtowały się na raczej wysokich poziomach ale gdzie był niedobór P nadal występuje gdzie K również  moim zdaniem typy gleb mają tendencje do wypłukiwania lub uwsteczniania składników i niewiele da się zrobić  

Opublikowano

Mapy z satagro,  co do oszczędności to ciężko mi mówić,  nawet nie liczyłem , bo dość długo męczyłem się aby uruchomić to wszystko w rozsiewaczu. Przyjąłem funkcje jakościową plonu i zmniejszalem dawki na słabszej ziemi, pracowało to super , aż sam byłem w pozytywnym szoku 😉 film jak pracuje moj zestaw jest do wgladu na profilu satagro na fb😎 co do wielkości pól,  to jeśli uda mi się wymienić rozsiewacz na taki , który niezależnie steruje dawka na każdym zsypie i będzie pod isobus to pewnie będę mapowal pola nawet o pow. 4 ha.

Co do kompleksowych badań,  to widzę,  że zasobności pokrywają się mniej więcej podobnie jak na mapach z satagro. Oczywiście masz rację,  że jest dużo czynników,  które mogą zaklamac proces nawożenia lecz np w moim przypadku idzie zawsze ręcznie skorygować dawkę. Dużą rolę odgrywa też możliwość tworzenia map i cena samego programu, to zachęciło mnie do testowania tego rozwiązania. Czas pokaże co będzie dalej 🙂

• Root Admin
Opublikowano

to teraz jakie mapujesz? skoro mówisz ze jak bedzie lepszy rozsiewacz to dopiero wtedy 4ha?

Ja mam duzo działek typu 2-3ha, 5ha i sie zastanawiam czy to ma sens

Opublikowano

Tak jak pisałem zacząłem przygodę z satagro wiosna i długo trwało zanim zrobiliśmy z firmą format RDS na którym pracuje sulky i potem musiałem to uruchomić więc zrobiłem ostatnie dwa zabiegi , ale będę mapowal pola od 35 ha do nawet 2ha jeśli uda mi się wymienić rozsiewacz , bo nie ukrywam że konwertowanie map do RDS trochę trwa 🙂

Opublikowano

Zrobisz mapę w formacie SHP i wejdzie bez problemu tylko potrzebny ten moduł importu map vra 🙂 jeśli jesteś już w programie to przetestuj,  nic Cię to nie kosztuje tylko czas poświęcony na skonfigurowane mapy 

• Root Admin
Opublikowano

dlatego się zastanawiam czy kupić opcje vra, no jakby nie patrzec to 500e,

druga sprawa ostatnia mapa w satagro jest z 23.09 - wiec tak jakby przeterminowana 1.5 msca - jak takie beda wiosną to psu w dusze...

Opublikowano

Co do przekłamań map to na przykładzie kukurydzy odmiana robi różnicę a co najlepsze nawet herbicydy nalistne w porównaniu z doglebowym nawet placowe poprawki  zmienia całkowicie współczynnik mapowania . Jestem fanem wszelkich nowinek i staram się próbować i porównywać wszystko  co się da jeśli zaś chodzi o oszczędności to moim zdaniem większość rolników nie ma poukładanych podstaw typu PH wyników badań gleby pomimo posiadania nie biorą pod uwagę bo łączy się to albo z dodatkowym przejazdem albo zakupem nawozu i innych proporcjach  a już całkowicie pomija się zasobność w mikro a tu można się zdziwić  jak w moim przypadku przez lata nawoziłem cynkiem uważając że kukurydza go potrzebuje a okazało się że zawartość cynku jest na poziomie skażenia a brak np boru  do którego nie przykładałem aż takiej wagi . 

Opublikowano

Dla mnie ważniejsze od oszczędności jest maksymalizacja wykorzystania nawozów  .Bo co nam da 500 kg mocznika przedsiewnie pod QQ jeśli przyjdą obfite deszcze i większość idzie do drenażu -polecam wzięcie próbki  wody   przed i krótko po obfitych opadach wiosną   jestem zwolennikiem podzielenie N na więcej dawek i dopasowywanie do istniejących warunków  

Opublikowano

Oczywiście masz 100 % racji i się zgadzam z Tobą. Punkt wyjściowy to unormowanie pH i badania , ja to wszystko mam i znając pola wiem gdzie mogę nawóz zaoszczędzić i pokrywa mi się to z satagro  🙂 co do badania azotu glebowego wiosna to w moim przypadku wiem , że jeśli zima jest sucha to spokojnie mam dużo azotu , chyba że jest dużo opadów to wtedy pierwsza dawka większa. Mam pola nawożone obornikiem i gnojowica więc myślę że tak szybko składniki się nie wymywaja bo są zatrzymane. Co do aktualizacji zdjęć to wiosna wchodzą one bardzo często,  są nawet przy dobrej pogodzie zdjęcia co 3 dni , teraz jest gorzej bo jednak pogoda nie pozwala na zrobienie zdjęć 

• Root Admin
Opublikowano

Wracam do tematu. 

Robię mapę pod rsm w rzepaku. Chciałbym średnio dać 180kg N czyli 450l rsm32. Dawka jakościowa, średnia daję 450 - a jakie powinienem wpisać min i max po ile % od średniej? Jaki na to jest najlepszy model?