Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Spokojnie Panowie :) temat był o zestawach naprawczych i o niepokojąco dużym zużyciu oleju silnikowego w nowym silniku, a znowu zeszło wszystko do tego który olej jest najlepszy. Żyjemy w czasach gdzie jest masa olei silnikowych, w różnych cenach i różnej jakości, więc każdy znajdzie coś dla siebie, nie ma sensu drazyc tematu. 

Edytowane przez Facundoo
Opublikowano

Kilka lat temu załozyłem  nowe zestawy naprawcze do 3512 z pierscieniem pod swożniem-ale nie pamiętam czy 4 czy 5 wszystkich pierscieni .Zrobione już 3 tys mth .Silnik chodzi ok nie bierze nic oleju-ciagnik ostatnie lata do opryskow i lekkich zadań.Sprężarka może ciągnac olej i pompować do ukł pneumatycznego .

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, krzysiek1979 napisał:

Kilka lat temu załozyłem  nowe zestawy naprawcze do 3512 z pierscieniem pod swożniem-ale nie pamiętam czy 4 czy 5 wszystkich pierscieni .Zrobione już 3 tys mth .Silnik chodzi ok nie bierze nic oleju-ciagnik ostatnie lata do opryskow i lekkich zadań.Sprężarka może ciągnac olej i pompować do ukł pneumatycznego .

Sprężarka odpada :) jest założone koło rozlaczne więc jest wyłączona. Powiedzcie ile oleju dolewacie między zmianami? 

Edytowane przez Facundoo
Opublikowano
Dnia 11.10.2019 o 22:34, Facundoo napisał:

Pewnie tak zrobię, jak radzicie. Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie silnika Perkins, a nie chce zakładać nowego tematu. 

Wujek dwa lata temu robił też kapitalke swojego 3P w POM-ie w Tyczynie. Ciągnik obecnie ma coś chyba ok. 500mth. Z tego co mówił to zaczął mu ubywać olej w silniku przy kosiarke rotacyjnej, mówił ze jak kosi 4-5godzin na 3 biegu, obroty 1800 min to następnego dnia musi dolać ok. 0,5l oleju. Podobno gdy w czasie koszenia zostawi go na chwilę zeby sobie pochodził na wolnych obrotach to z odmy leci biały dym o zapachu spalonego oleju tak samo jak z korka wlewu. Ciekawe jest to, ze od ostatniego pokosu zrobił 60 mth i dolal raptem 0,3 l oleju silnikowego. Co o tym myślicie? Spotkał się ktoś z taką sytuacją? Wiem, ze traktor nie ma zadnych wyciekiw i chodzi na turdus ie 15w-40 a olej zmienia przed i po sezonie. 

Pom Tyczyn to Wielcy oszosci sprowadzaja masowo waly korbowe z Indii i sprzedaja w Polsce chwalac sie ze to oni je produkują i ze zekomo sa azotowanie znajomy tam pracował i tak mówi kilka przypadkow u nas pekniecia walu z pom Tyczyn Bardzo Watpie zeby Ten remont w twojego wujka ciagniku byl na dobrych czesciach i rzetelnie zrobiony pewnie wszystko z Indii poszlo i teraz problem po 500mth

Generalnie polecam do tych silnikow wal korbowy Andoria Andrychów Azotowany, Panewki bimet orginalne zestawy napraacze Mechle krotoszyn i tloki Gozyckie Perszcienie prima ludz glowica Ursus Chelmno Koncowki Wtryskow WZM mielec  Wazne zeby bylo wszystko dokladnie umyte przed montazem szczegulnie wal korbowy i kanaly olejowe w wale i magistrali olejowej pozostalosci opilkow po obrubce moga zrobic duze spustoszenie Mamy z ojcem na koncie kilkanascie silnikow perkinsa i chodza niektore maja juz po 8 tys motogodzin i bez zarzutu chodzą