Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Panowie mam takowy siewnik kupiłem go nie dawno , mam kilka pytań odnosnie tej maszyny pierwsze co ile obr koła na hektar ten siewnik robi , czy ktoś posiada tabele wysiewu do niego i gdzie znajdę oryginalne lejki do redlic bo szukam i znaleźć nie mogę , a mam problem taki ze są takie rurki jak od odkurzacza i gdy ustawie ładnie docisk wszystko fajnie ( docisk hydrauliczny) ale gdy dojeżdżam do uwrocia i muszę podnosić to zdziera mi lejki i trzeba robić tak ze docisk podnosić i dopiero cały siewnik , strasznie to wkurw.. jest , i prosiłbym jakiegoś właściciela aby mi podał dłuygosć lejka to bym może sklecił coś od poznaniaka a jak nie to dorobię łańcuszki ( ograniczyć)  żeby mi nie zdzierało tych lejków za pomoc serdecznie dziękuje

Opublikowano

Witam jeszcze raz wedlug tabeli wysiewu ustawienie 521 do pszenicy ma wyjs ok 300 kg na ha zrobilem probe krecona i wyszla mi 1t na ha obliczylem ilosc obr kola na hetar wyszlo mi 55 a obliczylem to tak 100/3/0.6  obwod srednica kola 60 cm i ja juz zglupialem z tym siwnikiem , bardzo bym prosil czy to tak ma byc czy zle licze ? Kg na ha zrobilem tak ze zasowki zamknąłem i zostawilem jeden lejek z tego jednego lejka wyszlo 0.40 kg pomnozylem przez 25 ilosc lejkow i jeszcze raz przez 100 pomnozylem i nie wiem czy ja zle licze ? 

Opublikowano

60 cm to średnica a nie obwód jak nie umiesz wyliczyć obwodu to zmierz metrówką koło po obwodzie i policz ile razy musi się obrócić aby pokonać drogę ok. 33m i przy szer. siewnika 3m będzie to 1ar.i tyle razy kręcisz i to co wyleci z siewnika mnożysz razy 100 i masz ilość na 1 ha Prościej się nie da tego wyjaśnić

55 obrotów koła to myślże to jakieś 2 ary anie 1ha

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez bolek1521
      Witam. Zamierzam kupić siewnik zbożowy mam możliwość zakupu takiego sulky jak na zdjęciach spotkał się ktoś z takim sprzętem i może podzielić się opinią czy warto 

• Przez TomaszDawca
      Witam,
      Mam problem z siewnikiem Pom Brodnica Jota Z grupa krukowiak.
      Skrzynia nie utrzymuje normy wysiewu. Na próbie kręconej za każdym razem wychodzi inaczej. Wymiana skrzyni w niczym nie pomaga, gdyż na siewniku jest już zamontowana 4 taka sama skrzynia w przeciągu 4 sezonów w ramach gwarancji przez serwis) i cały czas to samo. Problem nie został usunięty (ewidentnie wada fabryczna przekładni). Gwarancja się skończyła. Producent (Krukowiak) umywa ręce. Mogą sprzedać nową skrzynię i tyle (3300PLN brutto). 
      Moje pytania są następujące:
      Czy jest ktoś na grupie kto posiada taki siewnik?
      Czy jest ktoś kto posiada taki siewnik i ma podobne problemy?
      Czy jest ktoś na grupie kto posiada taki siewnik i się z nim uporał?
      Jaką inną skrzynie można by zamontować do tego siewnika? (Przekładnia po lewej stronie siewnika)
      Czy jest ktoś na grupie kto nie może sobie poradzić z takim siewnikiem i chciałby może nawet drogą sądową uporać się z producentem?

• Przez kuba12343
      Jaka jest różnica w tych grabkach w siewniku amazone D8, które lepsze?

• Przez PiotrKaliski
      Witam, co sądzicie o tych redlicacg talerzowych? Czy warto montować? Cena 280zl. Siewnik amazone d7

• Przez paktofonikas1987
      Czy w kazdym siewniku mozna ustawic sciezki ?Bo mam jakis stary duzy (5 lub 6m) siewnik z kutna i chcialbym zaczac robic sciezki pod opryskiwacz z belka 12 m.I nie bardzo wiem jak to zrobic. Moglby ktos pomoc?
  • Dodaj nową pozycję...
v