Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich mam problem ze swoją  forterrą 11441 mianowicie nie jedzie na biegach a na polbiegach normalnie . Problem zaczął się przy orce pod górkę w pewnym momencie zaczęła zwalniać i stop dzwigam pług i nie dźwiga polbiegi tez nie działały  dopiero gdy zjechalem na równe wrocily polbiegi ale biegi juz ni 

Opublikowano

Kolego Mariusz oleju jest zalane do górnego stanu a nawet wiecej 7 litrow ponad maxa bo mieszkam w górach dodam że był wymieniany nie całe 45 mth temu pompa też była nowa zakładania 

Opublikowano

Ciągnik w zimie miał robiona skrzynie tarczki  sprzęgło pompa niby wszsto miało boć ok jak go kupowałem z serwisu A teraz ręce umywają  na poczatku byl serwisant bo ehr nie dzialal niby sie zapowietrzal bo góry itd gdy zapiąłem maszyne okazalo sie ze jak stoje pood gore to WOM sie nie włączy tym razem traktor na lawecie do serwisu niby coś z elektryką problem na chwilę zniknął i teraz przy orce pod górę nagle przestał działać podnośnik a po chwili biegi i pol biegi jak by cos slizgało po zjechaniu na równe polbiegi są ale bieg dalej slizga ehr tez działa 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Kolego ,problem z półbiegami i WOM-em , podczas jazdy pod górę ,był już  poruszany na tym forum  . Pompy hydrauliki w tych modelach zasysają olej z dna skrzyni biegów poprzez rurę ,która przechodzi poprzez korpus do tylnej części ciągnika . Problemy pojawiały się jak ta rurka wyleciała z gniazda

Poczytaj tutaj :https://www.agrofoto.pl/forum/topic/79633-zetor-9540-problem-z-hydraulika-podczas-jazdy-pod-gore/page/2/

Edytowane przez DarekD
Opublikowano

Tak kolego ale tu jest problem z biegiami jak dodajesz gazu to jedzie jedna prędkością na kazdym biegu a jak mu dam pierwszy polbieg to jedzie normalnie i nic nie slizga A drugi redukuje i też działa prawidłowo 

Opublikowano

W ursusie 1224 jest taśma którą można wyregulować i czasem pomaga A w tym to nie wiem co jest i jak działa bo nie rozbieralem nawet nie wiem od czego zacząć 

Opublikowano
7 godzin temu, Bartek933 napisał:

Przecież tak jest mechaniczny popychacz. Przynajmniej w mojej która ma sterowanie pneumatyczne nowsze mają na olej

Nowsze to mają na prąd chyba.O jakim ty piszesz popychaczu,jeśli chodzi ci o tą dzwignię na pokrywie to steruje ona rozdzielaczem.Ważne jest to co jest w środku skrzyni.Jeśli nie działają pełne biegi to znaczy że jest poślizg tarczek na wzmacniaczu bo jest za niskie ciśnienie.W tym ciągniku jest dwustopniowy wzmacniacz i jeśli dasz na 1 zwolnienie to ciśnienie rośnie i dlatego jedzie lepiej a najlepiej jest na drugim zwolnieniu  bo wtedy bo wtedy w ogóle nie potrzeba ciśnienia wystarczy dobrze wyregulowana taśma którą zaciska sprężyna.

Opublikowano
5 godzin temu, krzysztofz14 napisał:

Nowsze to mają na prąd chyba.O jakim ty piszesz popychaczu,jeśli chodzi ci o tą dzwignię na pokrywie to steruje ona rozdzielaczem.Ważne jest to co jest w środku skrzyni.Jeśli nie działają pełne biegi to znaczy że jest poślizg tarczek na wzmacniaczu bo jest za niskie ciśnienie.W tym ciągniku jest dwustopniowy wzmacniacz i jeśli dasz na 1 zwolnienie to ciśnienie rośnie i dlatego jedzie lepiej a najlepiej jest na drugim zwolnieniu  bo wtedy bo wtedy w ogóle nie potrzeba ciśnienia wystarczy dobrze wyregulowana taśma którą zaciska sprężyna.

No A jak wyregulowaćta taśmę i co z nie działającym podnosnikem pod górę

Opublikowano (edytowane)

krzysztofz14 - nie wprowadzaj w błąd !!!! Nie ma tu żadnej sprężyny sterującej taśmą .

Pełny bieg odbywa się bez podawania ciśnienia do wzmacniacza . W koszu jest sprężyna talerzowa która dociska tarczki -najprawdopodobniej to jej wina .

Taśmy w tym modelu się nie naciąga - są jedynie trzy śruby do centrowania ,ale ich nie ruszaj .

Odnośnie podnośnika -to już Ci napisałem gdzie szukać przyczyny .Może być tak ,że jak rozbierali przystawkę z pompami to odwrotnie założyli tulejkę napędzającą pompę podnośnika i też będzie ciągnąć powietrze zamiast oleju- miałem tak u siebie . Ciśnienie możesz zmierzyć po odkręceniu korka na mikropompie ma być od 10,5 do 13,3 atm. przy 800 obr/min silnika .  Na pełnym biegu  i wyłączonym sprzęgle WOM nie będzie ciśnienia w układzie -sprężyna sama dociska  tarczki

Edytowane przez DarekD