Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Posiadam Zetora od kilku lat i od samego początku tak z nim było że na pusto po wciśnięciu gazu w podłogę osiąga około 2000 obrotów jednak pod obciążeniem w pługu lub gruberze gdy ma ciężko to Max 1800 obrotów lub 1700. czasami przydałoby mu się troszkę więcej gdyż potrafi go przydusic przy wciskaniu pługa na końcu pola lub po wjeździe w bruzde lub gdy ciągnie 2 hl i można bujnąc na jedynce lub dwójce do 1800 obrotów i po zmianie biegów schodzi nisko na obroty gdzie ma mniejszy moment i wiadomo nawet gdy wciśnie się gaz w podłogę to nie dostaje na pompie i silniku pełnej mocy i zanim się bujnie i wejdzie na obroty to troszkę zejdzie. z mocą i uciągiem nie ma problemu daje sobie radę tylko brakuje pod nogą więcej gazu żeby była większa moc w pewnych momentach. silnik po remoncie 2 lata pompa nie ruszana odkąd kupiony gdyż pali dobrze nie kopci. czy można to jakoś podkręcić wyregulować aby jednak pod nogą tego gazu i obrotów było więcej?
Opublikowano

Zdejmij przegub kulowy z cięgna dźwigni "pedału gazu" i sprawdź czy ciągnąc ręką za dźwignię osiągniesz wyższe obroty niż pedałem gazu wciskając do podłogi. Może wystarczy skrócenie cięgna.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez Snuff
      Witam szukam najlepiej wszystkich momentów dokręcania w silniku Zetora 8011  ponieważ kupiłem nowy wał i robię mały remont dołu bo ciśnienie wynosiło zero
      pytanie jeszcze wał podpisany Ursus c-385 pasuje do Zetora 8011 tak? Pytam dla pewności bo słyszałem że momenty dokręcania w zetorze są troszeczkę inne niż w ursusie i ciekawi mnie dlaczego

• Przez Dzigit189
      Witam .
      Takie pytanie mam. Czy w zetorach 8011 i pochodnych montowane były wały korbowego z ciężarkami ?
      Mam okazję kupić taki nominalny ale nigdy się z czymś takim nie spotkałem jak dotąd akurat w tych traktorach 
    • Przez Kmiecio
      Witam.

Mam taki oto problem. W moim Zetorze jeżeli rozgrzeje się olej w skrzyni biegów przy ciężkiej pracy zaczyna "gwizdać" i zaczyna się świecić jakaś kontrolka. Napęd ciągnie, myślę że ta kontrolka jest od wzmacniacza momentu bo jest podłączona pod jakiś czujnik w skrzyni biegów. Co może oznaczać to "gwizdanie"?? Czy winą może być mikropompka?

Proszę o jakieś porady. Może ktoś miał do czynienia z taką sytuacją lub wie dlaczego tak się dzieje??
    • Przez bubel500
      Witam.Przy wymianie uszczelki pod głowicą w Zetorze 8045 zauważyłem, że są zablokowane trzy otwory (kanały wodne) przez uszczelkę, chociaż wszystkie kanały pasują ze sobą między głowicą a blokiem. Dlaczego tak jest?
    • Przez ursusikc330m
      Witam,mam pytanie czy ma ktoś namiary na jakiś sklep z częściami do silnika Zetora 18345?
  • Dodaj nową pozycję...
v