Skocz do zawartości

Variant 180 - domykanie (ryglowanie) haków tylnej klapy

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam,

Zerknijcie proszę czy haki w Variantach 180 ryglują się u Was do końca (do samego dołu)? U mnie wygląda to jak na fotkach (przy maksymalnym wsunięciu siłowników od zamykania klapy).

20190706_160703.jpg

20190706_160639.jpg

Opublikowano

Zgadza się, że nie otworzą się. Ale w ciągniku puszcza u mnie trochę rozdzielacz i przy dłuższym prasowaniu jednego bala potrafi się hak otworzyć. Faktycznie są trochę luzy na sworzniach.

Będzie trzeba chyba dać do regeneracji rozdzielacz. Prościej to zrobić niż bawić się z usuwanie luzów.

Opublikowano

Raczej nie, hydraulika idzie prosto z ciągnika ale żeby podnieść hak do góry musisz użyć rozdzielacza. Z tym że jeśli hak się podnosi to tak jakby z ciągnika szło ciśnienie na siłownik. 

Opublikowano

Tam nie ma ciśnienia a przynajmniej nie powinno być jeżeli ten rozdzielacz przy prasie na wajhe działa poprawnie. Nie powinno też nic puszczać. Popatrz na te rolki, bo jakieś powykrzywiane, nie kombinuj z ciągnikiem bo u mnie rozdzielacz popuszcza a klapa nigdy nie otworzyła się a ta haki tez nizej nie schodzą.

Opublikowano (edytowane)

Prasę ciągam Deutzem DX 6.30 W ciągniku rozdzielacz puszcza na pewno. W sumie haki otworzą się po kilku min nawet przy pustej wyłączonej prasie (podczas transportu).

To radzicie co sprawdzić pod kątem szczelności - rozdzielacz (ten z dźwignią to luzowania pasów), czy siłowniki od tylnej klapy?

W sumie żeby sprawdzić czy to nie wina rozdzielacza w ciągniku, to mogę zaryglować komorę i odpiąć węże od ciągnika. Będzie wiadomo, czy winny jest ciągnik, czy prasa.

Rolki od ryglowania się OK - to fotka daje takie złudzenie. Poza tym są brudne (łańcuchy strasznie chlapią olejem).

Edytowane przez Xeon
Opublikowano

Otwórz komorę i zabezpiecz ja, jak opadnie to znaczy że winny jest rozdzielacz przy prasie. Ewentualnie może linki są rozregulowane na sekcji hydrauliki od prasy i może delikatnie przepuszczac olej. Chociaż wątpliwa sprawa, ale jeśli siłownik podnosi się do góry yo znak że skąds dostaje oleju żeby go podnieść 

Opublikowano

Opadnie, co prawda bardzo wolno (kilkanaście cm/24h). Czyli rozdzielacz...

Da się go zregenerować samemu (wymiana jakichś oringów...), czy trzeba komuś oddać (mam mam 50km do Tucholi - tm zajmują się hydrauliką siłową)?

Opublikowano

Zrobiłem inny test... Podniosłem klapę i zablokowałem na rozdzielaczu. Następnie odpiąłem węże od ciągnika (pasy nie były popuszczone). Siłowniki od klapy po 48 godzinach wsunęły się jakieś 5mm. Ciśnienia na przewodach, które podpina się do ciągnika nie było. Wychodzi na to, że w prasie rozdzielacz jest szczelny. Podejrzewam, że przepuszczają siłowniki od klapy.

Zrobiłem też podobny test, ale w drugą stronę, mianowicie... Zaryglowałem hakami klapę i odpiąłem węże od ciągnika (rozdzielacza nie blokowałem). Po 24h  haki trochę się uniosły. W wężach także nie było ciśnienia. Czyli wychodzi na to, że tu także siłowniki przepuściły olej na manszetach.

Opublikowano

Wjeżdża i leci. Nigdy nie miałem z tym problemu w czymkolwiek. Jedyny problem mam z klapą ale jestem w trakcie naprawy. Musze wymienić, ewntualnie zregenerować jeden siłownik podnoszenia. Pierwszy raz mam z takim czymś doczynienie- siłownik zacina się w środku.

Opublikowano

Ta prasa idzie jak dzik w kukurydzy. Oczywiście jak jest wszystko sprawne i dograne. Jedyne co ona lubi to dosyć wysokie obroty wałka i raczej dużo koników. Jeszcze nigdy nie było u mnie żeby bela się zatrzymała czy inne tam historie.