Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Wiem że jest kilka takich tematów na forum ale każdy mówi co innego chciałbym postawić nowa obore, posiadam 40 ha ziemi i 15 ha dzierżawy, czy dam radę wykarmic z tego 60 sztuk mlecznych Hf + młodzież? 

Słoma mi nie potrzebna bo obora byłaby na karcie, a pasze tresciwa to albo będę kupował pełnoporcjową albo jeśli będzie taniej to zboże i sam śrutowal. 

Ale najważniejsze jest to ile jest mi potrzebne hektarów na takie stado? 

Z góry dzięki za odpowiedź 

Opublikowano
38 minut temu, Krystian6830 napisał:

obora byłaby na karcie

To chyba wszystko wyjaśnia ? :D

Ach ten czas wakacji ...

Opublikowano
8 minut temu, zetorki12 napisał:

To chyba wszystko wyjaśnia ? :D

Ach ten czas wakacji ...

Karta jak karta wiadomo o co chodzi;-D ale ja całe życie myślałem że zwierzęta to potrzebują określonej ilości paszy a nie hektarów ;-D

Opublikowano (edytowane)

Tak jak kolega wyżej mówi, i jak klimat dalej będzie szedł w kierunku takich susz to zobacz jakie mogą być wachania w ilości zebranych pasz, czy nie trzeba będzie z biegiem czasu miec wiecej ha by wykarmić te sztuki, bo już sie robi nieciekawie co roku. Ja liczyłbym max 70 -80 sztuk całe stado na 55 ha. 

Edytowane przez arturwojtowicz
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Krystian6830 napisał:

Wiem że jest kilka takich tematów na forum ale każdy mówi co innego chciałbym postawić nowa obore, posiadam 40 ha ziemi i 15 ha dzierżawy, czy dam radę wykarmic z tego 60 sztuk mlecznych Hf + młodzież? 

Słoma mi nie potrzebna bo obora byłaby na karcie, a pasze tresciwa to albo będę kupował pełnoporcjową albo jeśli będzie taniej to zboże i sam śrutowal. 

Ale najważniejsze jest to ile jest mi potrzebne hektarów na takie stado? 

Z góry dzięki za odpowiedź 

Widać że młodzież w wakacje się nie ma co robić. Valtra t214 z poprzednich wakacji zakupiona?

Edytowane przez gregory81
  • Haha 1
Opublikowano

Nie wyskakuj mi tu z rządą młodzieżą po prostu myślę rozwijać gospodarstwo, czy jest w tym coś złego? 

A o tej valtrze pisałem nie w tamtym roku tylko chyba 2 tygodnie temu. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Krystian6830 napisał:

Nie wyskakuj mi tu z rządą młodzieżą po prostu myślę rozwijać gospodarstwo, czy jest w tym coś złego? 

A o tej valtrze pisałem nie w tamtym roku tylko chyba 2 tygodnie temu. 

Pytałem ile masz bydła ? Takie konkrety podałeś ze nie dziw się że się śmieją 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Krystian6830 napisał:

Mam 30 sztuk dojnych oraz 20 reszty

No jak masz połowę tego co chcesz mieć  i nie wiesz czy Ci objętościowych starczy to kto ma wiedzieć? Chyba proste liczenie

Edytowane przez krzychrol