Skocz do zawartości

Sprężarka klimatyzacji Renault 155.54

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , moje pytanie dotyczy sprężarki klimatyzacji Renault 155.54 a właściwie gniazd diagnostycznych , na sprężarce są napisy SUC oraz DIS , do sprężarki są wkręcone dwa zaworki do napełniania klimy ale niestety z gwintem , mam redukcje kątowe które umożliwią podpięcie się pod stację serwisową niestety nie wiem pod który zaworek podpiąć złącze od niskiego i wysokiego ciśnienia , wszystko działa tylko trzeba dobić czynnika chłodzącego , jeżeli ktoś ma taki traktor z klimą to był bym wdzięczny za informację , pozdrawiam

IMG_20190626_144718.jpg

IMG_20190626_144644.jpg

Opublikowano (edytowane)

kolego wysokie ciśnienie cieńsza rurka czyli HP(DIS) to nie gniazda diagnostyczne tylko porty serwisowe

jaki czynnik dobijasz i na ile kg. jak dobijasz r 134 to trzeba trochę przerobic ten system bo jak nabijesz na ciśnienia to ze sprężarki będzie się lało

Edytowane przez macherr
Opublikowano
1 godzinę temu, RAFALW napisał:

To fabryczna klima , co radził byś zmienić , przerobić ?? Mam czynnik i zestaw do nabijania klimy , chciałem dobić tak jak piszesz na ciśnienie tylko nie wiem ile ma być na niskim i wysokim , czy radził byś raczej podjechać żeby nabili??

Opublikowano
Dnia 26.06.2019 o 16:39, macherr napisał:

kolego wysokie ciśnienie cieńsza rurka czyli HP(DIS) to nie gniazda diagnostyczne tylko porty serwisowe

jaki czynnik dobijasz i na ile kg. jak dobijasz r 134 to trzeba trochę przerobic ten system bo jak nabijesz na ciśnienia to ze sprężarki będzie się lało

Co radzisz???

Opublikowano (edytowane)

w 155.54 były dwa typy zależnie od rocznika starsze na gaz r 12  nowsze na r 134 zobacz na tabliczce sprężarki  powinno pisać na jaki jest gaz jak to sprawdzisz to potem można myśleć co dalej a gazu r 134 powinno być 1 kilogram ale jak nabijesz do starego typu nowszego gazu (r 134 )to nie uzyskasz prawidłowego ciśnienia pracy jak nabijesz na ciśnienia to gaz będzie się rozprężał nie tam gdzie powinien a ze sprężarki będzie lała się woda oczywiście spadnie sprawność układu i można uszkodzić sprężarke aby to działało prawidłowo należało by wymyć układ wymienić oringi filtr  zawór rozprężny i olej a jeżeli chodzi o serwisy klimy to rzadko kto wie jak to zrobić a jak wie to nie chce się mu w to bawić no chyba że już nie ma co robić ale tacy co wiedzą jak to zrobić to na pewno mają zajęcie

Edytowane przez macherr

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez Kamilmok
      Z racji tego ze zakupiliśmy przyczepę 8 tonową to zastanawiam sie czy ten nasz zaczep górny który zaczepia się w miejsce łącznika bedzie napewno bezpieczny ? mocowany na 6 śrub jakoś średnio mi się podoba 

czy lepiej kupić całą konsole zaczepową ? jak myślicie ? 

• Przez Pawel507366
      Renault cergos 340
      Slabo działa wspomaganie
      Na niskich obrotach  miga kontrolka  niskiego cisnienia oleju w skrzyni i po tej akcji czasem samo włącza się przedni napęd 
      Pompa  wymieniona 3 lata temu i nic nie zmieniło  ostatnio wymieniłem cały olej na nowy fusch  wymieniłem orbitrol chciaz stary założyłem do kombajna i działa idealnie  wiec sam nie wiem co jeszcze może być problemem 

• Przez agrocase4220
      Witam. Mam problem z temperaturą w renault 103 14 tx.
      Problem polega na tym, że raz termostat się otworzy raz nie. Termostatów wymieniane było kilka i za każdym razem problem na chwile ustępował. Korek chłodnicy mam nowy, pompa, chłodnica wszystko nowe. W ciągniku mam zamontowana nową nagrzewnicę w kabinie na samym dole. Zauważyłem, że jak nie chce się włączyć obieg to i nagrzewnica nie grzeje. Ciągnik był odpowietrzany wielokrotnie. Coś jest z zapowietrzaniem układu. Czy może być to przez nagrzewnicę? Co jeszcze może mieć wpływ na to, że układ się zapowietrza?
    • Przez macherr
      Renault z 3 półbiegami sprzęgło szarpało przy każdym ruszeniu, nowa pompa trzy sekcyjna, nowe tarcze w skrzyni, ciśnienie na bloku zaworowym wyregulowane 23 bary, nowy olej ,nowe filtry skrzyni , sprawdzony potencjometr sprzęgła , sprawdzone wszystkie połączenia , sprawdzone cewki a sprzęgło dalej szarpało. Napisze bo może ktoś ma taki sam problem. Rozebrałem  zawory proporcjonalne ( rozkręca się je od środka ) i wcale nie były zacięte tam gdzie pracuje tłoczek w oleju lecz  zacięty był tłoczek ten który pociąga cewka  znajduje się wewnątrz za  popychaczem.  Cienki śrubokręt, nafta, godzina ruszania i tłoczek zaczął pracować lekko ( a już zacząłem szukać nowego zaworu,  cena około 800 zł. )  Ciągnik rusza normalnie można wyczuć sprzęgło.
    • Przez Kolo12
      Cześć,mam nietypowa sprawę czy może ktoś podesłać zdjęcie jak mają być zamontowane przewody wtryskowe bo mam odkręcone i nie jestem pewien.Renault 133.14 pompa Lucas cav chodzi mi o kolejność na pompie gdzie jest który wtrysk.
  • Dodaj nową pozycję...
v