Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Mareg napisał:

Posiadal ktoś z was odmianę Euforia? Jakieś opinie? 

Po tym roku będzie dużo opinii bo wszyscy się rzucili ,ja zresztą też 😊

Zobaczymy co pokaże

Opublikowano
6 minut temu, Ursus932 napisał:

Po tym roku będzie dużo opinii bo wszyscy się rzucili ,ja zresztą też 😊

Zobaczymy co pokaże

Pokazać może dużo jak będzie ku temu warunki pogodowe - ale komuś się uda na pewno aby tylko prawdę powiedział jak wydała plon .

Opublikowano
Dnia 5.09.2019 o 22:01, Jano7711 napisał:

Chyba spróbuję Pontos 0.5l + 0.2dff, cenowo zależy jak się uda środki kupić ok 120-130zł na ha. Póki co jeszcze nie wiem na 100%, czekam na opinie ludzi którzy stosowali taką mieszankę

Ile kosztuje u Ciebie 1L Pontos ? 

Opublikowano (edytowane)

Właśnie tego wyczyńca zwalczać lepiej wiosną ?    Na jesieni to go całkiem nie zwalczy zapewne ? Pontos 1 l na wyczyńca na wiosnę zapewne .

Jest Alister Grande 190 D .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
Dnia 5.09.2019 o 22:08, warchest napisał:

a jak siejecie pszenice to docisk redlic w siewniku na ile ustawiacie ? bo mam teraz kupiony siewnik amazone d 8 i na ile ustawic docisk redlic ? 

Ja w pszenicy nie używam docisku, odkręcam na minimu tak żeby redlice swobodnie sobie pracowały. Wtedy pszenica jest na około 2cm, ładnie się krzewi. Raz za mocno docisk zrobiłem i poszła na 4cm to strasznie słąbo się krzewi.

• Like 2
Opublikowano

Witam, pytanie do osób które zaprawiaja sistiva, został mi scenic z zeszłego roku i mam kupiony już kindo tylko nie wiem czy obie zaprawy mieszać czy każda osobno zaprawiac zboże? jak to wygląda u was i jakie proporcje dajecie na 100kg pszenicy?

Opublikowano
53 minuty temu, kamilc017 napisał:

Ja w pszenicy nie używam docisku, odkręcam na minimu tak żeby redlice swobodnie sobie pracowały. Wtedy pszenica jest na około 2cm, ładnie się krzewi. Raz za mocno docisk zrobiłem i poszła na 4cm to strasznie słąbo się krzewi.

minimum czyli na 0 odkręcasz? 

Opublikowano

Pierwszy raz w tym roku zrobiłem próbę kiełkowania własnego materiały siewnego. Zauważyłem, że sporo nasion pszenicy/pszenżyta kiełkuje ale pokrywa się szarym nalotem - chyba pleśń. Będzie miało to znaczenie w dalszym rozwoju rośliny? Ziarno przed próbą nie było niczym zaprawiane. 

Drugie pytanie to czy szybkość kiełkowania pszenicy i pszenżyta bardzo się różni? Bo u mnie próba robiona jednocześnie, a pszenżyto ma 3-4 cm długość pędu idącego w górę, a pszenica ledwo kiełki puszcza.

Opublikowano
8 godzin temu, derek2223 napisał:

Pierwszy raz w tym roku zrobiłem próbę kiełkowania własnego materiały siewnego. Zauważyłem, że sporo nasion pszenicy/pszenżyta kiełkuje ale pokrywa się szarym nalotem - chyba pleśń. Będzie miało to znaczenie w dalszym rozwoju rośliny? Ziarno przed próbą nie było niczym zaprawiane. 

Drugie pytanie to czy szybkość kiełkowania pszenicy i pszenżyta bardzo się różni? Bo u mnie próba robiona jednocześnie, a pszenżyto ma 3-4 cm długość pędu idącego w górę, a pszenica ledwo kiełki puszcza.

Jak robisz na samej wodzie z odkrytym ziarnem to d*pa a nie próba. Próbę najlepiej zrobić w wilgotnej ziemi lub piasku. Wtedy nie pleśnieje i masz w miarę porównywalne warunki z polowymi.

Pszenżyto dużo szybciej kiełkuje, dlatego tak łatwo w kłosie porasta. 

Opublikowano

Wystarczy płatek kosmetyczny + wieczko od słoika  na sączyć wodą położyć różny kaliber drobne i grubsze po 3 dniach już są kiełki widać siłę kiełkowania jak po 6 dniach zaczyna pleśnieć jakieś ziarno do liche jest ,

Opublikowano

Chce zasiać  pszenicę ozimą odmianę Hondia zaprawiana Kinto Duo na przedplonie jęczmień jary  ph 7,1,  potas i magnez na bardzo wysokim poziomie  jedynie fosfor kuleje na tym kawałku czy superfosfat wzbogacony w ilości 150kg wystarczy 

Opublikowano
16 minut temu, karolursus2812 napisał:

Chce zasiać  pszenicę ozimą odmianę Hondia zaprawiana Kinto Duo na przedplonie jęczmień jary  ph 7,1,  potas i magnez na bardzo wysokim poziomie  jedynie fosfor kuleje na tym kawałku czy superfosfat wzbogacony w ilości 150kg wystarczy 

Superfosfat wzbogacony to kiepski pomysł bo ma mało fosforu rozpuszczalnego lepiej superfosfat prosty albo polidap

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v