Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak to jest z tym gleanem w oprysku jesiennym, kiedy uprawia się buraki i rzepak? Kategorycznie odpada czy przy jakiejś przerwie daje rade? Ktoś ma z tym jakieś doświadczenia?

Opublikowano
44 minuty temu, lonoh napisał:

To ty mózgu nie masz żeby zobaczyć co się będzie działo pod koniec września? Może zanim siedzieć na agrofoto to się udaj do podstawówki tam uczyli czytania ze zrozumieniem i wtedy ogarniesz  mój wcześniejszy post😂😂😂

Jedyną osobą która nie używa mózgu do pisania postów jesteś ty . Piszesz że jak będzie ciepła jesień to trzeba opóźnić zasiewy . Takie rzeczy wiedzą nawet dzieci w przytoczonej przez ciebie podstawówce. Ale teraz proszę użyj tego swojego organu i powiedz mi jaka będzie jesień w tym roku ale tak na 100 procent, bo to że jest duze prawdopodobieństwo że będzie ciepła to wiem tym bardziej na twoim Dolnym Śląsku. Ale nawet twój wielki i nieskaczony w swojej mądrości mózg nie ogarnie czy aby np. na początku października nie będzie lało 2 miesiące a temperatury nie będą przekraczać 10 stopni. Więc zanim coś napiszesz i zaczniesz kogoś wyzywać od braku mózgu użyj swojego, pomysl i odpisz trochę bardziej z sensem

44 minuty temu, lonoh napisał:

To ty mózgu nie masz żeby zobaczyć co się będzie działo pod koniec września? Może zanim siedzieć na agrofoto to się udaj do podstawówki tam uczyli czytania ze zrozumieniem i wtedy ogarniesz  mój wcześniejszy post😂😂😂

Jedyną osobą która nie używa mózgu do pisania postów jesteś ty . Piszesz że jak będzie ciepła jesień to trzeba opóźnić zasiewy . Takie rzeczy wiedzą nawet dzieci w przytoczonej przez ciebie podstawówce. Ale teraz proszę użyj tego swojego organu i powiedz mi jaka będzie jesień w tym roku ale tak na 100 procent, bo to że jest duze prawdopodobieństwo że będzie ciepła to wiem tym bardziej na twoim Dolnym Śląsku. Ale nawet twój wielki i nieskaczony w swojej mądrości mózg nie ogarnie czy aby np. na początku października nie będzie lało 2 miesiące a temperatury nie będą przekraczać 10 stopni. Więc zanim coś napiszesz i zaczniesz kogoś wyzywać od braku mózgu użyj swojego, pomysl i odpisz trochę bardziej z sensem

Opublikowano
42 minuty temu, robercikj100 napisał:

Widać ty z używaniem swojego masz ogromny problem bo nie dość że nie potrafisz czytać ze zrozumieniem to jeszcze dodajesz podwójny post😂😂😂 Ja tylko napisałem co uwazam że trzeba zrobić w przypadku różnych jesieni a ty się doj**ales cwaniaczku że  mam powiedzieć jaka będzie jesień. Takze sam widzisz ja piszę o czyms inny a ty strugasz jarzabka żebym pogodę przewidywał, także udaj się gdzieś na tym twoim zadupiu do podstawówki może cię tam przyjmą jak zobaczą takiego przyglupa.

Opublikowano

@lonoh i @robercikj100 co się drapiecie jak te kocury , temat jest o pszenicy , dajcie sobie spokój lub jak coś macie do siebie to na pw wyjaśnić . A tak to k**wa przychodzą powiadomienia że ktoś komentuje ale nie na temat...

Opublikowano
1 godzinę temu, lonoh napisał:

Widać ty z używaniem swojego masz ogromny problem bo nie dość że nie potrafisz czytać ze zrozumieniem to jeszcze dodajesz podwójny post😂😂😂 Ja tylko napisałem co uwazam że trzeba zrobić w przypadku różnych jesieni a ty się doj**ales cwaniaczku że  mam powiedzieć jaka będzie jesień. Takze sam widzisz ja piszę o czyms inny a ty strugasz jarzabka żebym pogodę przewidywał, także udaj się gdzieś na tym twoim zadupiu do podstawówki może cię tam przyjmą jak zobaczą takiego przyglupa.

No widzisz za to ty jesteś taki inteligentny że odkryles taka oczywista oczywistosc że jak jest ciepła jesień to trzeba siać później . No normalnie chyba powinni dać ci Nobla za takie odkrycie. Szkoda tylko że zabrakło inteligencji panie z wielkiej wsi na  wielkim dolnym Śląsku żeby zrozumiec że w momencie siewu nie będziesz wiedział czy za tydzień czy dwa nie przywali zima stulecia czy może przez cały czas będzie ciepło jak w maju. Ale żeby to zrozumieć trzeba mieć trochę oleju w głowie a nie wyskakiwać z gębą o braku rozumu jak jakiś gówniarz z podstawówki . 

Opublikowano
3 godziny temu, Roxer napisał:

Jak to jest z tym gleanem w oprysku jesiennym, kiedy uprawia się buraki i rzepak? Kategorycznie odpada czy przy jakiejś przerwie daje rade? Ktoś ma z tym jakieś doświadczenia?

Kolego glen zastosowany w dawce 4 lub 5 gram nie szkodzi na drugi rok w uprawie rzepaku czy buraka - jak byś zastosował 15 gr lub 20 gr to dwa lata masz głowy uprawę buraka  czy rzepaku .

Dnia 13.08.2019 o 21:18, Ursus932 napisał:

Jak dla mnie wystarczający jest tilt , dokładnie to substancje bo ja kupuje inne środki i robie mieszaniny zawsze trochę taniej😏, A teraz jak nie będzie prochlorazu to dam unix cenowo będzie drożej Ale zabieg już całkiem dobry . A na coboru muszę zajrzeć jak mówisz że już są wyniki.  Dla mnie to 8 ton jak da euforia i będę szczęśliwy , do tej pory rekord mój to 8,5 arkadi

Topsin M 500 SC 1L tak samo działa jak Unix  .

Opublikowano
29 minut temu, galan99 napisał:

Topsin M 500 SC 1L tak samo działa jak Unix  .

Być może ale solo na t1 to za mało chyba że dołożyć fenpropidyne to ok.

To jaką dawke byś proponował w mieszaninie?

Opublikowano

Zastosuj ekspert met 0,35 kg + 4 gr glenu i czysto do żniw .

11 minut temu, Ursus932 napisał:

Być może ale solo na t1 to za mało chyba że dołożyć fenpropidyne to ok.

To jaką dawke byś proponował w mieszaninie?

Dawałem topsin 500 1 l na ha + 0,5 l duet start na jednym kawału bo takie mi zostały i było czysto .

Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Kolego glen zastosowany w dawce 4 lub 5 gram nie szkodzi na drugi rok w uprawie rzepaku czy buraka - jak byś zastosował 15 gr lub 20 gr to dwa lata masz głowy uprawę buraka  czy rzepaku .

Wiesz z swojego doświadczenia? Czy piszesz tak sobie? Bo ja u Siebie siałem rzepak gdzie rok wcześniej było pryskane na jesień 25 gram gleanu i rzepak plonował tam tak samo jak na innych działkach. Także nie do końca masz racje.

24 minuty temu, dzikiWschód napisał:

witam co polecacie na chwasty w pszenicy na jesieńdodam że miałem w tym roku problem na wszystkich polach z miotłą a pryskalem na wiosne. Komplet 0.5l + glean 8g czy Bizon solo 1l czy coś dodać?

Pryskaj kompletem, ja stosuje już 2 lata komplet na jesień i czysto aż do żniw. Na samosiewy daję 8g gleanu tak jak napisałeś. Sąsiad przez miedzę pryskał tym Biozonem to ani miotły nie wzięło ani niczego innego.

19 minut temu, galan99 napisał:

Zastosuj ekspert met 0,35 kg + 4 gr glenu i czysto do żniw .

Sam expert chyba średnio działa na przytulię także pewnie poprawka wiosną.

Opublikowano
10 minut temu, kamilc017 napisał:

Wiesz z swojego doświadczenia? Czy piszesz tak sobie? Bo ja u Siebie siałem rzepak gdzie rok wcześniej było pryskane na jesień 25 gram gleanu i rzepak plonował tam tak samo jak na innych działkach. Także nie do końca masz racje.

Pryskaj kompletem, ja stosuje już 2 lata komplet na jesień i czysto aż do żniw. Na samosiewy daję 8g gleanu tak jak napisałeś. Sąsiad przez miedzę pryskał tym Biozonem to ani miotły nie wzięło ani niczego innego.

Sam expert chyba średnio działa na przytulię także pewnie poprawka wiosną.

Stale nie da się pryskać komplet pak , trzeba zmieniać substancje - nie ma takich substancji żeby wszystko brało , jest glifosat .

Ekspert dział bardzo dobrze - co do przytulię to coś trzeba jak jest jej dużo .

Co do glenu to 25 gr to az dziwne że rzepaku nie podopalał aż mi się wierzyć nie chce  , co do 4 lub 5 gr tak z doświadczenia wiem .

Opublikowano
kamilc017 napisał:

19 minut temu, galan99 napisał: Zastosuj ekspert met 0,35 kg + 4 gr glenu i czysto do żniw . Sam expert chyba średnio działa na przytulię także pewnie poprawka wiosną.

A jakby do expert 0.35kg dodac zamiast 4g dac 8g glenu?

Opublikowano

Fajnie działą Boxer 2l + Legato 0,1 + Glean 5gr. My chyba w tym roku zrobimy na jesień pełną dawką Gleanu i na wiosnę i na wiosnę zakładana poprawka bo akurat będzie na polu z chabrem, w sumie jęczmień ozimy był tam dwa lata temu i Bizon zadziałał pięknie.

Opublikowano
1 godzinę temu, dzikiWschód napisał:

A jakby do expert 0.35kg dodac zamiast 4g dac 8g glenu?

Można, glean daje się tylko po to bo dobrze radzi sobie z samosiewami rzepaku, Ja daję 8g, bo jednego roku dałem 6g i nie do końca dał radę zwalczyć rzepak. 

1 godzinę temu, galan99 napisał:

Stale nie da się pryskać komplet pak , trzeba zmieniać substancje - nie ma takich substancji żeby wszystko brało , jest glifosat .

Ekspert dział bardzo dobrze - co do przytulię to coś trzeba jak jest jej dużo .

Co do glenu to 25 gr to az dziwne że rzepaku nie podopalał aż mi się wierzyć nie chce  , co do 4 lub 5 gr tak z doświadczenia wiem .

Ale kolega pyta co lepsze, Ja mu piszę co u mnie się sprawdziło a co u sąsiada obok miałem porównanie. Nie mówię że expert nie działa bo sam miałem chęć go spróbować ale na moich polach tam gdzie pierwszy raz idzie odchwaszczanie jesienne jest stosowany komplet, ja jedynie do experta dodałbym dff, albo spróbować zmieszać komplet z expertem i jest 3 s.cz. Z tym gleanem mógł być jakiś sprzyjający rok że szybko się ta s.cz rozłożyła w glebie i rzepakowi nic nie było. Ale ja tutaj piszę swoje doświadczenia nie jakieś wymyślone lub zasłyszane. 

Opublikowano
10 minut temu, kamilc017 napisał:

Można, glean daje się tylko po to bo dobrze radzi sobie z samosiewami rzepaku, Ja daję 8g, bo jednego roku dałem 6g i nie do końca dał radę zwalczyć rzepak. 

Ale kolega pyta co lepsze, Ja mu piszę co u mnie się sprawdziło a co u sąsiada obok miałem porównanie. Nie mówię że expert nie działa bo sam miałem chęć go spróbować ale na moich polach tam gdzie pierwszy raz idzie odchwaszczanie jesienne jest stosowany komplet, ja jedynie do experta dodałbym dff, albo spróbować zmieszać komplet z expertem i jest 3 s.cz. Z tym gleanem mógł być jakiś sprzyjający rok że szybko się ta s.cz rozłożyła w glebie i rzepakowi nic nie było. Ale ja tutaj piszę swoje doświadczenia nie jakieś wymyślone lub zasłyszane. 

Co do tego glenu przy suchym roku i większych dawkach zaburza pobieranie potasu i fosforu przez rośliny gorzej znoszą suszę .

15 minut temu, kamilc017 napisał:

DFF - ile dodac do Ekspert met 0,35 kg + Dff  ??? 

Opublikowano
39 minut temu, koniu napisał:

Fajnie działą Boxer 2l + Legato 0,1 + Glean 5gr. My chyba w tym roku zrobimy na jesień pełną dawką Gleanu i na wiosnę i na wiosnę zakładana poprawka bo akurat będzie na polu z chabrem, w sumie jęczmień ozimy był tam dwa lata temu i Bizon zadziałał pięknie.

Sam boxera 2 litry nie zwalczy samosiewów rzepaku ?

Opublikowano
44 minuty temu, galan99 napisał:

DFF - ile dodac do Ekspert met 0,35 kg + Dff  ??? 

Ja dawałem 0,2 bez poprawki do żniw i o dziwno nawet chabra załatwiło

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v