Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

MIałem takiego proboszcza to był gość, byłem u niego kupę lat ministrantem . Chodziliśmy po kolędzie na wybudowie zakopaliśmy sie i co?Sutanna w łapę i rura przez pola...potem na snopkach w wózku za ruskim po innych gospodarstwach...........

• Haha 1
Opublikowano

U mnie zmieniają co około 5 lat z 20 lat temu mieliśmy takiego jak ty bananem mówisz.. a teraz to już co raz to gorszy.. ostatni co jest półtora roku to już całkiem beszczelny materialistą.. nawet na choinki powiedział że szlak go trafia że ze swoich musiał dołożyć żeby ołtarz można było ubrać na święta.. co druga niedziela wola na to na tamto.. był dzisiaj u mnie po kolędzie to nawet obrazka nie zostawił a dostał ode mnie stówę od ojca połowę z tego

Opublikowano

Bo zasada jest taka że im ktoś bardziej żebra tym miej dostaje.

U mnie tak to wygląda, nie znoszę nachalnych próśb, reklam, i takich tam. Celebrytów też bym z buta częstował

Opublikowano (edytowane)

U mnie na piątek będzie.na tego co teraz jest to nie mamy narazie co narzekać bo niewoła.od pogrzebu 500 zł ale ja nie masz to poczeka albo mniej weźmie a tamten 1200 i mu mało było

Pany coraz mocniej wieje

Edytowane przez stempos1980
Dopisanie posta
Opublikowano
2 godziny temu, soltys48 napisał:

a kto bogatemu zabroni??

Kolega zawsze daje 500 i nie w kopercie..................

a to tylko dlatego,że niema ślubu a ich ksiadz potrafi na kazaniu z imienia i nazwiska powiedzieć kto źle żyje,o nim nigdy nie wspomniał🤔

jakby coś z nieba chciało zacząć lecieć

i jeszcze nikt mu twarzy za to nie wyklepał ? aż dziwne

37 minut temu, Bananek napisał:

wygląda na to, że jedyny porządny ksiądz w całej Polsce to nasz proboszcz. to jest gość, który odda swoje żeby tylko inny nie chodził głodny czy bosy. w wiosce spalił się jednemu dom to sam zrobił zbiórkę, dołożył kupę swojej kasy (jak stwierdził- mi nie potrzebne) i dom stoi z powrotem. nigdy nie prosi o kasę, a ludzie walą grube koperty. porobione wszystko co trzeba, żadnych zaległości. A facet tak dobra dusza, że każdemu pomoże. Ale u nas księża tacy są. ciekawostka: Popiełuszko pochodził z wioski oddalonej ode mnie ok 5km.

dlatego może w kontekście tego co napisałem, nie rozumiem tej nagonki na księży. U nas nawet nie słyszy się o takim zachowaniu jak w filmie kler czy waszych wpisach o pazerności.

u poprzedni też był taki co cały kościół doprowadził do ładu ... wcześniejszy ksiądz co roku na kolędzie mówi że trzeba to, to i tamto zrobić i przez pare lat gówno zrobił .... a następny jak przyszedł to chyba nawet w pierwszym roku wziął kredyt, powymieniał okna, założył ogrzewanie, założył dzwony, wyremontował pomieszczenia .... i co msze mówił ile już jest spłacone kredytu a ile jeszcze do spłaty

Opublikowano

No i tak być powinno. Zawsze w sylwestra msza i szczegółowo powiedziane ile na co poszło i cała statystyka. Tak było aż do 2017. W zeszłym roku przyszedł nowy i tylko o kasę woła a za ten czas nic nie zrobił. W zeszłym roku na ostatniej mszy w roku zero statystyki finansowej parafii. W najbardziej sobie dowalił na mszy dożynkowej w tym roku... Chyba zdenerwował wszystkich co ziemię obrabiają i tych małorolnych i obszarników...

Opublikowano (edytowane)

Zawsze marzyłem o palmach takich jak na Karaibach,Dominikanie a u nas tak ciepło tej zimy ze może nie długo już ludzie będą sadzić.

28 minut temu, Rolnik200598 napisał:

No i tak być powinno. Zawsze w sylwestra msza i szczegółowo powiedziane ile na co poszło i cała statystyka. Tak było aż do 2017. W zeszłym roku przyszedł nowy i tylko o kasę woła a za ten czas nic nie zrobił. W zeszłym roku na ostatniej mszy w roku zero statystyki finansowej parafii. W najbardziej sobie dowalił na mszy dożynkowej w tym roku... Chyba zdenerwował wszystkich co ziemię obrabiają i tych małorolnych i obszarników...

A u mnie dogadali się z wójtem i wójt załatwia na wszystko dotacje,bo zabytki.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano (edytowane)

Że niedziela jest dniem tylko i wyłącznie odpoczynku i nawet na żniwa nie ma wytłumaczenia żeby pracować. Poprzedni ani jeszcze wcześniejszy nigdy czegoś takiego nie mówił. Wręcz przeciwnie, sami mówili, że jak żniwa czy siano to nie ma co patrzeć na kalendarz. O czymś takim jak jakaś dyspensa nikt nie słyszał...

22 minuty temu, stempos1980 napisał:

Co powiedział że wam ciśnienie podskoczyło?

Wójt i gmina pomaga z pieniędzmi bo mamy stary, drewniany kościół bodajże z XV czy XIV wieku, który ma być właśnie remontowany w dalszym ciągu

Edytowane przez Gość
Opublikowano

No to właśnie o tym mówię. Poprzedni proboszczowie wprost do tego namawiali, że nie można zmarnować plonów. A ten co tam... Niedziela ważniejsza...

Co do pogody. -1, zachmurzone, wiatr się obrócił i wieje z zachodu

Opublikowano

Siano i żniwa w niedzielę tak, reszta może poczekać. Większość ludzi u nas wychodzi z takiego założenia.

Opublikowano

+4* odczucie +1* tylko niektórzy jak pozwolą im zbierać plony w niedzielę to zaczynają wtedy robić wszystko rozumiem jak rok przekropny zbierać w niedzielę a jak jest słonecznie lepiej odpocząć

Opublikowano

Nie ważne czy słonecznie czy przekropny rok zawsze kombajny w niedzielę wyjeżdżały i dalej w sumie wyjeżdżają bo kto się jego gadaniem przejmuje? Jak jeszcze było Kółko Rolnicze to miało bazę naprzeciw kościoła. Na sumie która zaczynała się o 10.30 zawsze było słychać wyjeżdżające Bizony. Dla wszystkich było to normalne i nikt się temu nie dziwił. Nikt nie słyszał o czymś takim jak dyspensa czy pytanie się księdza czy można w pole wyjechać. Nawet nie było nigdy czegoś takiego że wyjazd w pole dopiero po sumie. 

Opublikowano

Jeśli jesteś tak bardzo wierzący to nie siej. Był kiedyś taki dziadek, który nie chciał skosić pszenicy bo raz za mokra, tu niedziela i koniec końców pszenica stała do września.

Wiatr ucichł ale odczuwalna temperatura na pewno grubo poniżej tej na termometrze.

Opublikowano

Od somsiada po spożyciu wracałeś, że przez płot przechodziłeś?😁

Opublikowano

Dobrze, że nie mam żadnego płotu po drodze jak idę do sąsiada na alkoholek... Tzn mam ale to furtki więc łatwiej

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jacu
      Witam, jak u Was wygląda z opadami deszczu, bo są miejsca że nie padało już od 2 tyg i nie widać deszczu ,zboża na lekkich ziemiach już schną jak tak dalej będzie to nie będzie po co kombajnem wjeżdzać. Piszcie jak u Was wygląda z opadami ?

EDIT:
      Temat podzieliłem wg lat. Aktualna wersja jest dostępna pod linkiem: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/275804-pogoda-rolnicza-2019/

• Przez Famer21
      Jak ma się zmiana klimatu i przesunięcie wszystkiego do pogody? Nie ma już praktycznie wiosny i jesieni, mamy teraz zime i lato tylko. kolejny rok, grudzień i taka pogoda, kto by pomyślał, że w grudniu bedzie słońce i temp 6-10 stopni na plusie cały czas? Ile było przymrozków? Woj. opolskie 3 dni temp spadła do -2 na klika godz i tylko w nocy. Śniegu już praktycznie nie ma wcale, 2-3 dni w kwietniu na świeta nasypało i koniec.
      Jak to bedzie z zbożami i robactwem, chorobami? Jak chronić te zboża skoro nie ma mrozu, który by zabił wszystkie szkodniki..?
      Myślał ktoś na tym co trzeba bedzie siać jeśli za kilka lat wszystko sie zmieni, że żniwa będą powoli w maju czy początek czerwca już skoro teraz w takiej pogodzie to i tak wszytko rośnie, zamiast zimować to rośnie..
    • Przez Famer21
      Obecna pogoda nie wróży zbyt "spokojnych" żniw..? Dwa dni było 30 stopni, a teraz po 24 maksymalnie i przelotne opady, wszystko stanęło.. Ciekaw jakie plony będą, czy bedzie sie uciekać z pola przed chmurką..
    • Przez JOHNSTYJEK
      Zastanawiam się nad uprawą trawy sudańskiej, chciałbym się dowiedzieć czy są do tego dopłaty, czym to najlepiej zbierać oraz czy wzbudzi to zainteresowanie kupnem innych hodowców ponieważ sami nie prowadzimy hodowli  
  • Dodaj nową pozycję...
v