Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Piękna niedziela. Żuławiaki nie próżnują, jelenie ganiają z pługami, kolejny z gruberem, jeszcze inny siać jechał. 

Opublikowano

Ale grzeję, trzeba dać bydłu paszy i iść na dożynki. Nowy sołtys to impreza wróciła nawet urządzili przejazd maszyn rolniczych. Można świętować bezpiecznie zakończone żniwa bo ani plonu ani wody na nowe zasiewy

Opublikowano

kra-w nocy ponad 10 mm spokojnego deszczu a teraz ponad 30 w sloncu wiec pozytek z tego zaden, zniwa na ukonczeniu, niedobitki jeszcze zostaly, mi sloma na jednym polu i poplon zasiac,dozynki za tydzien , gminne we wsi w ktorej nikt z rolnictwa nie zyje, pola obsiane zbozem to na palcach jednej reki policzy a reszta to nieuzytki albo "laki" na doplaty😛, krowy i swini zadnej , kurnik jeden, 

Opublikowano (edytowane)

A mnie dziś moja żoni na obiadek urodzinowy zabrała,zajeżdzam pod knajpę a tam cała rodzina i przyjaciele.łza się w oku zakręciła 😅

Edytowane przez bobienko
Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, bobienko napisał:

A mnie dziś moja żoni na obiadek urodzinowy zabrała,zajeżdzam pod knajpę a tam cała rodzina i przyjaciele.łza się w oku zakręciła 😅

8d22af0168dcf08b46f5369b51547f41.jpg.f61e25015cec9af2c6853d8b773fdffb.jpg

Edytowane przez Rolnik1973
Opublikowano

No gdzie będzie sztywny pal jak on już rozmiękczony na samą myśl, że żona prosiła, kupa ludzi obiad zjadła, a zapłaci on sam😁

Opublikowano

wczoraj 6l/m2 dziś to już wyparowało ciepło i duszno pielgrzymi z  kaszub leżą gdzie tylko się da dziś to im przygrzało 

Opublikowano
2 godziny temu, Piotrek1975 napisał:

U mnie dziś festyn , na dożynki zaproszony ale w ostatnią niedzielę sierpnia. Pogoda dopisuje i browarki będą się sprzedawać😆 Ja już wyorałem pod ozime to mogę świętować😎

Ty   poważnie  z tą orką  pod   ozime ..........😮     koniec  świata. :ph34r:

Opublikowano

Takie pytanko . Nie wiem czy w tym temacie , ale chyba tak , była rozmowa o studni głębinowej robionej w zwykłej studni . Może ktoś mnie nakieruje ? @Rolnik1973chyba Tobie ktoś podawał nr do fachowca w tych okolicach ?

Opublikowano
zetorki12 napisał:

Takie pytanko . Nie wiem czy w tym temacie , ale chyba tak , była rozmowa o studni głębinowej robionej w zwykłej studni . Może ktoś mnie nakieruje ? @Rolnik1973chyba Tobie ktoś podawał nr do fachowca w tych okolicach ?

nie ma już u Ciebie wody w studni? ciekawe czy Ci co u mnie robili cos takiego nie potrafią

Opublikowano (edytowane)

Ja mam wodociąg . To taki pomysł na nawadnianie truskawek w polu . Mam tam zwykłą studnię i się zastanawiam jaki to byłby koszt i czy coś takiego ktoś robi .

@ZELKOWgdybyś mógł , to daj jakiś namiar na tych Twoich . Z jakich oni okolic ?

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano

Jest woda , ale myślę że za mało do podlewania . Zastanawiam się jak zrobić żeby było dobrze .

Opublikowano
49 minut temu, zetorki12 napisał:

Trzeba by się cofnąć kilka stron być może coś było, ja mam w okolicy co wiercą głębinówki, ale nie pytałem czy by tak zrobili, narazie mam nadzieję że popada i nie będzie trzeba.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jacu
      Witam, jak u Was wygląda z opadami deszczu, bo są miejsca że nie padało już od 2 tyg i nie widać deszczu ,zboża na lekkich ziemiach już schną jak tak dalej będzie to nie będzie po co kombajnem wjeżdzać. Piszcie jak u Was wygląda z opadami ?

EDIT:
      Temat podzieliłem wg lat. Aktualna wersja jest dostępna pod linkiem: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/275804-pogoda-rolnicza-2019/

• Przez Famer21
      Jak ma się zmiana klimatu i przesunięcie wszystkiego do pogody? Nie ma już praktycznie wiosny i jesieni, mamy teraz zime i lato tylko. kolejny rok, grudzień i taka pogoda, kto by pomyślał, że w grudniu bedzie słońce i temp 6-10 stopni na plusie cały czas? Ile było przymrozków? Woj. opolskie 3 dni temp spadła do -2 na klika godz i tylko w nocy. Śniegu już praktycznie nie ma wcale, 2-3 dni w kwietniu na świeta nasypało i koniec.
      Jak to bedzie z zbożami i robactwem, chorobami? Jak chronić te zboża skoro nie ma mrozu, który by zabił wszystkie szkodniki..?
      Myślał ktoś na tym co trzeba bedzie siać jeśli za kilka lat wszystko sie zmieni, że żniwa będą powoli w maju czy początek czerwca już skoro teraz w takiej pogodzie to i tak wszytko rośnie, zamiast zimować to rośnie..
    • Przez Famer21
      Obecna pogoda nie wróży zbyt "spokojnych" żniw..? Dwa dni było 30 stopni, a teraz po 24 maksymalnie i przelotne opady, wszystko stanęło.. Ciekaw jakie plony będą, czy bedzie sie uciekać z pola przed chmurką..
    • Przez JOHNSTYJEK
      Zastanawiam się nad uprawą trawy sudańskiej, chciałbym się dowiedzieć czy są do tego dopłaty, czym to najlepiej zbierać oraz czy wzbudzi to zainteresowanie kupnem innych hodowców ponieważ sami nie prowadzimy hodowli  
  • Dodaj nową pozycję...
v