Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam!
 Stoje przed kupnem talerzówki 4,0m szerokości hydraulicznie składana ale nie wiem na która się zdecydować. Rozważam miedzy AKPIL BISON XL i MANDAM GAL-C. 

Jeśli ktoś użytkuje tego typu maszyny może wypowie się o nich wady/zalety. Maszyny firmy Mandam są bardziej popularne i każdy sprzedawca poleca Mandam, ale zaciekawiła mnie maszyna AKPILu ze względu na to że drugi rząd talerzy jest w odległości 100cm od pierwszego i więcej waży. MAndam ok 2200kg a AKpil 3200. 

Z Góry dziękuje za opinie! 

Opublikowano

ja mam akpila tigera 3m to złego słowa nie mogę powiedzieć o nim, już swoje przeszła a ma 6lat, właśnie jak dla mnie masa talerzówki jest najważniejsza bo w razie suchych lat nir ma problemu ze zrywaniem ścierni a lekką talerzówką to co najwyżej możesz uprawić po orce

Opublikowano

mam akpil v4 strong to świetna talerzowka. ugory 30 letnie robiłem to pięknie szło. Czytałem gdzieś opinie ze mandam potrafi się zapychac przy resztkach pozniwnych.

Opublikowano (edytowane)

@kanarjus

Sprawdź w Akpilu i Mandamie wyglądają koszty wymiany łożyska i piasty talerza. W Mandamie na pewno nie jest to tania sprawa i dopiero fabryczna regeneracja/wymiana jest 2x tańsza od nowych elementów. U Mandama jest to tak głupio zrobione, że chcąc wymienić piastę lub łożysko talerza trzeba kupić jeszcze jego całe ramię... za 4xx zł. Mandam oferuje fabryczną regenerację/wymianę (2x tańszą), ale wtedy trzeba się bawić w wysyłkę części. Chyba że w ostatnim czasie coś się zmieniło.

Edytowane przez Kos_pl
Opublikowano

Dokladnie ten sam problem, to samo wyzwanie. Mandam Gal-C czy Akpil bison 4.5m? Bison wyglada solidniej....ale nie ma zadnych opinii komentarzy na jej temat. Mandam jest bardziej popularny. Widze ze duzo Akpili V4 3m sie sprzedaje...mam nadzieje, ze to dlatego ze chce sie cos wiekszego a nie ze to sie nie sprawdza.

Opublikowano (edytowane)

Wie ktoś coś jeszcze na temat abu talerzówek ? Nie zapychają sie po wylężonym ? Wchodzą w ziemie w suche? I jak z jakością w porównaniu do zachodnich ?

Edytowane przez Konger

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez eMWu
      Jestem zmuszony do kupna agregatu ścierniskowego.

Ze względu na konieczność pracy na zakamienionych glebach mam 3 typy z odpowiednimi zabezpieczeniami talerzy:
      - Bury KBT talerze 560/4,5 z wałem pierścieniowym ze zgrzebłem (właśnie ten wał nie wiem czy będzie się dobrze spisywać).
      - Mandam TAL-C talerze 560mm wał kołeczkowy.
      - Akpil Tiger talerze 560mm wał segmentowy. - nie wiem czy ta maszyna to nie jest przerost formy nad treścią, liczę na opinie użytkowników. Zabezpieczenia też nie wyglądają, aby miały spory skok - na bardziej wystającym z gleby kamieniu maszyna myślę może stanąć na talerzu.
      Do każdej z nich regulacja kata nachylenia talerzy. Nie wiem czy dopłacać do talerzy 610mm - duża jest różnica w jakości pracy? Mocno wzrasta zapotrzebowanie na moc? Postaram się załatwić coś na próbę, może akpila...

Głównym kryterium przy wyborze jest jakość pracy i jakość elementów roboczych. Nie interesują mnie talerzówki z talerzami na zabezpieczeniach gumowych. Nie interesuje mnie także ściąganie używanej maszyny z zachodu, cena używki porównywalna do polskiej nówki, a elementy robocze wyeksploatowane. Dzięki z góry za wszystkie odpowiedzi!
    • Przez KarolGo
      Sprzedam grubera Mandam kus 2,6m zabezpieczenie sprężynowe pierwszy właściciel, maszyna sprawna nowe elementy robocze, nie malowany, nie spawany bez luzów. cena 8800pln do negocjacji. zainteresowanych proszę o kontakt  prywatną wiadomością.  https://sprzedajemy.pl/gruber-mandam-kus-2-6m-lemken-wawelno-e30984-nr54745716

• Przez KarolGo
      Sprzedam grubera Mandam kus 2,6m zabezpieczenie sprężynowe pierwszy właściciel, maszyna sprawna nowe elementy robocze, nie malowany, nie spawany bez luzów. cena 8800pln do negocjacji. zainteresowanych proszę o kontakt  prywatną wiadomością.  https://sprzedajemy.pl/gruber-mandam-kus-2-6m-lemken-wawelno-e30984-nr54745716

• Przez szczurek05w
      kupię pług akpil mix 40 3+1 woj lubelskie 
    • Przez michalnh
      Witam,
      Mam do sprzedania mocną i solidną talerzówkę Akpil szerokość robocza 3m, więcej informacji w ogłoszeniu pod linkiem:
      https://www.olx.pl/oferta/talerzowka-brona-talerzowa-akpil-v-ka-3m-ciezka-mocna-jak-nowa-CID757-IDvFp55.html#919789e367

• Dodaj nową pozycję...
v