Rozpuszczanie saletry w wodzie - RSM
-
Podobna zawartość
-
Przez gzylu25
Witam
Drodzy Forumowicze.
Z racji, że nie znalazłem w pobliżu żadnego dystrybutora RSM, a słysze wiele dobrego o tym nawozie, przez dłuższy czas zastanawiam się nad zrobieniem samemu mikstury RSM-u.
Oczywiście proporcje w internecie są ogólnodostępne i kształtują się następująco:
RSM 32: 45,98kg saletra 34,56kg mocznik 19,46kg woda
RSM 28: 40,23kg saletra 30,24kg mocznik 29,53kg woda
Tylko teraz pytanie drodzy koledzy. W oryginalnym RSM zawarty jest inhibitor korozji, czy jeżeli zrobię mieszanke w.w. składników bez inhibitora to jakie będą tego skutki(przede wszystkim chodzi mi o opryskiwacz, mam nowego Biardzkiego i nie chciałbym żeby po roku użytkowania pompa była do regeneracji). Czy coś będzie się dziać bez tego inhibitora, gdzie ewentualnie takie coś można dostać i w jakiej cenie. I jeżeli ktoś ma jakieś namiary (np. na allegro itp.) do sprzedawcy tegoż inhibitora to bardzo proszę o podzielenie się.
Przepraszam, że tyle pytań ale wolę się upewnić we wszystkich kwestiach niż potem żałować.
Z góry dziękuje za pomoc.
Pozdrawiam
-
Przez Delbeta
Witam co najlepiej zastosować w jęczmieniu jarym (faza krzewienia)
Rsm ,saletre amonowa a może mocznik
A jak już to jakie stężenia i dawki bo jestem skołowany
-
Przez XTRO
Witam.
Jaką polecacie pompę do zasysania RSMu z baniek 1000l ?
Pompa musi być samozasysająca i jak najtańsza
-
Przez takiten
Witam pierwszy raz będę stasował rsm, wiec chciałbym się was poradzić jak ustawić dawkę, aby wyszło wszystko dobrze. Mam opryskiwacz z przepławką i komputerem teejet, opryski wodą wychodzą idealnie, czyli ile litrów na hektar ustawię tyle wychodzi. Wiec jak mam ustawić na rsm? Nic nie ruszać i jeśli chce wylać 200 litrów rsm to ustawić 200 litrów? Czy może ustawić 230 litrów aby wyszło faktyczni 200 ( spotkałem takie porady bo ponoć przelicznik dla rsm 32% to 1.15.) Czy może ustawić w ustawieniach komputera gęstość na 1,32 i ustawić 200 litrów na hektar i tyle wyjdzie. Robię to pierwszy raz, więc mam nadzieje że ktoś kto ma jakieś doświadczenie podzieli się dobrą radą.
-
Przez MateuszCiurysek
witam chciałem jutro dać na rzepak ostatnią dawkę N w postaci 100l rsm 32% i o to pytanie ponieważ gdzieniegdzie rzepak zaczyna pąkować i czy tym rsm go nie podpale ? i jakie ciśnienie zalecacie by go bardzo nie podpalić ?
-

Rekomendowane odpowiedzi
Rozsiewacz Amazone
Promar & Zetor