Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przed chwilą, RU68 napisał:

poprawiłem a czekaj spokojnie w kolejce piję kawę 

Chyba raczej pomysłu Ci brak jak tu komuś dogryść

Cienki Bolek jesteś i tyle w życiu Ci nie wypaliło musiałeś zrezygnować z hodowli bo Ci nie szła to wziąłeś się za uprawę która też spartolisz o ile w ogóle masz coś wspólnego z rolnictwem. Kończę z Tobą konwersacje bo to szkoda klikać w ekran dla takiego mędrca jak ty.

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, gadzet napisał:

To jak to robisz że przez 19 lat uprawiasz i jest nie źle (Czyli dobrze nie jest) zdradź swoją tajemnicę może i ja spróbuje takiej uprawy.

o i to jest pytanie szukasz odbiorcy na QQ młyn lub grys opcja karma dla psów podpisujesz kontrakt na satysfakcjonującą cenę lub ryzykujesz i zdajesz się na wyczucie rynku siejesz odmiany grysowe nawozisz faza 2 liści oprysk na ploniarkę 8 liści choroby grzybowe pierwsza dekada lipca omacnica 1 po 10 dniach omacnica i grzybowe 2 początek sierpnia stonka kukurydziana . wrzesień październik kosisz suszysz na bieżąco nie może się zaparzyć mokra do suszenia używasz suszarni z wymiennikiem u mnie na słomę bele fi 1,6 m słoma kolegi w zamian za usługę zbierasz średnio 10 suchego sprzedajesz 100-120 drożej od paszowej jak fuks to sprzedajesz na zachód ale to już nie żarty bo transport kosztowny i tak co roku masz z 60 ha 250 300 tyś na czysto były porywy i 450 tyś ale to historia  mnie starczy  a czy to źle czy nie źle każdy ma swój poziom  

16 minut temu, gadzet napisał:

Chyba raczej pomysłu Ci brak jak tu komuś dogryść

nie dogryzam nie rozumiem ludzkiej" głupoty" bo jak nazwać to obchodzenie przepisów 

Edytowane przez RU68
Opublikowano (edytowane)

250tys/60ha =ponad 4 tys zysku z ha :D

co za debil ci w to uwierzy ? :D

jak 120 tys ci zostanie to musi byc lux rok i to juz licze z dopłatą

Edytowane przez ozzborn
Opublikowano

Ru , a jak samochód sprzedajesz , to robisz remont kapitalny i dopiero w świat puszczasz , czy jedynie złomowisko ?

Opublikowano
2 minuty temu, ozzborn napisał:

250tys/60ha =ponad 4 tys zysku z ha :D

co za debil ci w to uwierzy ? :D

a policz 10t x 60ha x 840zł   a było i 1020 ale było i 750

Opublikowano

no i co to jest niby zysk ? to jak ja biore 5.5 tys za byka to tez jest niby mój zysk ?  :D

Opublikowano
1 minutę temu, zetorki12 napisał:

Ru , a jak samochód sprzedajesz , to robisz remont kapitalny i dopiero w świat puszczasz , czy jedynie złomowisko ?

akurat synowie zrobili prawka i jeżdżą do szkoły a dla mnie samochód to nie luksus tylko narzędzie 

Opublikowano
Przed chwilą, ozzborn napisał:

no i co to jest niby zysk ? to jak ja biore 5.5 tys za byka to tez jest niby mój zysk ?  :D

o nie to jest twój przychód 

Opublikowano
Przed chwilą, RU68 napisał:

o nie to jest twój przychód 

a u ciebie nie ma kosztów  ? przychód=zysk ?:D

Opublikowano
Przed chwilą, ozzborn napisał:

a u ciebie nie ma kosztów  ? przychód=zysk ?:D

no to na łopacie 10t x 60 ha x840 =ponad 500 000

koszty 24 t rsm 18t yara 7/20/28 450 nasiona na ha 200 herbicyd 140 owadobójcze 180 grzybobójcze 6000l ON 8 tyś zł prąd suszarnia 20 t kreda nawozowa  amortyzacja sprzętu 30 000 moja robota  90 dni 15 000 licz przypomnij jak coś zapomniałem 

Opublikowano
Przed chwilą, krzysztof1987 napisał:

ile w tym roku tobie QQ sypneła i z jakiego rejonu polski jesteś 

opolskie od 5t na piasku 6ha  do 16 na dobrej   średnio około 10 troszkę  lepiej niż w ubiegłym roku 

9 minut temu, RU68 napisał:

no to na łopacie 10t x 60 ha x840 =ponad 500 000

koszty 24 t rsm 18t yara 7/20/28 450 nasiona na ha 200 herbicyd 140 owadobójcze 180 grzybobójcze 6000l ON 8 tyś zł prąd suszarnia 20 t kreda nawozowa  amortyzacja sprzętu 30 000 moja robota  90 dni 15 000 licz przypomnij jak coś zapomniałem 

co tak cicho jeszcze mnożysz 

Opublikowano (edytowane)

Odmiana musi mieć dużo skrobi szklistej. Krzysztof u nas nie ma skupu na to i za mały opad czy zły rozkład. Nie wspominając że w naszym mikroklimacie plony wieloletnie rzędu 10t/ha są nie osiągalne na tych odmianach. Do tego dochodzi jakość towaru pod względem niskiego poziomu mykotoksyn.

To nie jest prosta uprawa, dlatego jest bardziej dochodowa. Zawsze powtarzam że proste zajęcia dają mały zysk, a złożone i wymagające poświęcenia, czy wiedzy czy dużych nakładów czy wszystkiego razem pozwolą zarobić adekwatne do stawianych wymagań. 

Dlatego te byki to jest tylko garb od wywalania gnoju, bo każdy osiłek potrafi upaść byka. A że zostawał tylko garb i fura gnoju po odstawieniu, to ludzie kombinują jak nie ubezpieczać, jak oszukać aby drożej sprzedać i wychodzą kwiatki na których wszyscy stracą cwaniacy i uczciwi i paszarnie i ubojnie. Cała masa ludzi przez cwaniaków dostanie po d.

5 godzin temu, PRIMO napisał:

Wczoraj sprzedawałem starszą krowę to jak dzwoniłem to od razu pytanie czy krowa dobrze stoi na nogach i nie ma jakiegoś urazu. 

Nic tylko podziękować obecnej władzy 👎 przy urnie bo przez ich nieudolność mamy co mamy.

Podziękuj samemu sobie że każdy bierze cię za cwaniaka który chore krowy sprzedaje jako zdrowe pod osłoną nocy.

4 godziny temu, Ursus932 napisał:

Problemu to by nie było gdyby handlarz przyjechał na podwórko i powiedział że w kebab czy inne wyroby pójdzie ta krowa A nie scieme walą że  będzie z tego karma

A co ci po jego słowach? Przecież i tak w to nie uwierzysz. Niech ci da to na piśmie a później niech wiezie gdzie zechce ale ty będziesz czysty i schowasz w kieszeń bajki o słownych zapewnieniach handlarza.

3 godziny temu, gadzet napisał:

To powiedz mi jaki syf krowy mleczne jedzą bo nie bardzo wiem a krowy mleczne trzymam? Ty swoje byki żeby szybko urosły i dużo to pewnie na samych delicjach.

Powiedz nam czym karmisz krowy mleczne a czym karmił dziadek, oraz powiedz ile litrów uzyskujesz od krowy a ile miał dziadek. xD

Nie bądź cyniczny, w kukurydzy sama chemia, w pszenicy sama chemia, w kurczaku sama chemia, w świni sama chemia, ale w twoich krowach to chemii nie ma, bo jak to tak, czysty klarowny Pan Gadżet miał by być za coś odpowiedzialny, nie do pomyślenia...

2 godziny temu, Rolnik7343 napisał:

na samochodzie sie rozjechała i złamała nogę ... proste ;)

Skoro kombinowałeś i się doigrałeś to teraz nie jęcz gdy będzie po 3łz/kg.

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano
8 minut temu, damianzbr napisał:

Odmiana musi mieć dużo włókna szklistego. Krzysztof u nas nie ma skupu na to i za mały opad czy zły rozkład. Nie wspominając że w naszym mikroklimacie plony wieloletnie rzędu 10t/ha są nie osiągalne na tych odmianach.

Podziękuj samemu sobie że każdy bierze cię za cwaniaka który chore krowy sprzedaje jako zdrowe pod osłoną nocy.

A co ci po jego słowach? Przecież i tak w to nie uwierzysz. Niech ci da to na piśmie a później niech wiezie gdzie zechce a ty będziesz czysty.

Powiedz nam czym karmisz krowy mleczne a czym karmił dziadek, oraz powiedz ile litrów uzyskujesz od krowy a ile miał dziadek. xD

Skoro kombinowałeś i się doigrałeś to teraz nie jęcz gdy będzie po 3łz/kg.

Drugi mądry się znalazł

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, damianzbr napisał:

Kiszonka z kukurydzy, sianokiszonka, śruta zbożowa, poekstrakcyjna śruta sojowa i rzepakowa, kreda, śruta kukurydziana i wysłodki melasowane (gdzie tu jest syf?) Jaką dziadek wydajność osiągał to nie wiem bo zanim się urodziłem to on już umarł więc nie miałem zaszczytu go poznać. Ja obecnie mam mało bo 8442 z powodu że miałem problem z zacieleniami i teraz jest sporo zdójek bo już mają ponad 305 dni laktacje ale bywało w dobrych czasach i 9600 od sztuki.

14 minut temu, damianzbr napisał:

Nie bądź cyniczny, w kukurydzy sama chemia, w pszenicy sama chemia, w kurczaku sama chemia, w świni sama chemia, ale w twoich krowach to chemii nie ma, bo jak to tak, czysty klarowny Pan Gadżet miał by być za coś odpowiedzialny, 

Nie jestem cyniczny tylko próbuje Ci naswietlic że w moich krowach jak i w większości gospodarstw w Polsce bo średnich i małych jest najwiecej bo nie mówię tu o jakiś wielkich fermach  jest taki sam syf jak w twoich opasach.

Edytowane przez gadzet
Opublikowano
1 minutę temu, gadzet napisał:

Kiszonka z kukurydzy, sianokiszonka, śruta zbożowa, poekstrakcyjna śruta sojowa i rzepakowa, kreda, śruta kukurydziana i wysłodki melasowane (gdzie tu jest syf?) Jaką dziadek wydajność osiągał to nie wiem bo zanim się urodziłem to on już umarł więc nie miałem zaszczytu go poznać. Ja obecnie mam mało bo 8442 z powodu że miałem problem z zacieleniami i teraz jest sporo zdójek bo już mają ponad 305 dni laktacje ale bywało w dobrych czasach i 9600 od sztuki.

Tak ja mówiłem nieskalany Pan Gadżet karmi krowy soją, rzepakiem, kukurydzą i wysłodkami itd. a mimo to cynicznie podtrzymuje że jego krowy nie jedzą syfu.

To może nam przedstaw certyfikat że kukurydza, soja, rzepak itd. pochodzą z certyfikowanych ekologicznych plantacji nie skażonych żadnym świństwem.

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Thomas2135 napisał:

@damianzbr jest takie coś jak włókno szkliste?

Racja, miało być skrobia....

Już poprawione.

Opublikowano
Przed chwilą, Thomas2135 napisał:

@damianzbr jest takie coś jak włókno szkliste?

Włókno szklane raczej ale to na ocieplanie kiedyś szło albo zbiorniki z tego robili o kolki do pastucha  jeszcze z tego byly. 

Opublikowano
2 minuty temu, damianzbr napisał:

Tak ja mówiłem nieskalany Pan Gadżet karmi krowy soją, rzepakiem, kukurydzą i wysłodkami itd. a mimo to cynicznie podtrzymuje że jego krowy nie jedzą syfu.

To może nam przedstaw certyfikat że kukurydza, soja, rzepak itd. pochodzą z certyfikowanych ekologicznych plantacji nie skażonych żadnym świństwem.

Rzepak kukurydza wysłodki to jest syf?

Opublikowano (edytowane)

Gadżet znalazłeś certyfikat?

2 minuty temu, Ursus932 napisał:

Rzepak kukurydza wysłodki to jest syf?

nie, tylko syf w nich wnika i później z nimi trafia do jadłospisu bydła .

Opublikowano
3 minuty temu, damianzbr napisał:

A Ty dalej swoje napisałeś że krowy mleczne jedzą syf więc dewaguje że twoje opasy jedzą lepsza pasze. Więc ty na swoją masz certyfikat że jest ekologiczna?   

2 minuty temu, damianzbr napisał:

Gadżet znalazłeś certyfikat?

A Ty na swoje pasze znalazłeś?

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, gadzet napisał:

A Ty dalej swoje napisałeś że krowy mleczne jedzą syf więc dewaguje że twoje opasy jedzą lepsza pasze. Więc ty na swoją masz certyfikat że jest ekologiczna?   

Ameryki nie odkryłeś... Geniuszem cię nie mianują, ale dobrze że wreszcie zrozumiałeś gdzie jest syf na który jesteśmy skazani a którego dziadek nie doświadczył.